Bezmaksas pasākums: "Dzintara vakars ES mājā"

Turpinot mākslas tikšanās ciklu Eiropas gadalaiki: pavasaris, vasara, rudens un ziema, 14. martā plkst. 18:00 Eiropas Savienības mājā (Aspazijas bulvārī 28) notiks pasākums Dzintara vakars ES mājā.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Pasākumā piedalīsies kinorežisors, filmu sērijas „Dzintara ceļš” autors Rodrigo Rikards, zinātniece, dzintara pētniece un „dzintara diega” autore Inga Ļašenko, arheoloģijas zinātņu doktore, dzintara un koksnes apstrādes pētniece Ilze Loze un RĪGA 2014 programmas „Dzintara ādere” tematiskās līnijas kuratore Vita Timermane-Moora.

Pateicoties dzintaram un tā lielajai vērtībai, pirms vairāk nekā četriem gadu tūkstošiem Baltijas reģions tika iezīmēts pasaules kartē. Dzintars ir neapstrīdēta vērtība, kas vienoja Eiropas ziemeļus un dienvidus.

Pasākumā „Dzintara vakars ES mājā” būs iespēja dzirdēt stāstus ap un par dzintaru, izzināt vēsturisko „Dzintara ceļu” un šodienas „jaunā dzintara ceļa” meklējumus, kā arī uzzināt daudz intriģējoša par dzintara maģiju un zinātni. Interesenti varēs aplūkot ne tikai Latvijā, bet arī Šveicē un Francijā izdotās grāmatas par dzintaru.

Rodrigo Rikards veidojis trīs dokumentālo filmu sēriju „Dzintara ceļš” (1993) -  filmas "Baltijas zelts", "No Bārtas līdz Vislai" un „No Baltijas līdz Romai" - un arī grāmatu par „Dzintara ceļu”, kas atspoguļo paša piedzīvoto ekspedīcijās pa vēsturiskā „Dzintara ceļa” pieturas punktiem. Pasākumā varēs redzēt pirmo no trim filmām.

Savukārt Rīgas Tehniskās universitātes Biotekstilmateriālu zinātniski pētnieciskās laboratorijas vadītāja Inga Ļašenko ir izcilākā modernās “dzintara zinātnes” pētniece arī tālu ārpus Rīgas un Latvijas robežām. Viņa eksperimentē dzintara asinsvadu radīšanas jomā, paredzot, ka tos varētu izmantot sirds un asinsvadu ķirurģijā, kā arī radījusi kompozītos dzintara pavedienus, kas izmantojami gan daļēji ārstnieciski, gan tekstilizstrādājumos. Tāpat zinātniece izstrādājusi uz dzintara bāzes radītu dabiskās kosmētikas līniju ar pārsteidzošiem efektiem.
Jāatzīmē, ka „Dzintara ādere” ir tematiskā līnija programmai Rīgā – Eiropas Kultūras galvaspilsētā 2014. gadā -, kas atklās tos zinātniskos un kultūras sasniegumus, kuriem ir izcilības un pasaules līmeņa pienesuma vērtība. Tas ir Rīgas un Latvijas ieguldījums pasaules kultūrā un cilvēces radošās darbības attīstībā. Eiropas kultūras gada programmā šīs tematikas ietvaros „Jaunais Dzintara ceļš” būs Rīgas radīts Eiropas kultūras sadarbības tīkls, kas apvienos senā dzintara ceļa pilsētas jaunā, starpdisciplinārā sadarbībā.
Programmas „Dzintara ādere” tematiskās līnijas kuratore Vita Timermane-Moora stāsta: „Man pašai dzintars nozīmē mistiskās matērijas materiālo formu. Tā elektromagnētiskais lauks darbojas pavisam reāli – nepilna gada laikā, kopš strādāju pie „Dzintara āderes” tēmas, esmu liktenīgi un mērķtiecīgi satikusi tik daudz neparastu cilvēku, pieredzējusi neticamas sakarības un uzzinājusi tik daudz neparastu faktu, ka esmu pilnīgi pārliecināta - dzintars pats par sevi ir vērtību ādere, kas darbojas gan materiālās pasaules, gan intelekta, sajūtu, intuīcijas un emociju līmenī.”
Pasākumu varēs vērot arī interneta tiešraidē www.esmaja.lv.
Pasākumi Eiropas Savienības mājā interesentiem pieejami bez maksas.
 

Reklāma
Reklāma