Ak, tu, āmurs tāds!

Latvijā pirmā āmuru izstāde Katram savs āmurs apskatāma Leļļu Mākslas muzejā, Teātra ielā 3, no 6. līdz pat 30.novembrim. Izstāde ir veidota no metālmākslinieka un Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Jura Gagaiņa āmūru kolekcijas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Parunāsim par āmuriem. It kā ikdienišķa, pazīstama lieta, gandrīz katram tā ir. Tautā iegājies sakāmvārds: Ak, tu, āmurs tāds!, kas tā kā neliecina par intelekta klātbūtni.
Vai kāds no jums ir iedomājies, kad parādījās pirmā āmura veidols? Gadu tūkstošus atpakaļ, droši sakot, pat neandertālieši, ja ne jau pērtiķi, apjauta šī pirmatnējā darbarīka fizikas likumus.
Šodien āmurs savu „imidžu” nav mainījis gandrīz nemaz. Daudzas slavenas pasaules darbarīku firmas turpina strādāt pie āmuru dizaina variantiem. Taču āmurs pat mūsdienās ir tāds pats kā savos pirmsākumos, sastāv no kāta un āmura galvas. Cita lieta saistās ar āmura funkcionālo darbību un pielietojamību — ja forma ir palikusi nemainīga, tad pielietojamības spektrs ir tikai paplašinājies. Grūti pat uzskaitīt visas profesijas, kurās atrodams — savs — īpašais āmurs: pat virtuvē namamātēm neiztikt bez gaļas āmurīša, gatavojot ģimenei pusdienas. Arī tik, cik ķieģeļu ir iemūrēts Rīgas namos, tik piesitienu mūrnieks ir veicis ar mūrnieka āmuru.
Manas paaudzes jebkuram puisietim var pajautāt :”Kāds tev bērnībā bija pirmais darbarīks”. Atbilde, protams: ”Āmurs”. Un šis brīnišķīgais, acīm baudāmais process, kā nagla gandrīz pati lien koksnē — dod tik tai pa galvu. Un tas nekas, ka naglas nācās pa kluso čiept no tēva krājumiem... Reizēm gadījās, ka nagla vairāk noliecās, nekā paklausīja līst kokā, vēl jo sliktāk tad, ja gadījās ne vienu vien reizi trāpīt pa pirkstiem, aizturēts bļāviens, bet nagi palika zili. Šodien mazajiem zēniem pirmais darbarīks, laikam ir dators, āmurs rokā neturas."

Stāsta izstādes autors prof. Juris Gagainis

 

Reklāma
Reklāma

Izstāde apskatāma katru darba dienu, izņemot pirmdienas un sesdienas, svētdienas
Ieejas maksa izstādē kopā ar leļļu mākslas muzeja ekspozīcijas apskati pieaugušajiem Ls 2,50, bērniem, studentiem, pensionāriem, invalīdiem Ls 1.