Eksperimenti ar sliekām un citi pasākumi šai nedēļas nogalei

Zinātnieku nakts maziem un lieliem, eksperimenti ar sliekām, ūdeņražu auto demonstrējumi, informācija par parazītiem, Vislatvijas patversmju dzīvnieku un adoptēto dzīvnieku izstāde — nedēļas nogale solās būt visai aizraujoša!

Ilustrācija: Jānis Beķeris, mammam.lv/tetiem.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ilustrācija: Jānis Beķeris, mammam.lv/tetiem.lv

Maziem un lieliem profesoriem
Visiem, kam ir kāre zināt, iepazīt, brīnīties, mācīties un dzirdēto izpētīt — Zinātnieku nakts ir klāt!

Piektdien, 24.septembrī, vienlaikus sešās pilsētās — Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī un Salaspilī — notiks ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums.
Šā gada Zinātnieku nakts tematika ir Klimats, daba un cilvēks — tātad veltīta videi, bioloģiskās daudzveidības un klimata izmaiņu mijiedarbībai, tāpēc varēs uzzināt daudz jauna par zinātnieku paveikto, sev atklājot jaunus faktus.
Pasākumi galvenokārt noritēs no plkst. 17:00 līdz pat 23:00.
Labu laika apstākļu gadījumā būs iespējams lūkoties zvaigznēs Latvijas Universitātes observatorijas tornī!


Eksperimenti ar sliekām. Pasākuma ietvaros LU Bioloģijas fakultātē varēs uzzināt interesantas lietas par eksperimentiem ar sliekām, mikroorganismiem un barības vielu piedevām; ķīmiskās fizikas institūtā rādīs kodolsintēzes plazmas procesus, atdarinot dabas procesus uz Saules; zooloģijas un ekoloģijas katedra rādīs interesantus sauszemes bezmugurkaulniekus — gan tos, ar kuriem sastopamies ikdienā, gan retos un eksotiskos.

Varēs uzzināt interesantas lietas par eksperimentiem ar sliekām, mikroorganismiem un barības vielu piedevām.

Augu noslēpumu atklāšana. Botāniskajā dārzā no plkst. 17-21:00 — katru pusstundu noritēs ekskursijas pa augu mājām, atklājot augu daudzveidību dažādos klimatos, augu spēju augt bez zemes un citus noslēpumus. Varēs uzzināt daudz jauna par sūnām un ķērpjiem, pajautāt, ko tie ēd un kāpēc radušies.

No plkst. 17:00 līdz 21:00 tiek organizēta darbnīca bērniem Kad koku lapas pieskaras zemei, kad mākslinieces Tijas Vīksnas vadībā māla plāksnītēs bērni veidos lapu nospiedumus un pētīs to rakstus, radot svaigas "fosilijas".


Cik skaistas acis ir mušai? Puišiem noteikti būs ko pētīt Cietvielu Fizikas institūtā, jo tur būs vērojami ūdeņraža automašīnas demonstrējumi. Vēl tur varēs uzzināt, cik skaistas acis ir mušai un cik baktēriju ir 1 pilienā ūdens, būs gan noklausāma lekcija par mūsu redzes brīnumiem, gan eksperimenti un pārbaudes, vai redze ir gana laba. Varēs patrenēt aci vizuālajos mānos...


Meža brīnumi. Piemēram, Jelgavā, LLU Pārtikas tehnoloģiju fakultātē (Jelgavas pilī) uz pasākumu aicinātas arī ģimenes ar bērniem, lai jaunākie apmeklētāji varētu atpazīt graudus un garšaugus, uzzināt par pārtikas daudzveidību. Veterinārmedicīnas fakultātē saistoši stāstīs par dažādiem parazītiem. Arī Meža fakultātē šogad programma būs visai ģimenei — par meža daudzveidību un mežā augošajām veltēm."
Zinātnieku nakts pasākumu apmeklēšana ir bez maksas!

Reklāma
Reklāma

Vairāk informācijas: www.llu.lv un www.lu.lv


Dabas draugiem īpaša personālizstāde
Sestdien, 25. septembrī, Rundāles pils Kariešu pagalmā „Triju Rudens TRIO”.Tā saucas pasākums, sanākot kopā trīs stādaudzētājiem, lai iepriecinātu ar savu personālizstādi. Ikvienam būs iespēja pārliecināties par bagātīgo Latvijā audzēto augu sortimentu un saņemt speciālistu atbildes uz interesējošiem jautājumiem. Tāpēc — ja nagi niez kaut ko rudenī vēl iestādīt, visa ģimene - prom uz Rundāles pili! Apvienosiet izklaidi ar atpūtu dabā ...
Vairāk informācijas: www.rundale.lv
Izstādes apmeklējums ir bez maksas
 

Pamesto dzīvnieku izstāde

Svētdien, 26. septembrī, ļoti sirsnīgs un pārdomu pilns pasākums Ķekavas novada Bērzmentē, zemnieku saimniecības mājas zoodārzā Mežavairogi, kur no plkst. 13:00 līdz 16:00 noritēs Vislatvijas patversmju dzīvnieku un adoptēto dzīvnieku izstāde Saimniek, KĀPĒC Tu mani NEMEKLĒ?
Mūsuprāt, ļoti noderīgs sarunu temats ar bērniem, līdzjūtību un sapratni raisošs laiks par četrkājaino siržu dzīvi un vēlmi būt mīlētiem. Viens no pasākuma mērķiem ir parādīt plašākai sabiedrībai dramatisko situāciju Latvijā pazudušo un patversmēs nonākušo dzīvnieku skaita ziņā. No plkst. 13:00 -14:00 plānota patversmju dzīvnieku un adoptēto dzīvnieku izstāde, iepazīšanās ar dzīvnieku patversmju darbību Latvijā.
Visā pasākuma laikā notiks nodarbības bērniem — zoodārza dzīvnieku apskate, burkānu, kartupeļu, ābolu un citu gardumu kreļļu gatavošana dzīvniekiem, zīmēšana, veidošana un mīklu minēšana.
Pasākuma organizatori apgalvo, ka laipni aicināti visi dzīvnieku draugi, kuriem nav vienaldzīgs dzīvnieku liktenis, visi adoptētie dzīvnieki ar saimniekiem, kopā ar bērniem un četrkājainajiem draugiem! Tā ir lieliska iespēja jauki pavadīt svētdienu brīvā dabā un bez maksas (vai pret ziedojumiem) apmeklēt mājas zoodārzu Mežavairogi.
Tiem, kas ierodas kopā ar dzīvniekiem, obligāti līdzi ir nepieciešama dzīvnieka vakcinācijas apliecība ar atzīmi, ka dzīvnieks ir vakcinēts pret trakumsērgu (atbilstoši LR normatīvajiem aktiem).
Vairāk informācijas: www.mezavairogi.lv