6. februārī Dārtas dienas kliņģeris Krišjāņa Barona muzejā

6. februārī plkst. 15.00 Krišjāņa Barona muzejs, K. Barona ielā 3–5, aicina jaunkundzes un kundzes uz Dārtas dienas kliņģeri. Runāsim par to, vai zinām, kādas esam, kādas vēlamies būt. Liksim pamatakmeni turpmākām tikšanās reizēm, kas notiks reizi mēnesī. Šoreiz tikšanās ar psiholoģi Brigitu Egli.

Foto: Baronu ģimene ap 1909. gadu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Baronu ģimene ap 1909. gadu.

Ieejas maksa: Ls 3,00

6. februāris ir Dārtu diena. Krišjāņa Barona sieva bija vārdā Dārta. Viņa, kura skolā nebija gājusi nevienu dienu un rakstīt iemācījās 60 gadu vecumā, visu mūžu pacietīgi nesa savas uzticības saldo nastu…

Dārtai piemita tādas īpašības, ko skolas solā apgūt nevar. Tas nāk no sirds.
Dārta bija pāris gadus jaunāka par Krišjāni. Dzimusi Limbažos. Agri zaudējusi vecākus, drīz zudušas pēdas arī citiem radiem. Pati Dārta to uzskatīja par lielu trūkumu, atšķirībā no Krišjāņa, kuram tāda situācija nebija pazīstama, jo piedzimis kuplā ģimenē un radu pulks bija bezgala plašs.

Ilgus gadus dzīvojot Krievijā, tieši Dārta bija tā, kura uzņēmās pienākumu sazināties ar Krišjāņa radiem. Kādā vēstulē Dārtai varam lasīt: „Ja Jūsu, Dārtiņ, nebūtu, mēs jau sen būtu pagājuši garām, viens otru nepazīdami.”

Radu kopību, stipru dzimtu Dārta uzskatīja par milzīgu dzīves vērtību un tādēļ to sargāja, kā spēdama. Ar modernai sievietei neizprotamu atdevību, kalpošanu šī vārda cēlākajā nozīmē Dārta ir kļuvusi par latviešu sievietes ideālu.


Tuvāka informācija par pasākuma norisi pa tālruni 67284265, e-pastu: barons@memorialiemuzeji.lv, kā arī mājas lapā

http://www.baronamuzejs.lv un

http://www.memorialiemuzeji.lv

Reklāma
Reklāma