Kino "Rīga" tiešraidē no Parīzes Nacionālās operas balets "Kaligula"

Otrdien, 8. februārī plkst. 20:30 kino Rīga sāksies baleta Kaligula tiešraide no Parīzes Nacionālās operas. Šī ir vienreizēja iespēja vērot vienu no intelektuālākajiem Kaligulas uzvedumiem, kuras horeogrāfs, izcils dejotājs Nikolā Le Rišs (Nicolas Le Riche), mēģina rast skaidrojumu nežēlībai, tādejādi mainot priekšstatu par ļauno tirānu.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Romas imperatora sarežģītās un nemierīgās personības iedvesmots, Le Rišs, apgāžot klišejas, uzsāk juteklisku pētījumu un ataino trausla cilvēka ciešanas – cilvēka, kurš spēj mīlēt Mēnesi un pielūgt savu zirgu, kuru aizgrābj teātris, un kurš pats pastāvīgi spēlē kādu lomu. Horeogrāfs uzsver, ka Kaligula nav tradicionāls sižetisks balets ar lineāru struktūru. Tas arī nav par Kaligulas dzīvi, bet gan par to tēlu, kāds veidots par viņa dzīvi. Zināmā mērā tiek parādīta mākslinieka, dzejnieka, radoša prāta robežstāvoklis, kurā sadzīvo appoloniskie un dionīsiskie spēki.


Le Rišs redz Kaligulā iespēju citādā veidā paskatīties uz deju. Intervijā NYTimes viņš teicis, ka šis iestudējums ir vairāk par deju nekā par Kaligulu. Viņš vēlreiz atgādinājis, ka deja nav domāta stāstu stāstīšanai, bet dejošanai un interpretācijā liela loma ir arī skatītājam.
Anotio Vivaldi (Antonio Vivaldi) skaņdarba „Četri gadalaiki” pavadījums ilustrē neapturamo laika ritumu, kurā pārmērību iznīcinātās dzīves poētika un nežēlīgums pārtapis piesātinātā un enerģiskā dejā.

Reklāma
Reklāma


„Dramaturgs izrādes struktūru centies veidot pēc klasiskās Rasīna traģēdijas modeļa, tādēļ pieci cēlieni, tādēļ arī Vivaldi Gadalaiki ar četrām daļām un visu daļu motīviem piektajā. Neapšaubāmi ir interesanta Vivaldi sastatīšana ar Kaligulas dzīves gadiem un ciklu. Kaligula valdīja četrus gadus, katram gadam viens gadalaiks.” – tā dejas kritiķe Inta Balode.
Vienai no jaunākajām izpildītāju vecuma ziņā Parīzes baleta trupai piedēvē augstu profesionalitāti, kas ļauj tai atrasties labāko pasaules baleta trupu sarakstā. Strādājot ar mūsdienu klasiskā un ārpus klasiskā baleta ietvariem strādājošiem horeogrāfiem, trupas repertuārs ir spilgts un daudzveidīgs, dejotāji gūst dažādas pieredzes, un ir vispusīgi sagatavoti. Kopš 2002. gadā ir aizsākta tradīcija dot iespēju trupas zvaigznēm veidot lielāka vai mazāka formāta darbus, tādejādi ļaujot iejusties horeogrāfa ādā. Tā 2005. gadā Nikolā Le Rišs iestudēja Kaligulu – savu pirmo baletu Parīzes operā.

Galvenajās lomās Kaligulas uzvedumā būs redzami Stefans Bujons (Stéphane Bullion), Klērmarija Ostā (Clairemarie Osta), Nikolass Pols (Nicolas Paul). Uzveduma diriģents un vijoles solo izpildītājs – Frederiks Laroks (Frederic Laroque).

Biļetes uz izrādi var iegādāties kino Rīga un Biļešu serviss kasēs. Biļetes cena – 9.50 Ls.

Ieskaties: www.kino.riga.lv