Baibas Zīles jaunā grāmata “Piezīmes no Citurzemes”

Kārojas dzīvesprieka un enerģijas poti? Lūk, Baibas Zīles jaunā grāmata “Piezīmes no Citurzemes”. Ir jau lasīts, kā svešumā iejūtas sēņu lasītāji, celtnieki un pārējie smaga darba darītāji, taču rakstniece Baiba Zīle piedāvā ņiprus stāstiņus par “baltās apkaklītes” piedzīvojumiem Vācijā un citur. Darbu, sadzīvi un ikdienu viņa apraksta līksmi un garšīgi, nevairoties no trāpīgiem apzīmētājiem.
Baiba Zīle piedāvā ņiprus stāstiņus par “baltās apkaklītes” piedzīvojumiem Vācijā un citur.

FOTO: Publicitātes foto

Baiba Zīle piedāvā ņiprus stāstiņus par “baltās apkaklītes” piedzīvojumiem Vācijā un citur.

Rakstnieces Baibas Zīles līdzšinējā literārā darbība bijusi gana daudzpusīga un neparasta. Izdoti divi romāni – “Dzīves simulācija” un “Melu meistars”, dokumentālas prozas grāmata “Rausītis un karma”, kā arī stāstu krājums “Aukstākā ziema simt piecdesmit gados”. Baibas Zīles jaunais īsprozas krājums “Piezīmes no Citurzemes” piedāvā atkal jaunu šķautni rakstnieces daiļradē, jo tajā apvienojas gan dokumentālais, gan literārais vēstījums, kā arī filozofiskas tendences.

 

 

Latviešu emigrantu dzīve ārzemēs ir jauns mūsdienu prozas fenomens, kam raksturīga sadzīves novērošana viesstrādnieku vidē – to mūsdienu prozā jau realizējuši tādi autori kā Vilis Lācītis un citi, kuru darbos akcentēts emigrācijas humoristiskais aspekts, stāstu darbību vairumā gadījumu novietojot fiziska darba strādnieku vidē. Baibas Zīles dokumentālo stāstu krājums piedāvā nedaudz atšķirīgu skatpunktu uz emigrāciju – jautru īsstāstu formā ietērptas pārdomas par “balto apkaklīšu” skatījumu uz kultūršoku un adaptēšanos svešumā. Mūsdienās, kad integrācijas un multikulturālisma jēdzieni iegūst arvien svarīgāku nozīmi, ir būtiski no visām pusēm ielūkoties šajā piecpadsmit gadu ilgajā (apmēram kopš tā laika, kad sākās latviešu masveida emigrācija) izceļošanas literatūrā. Rakstnieks Lorenss Darels ir teicis, ka ceļošana ir tā pašanalīzes forma, kura mums sniedz vislielāko atalgojumu. Autore piedāvā paskatīties uz dzīvi ārzemēs ar humoristisku pašanalīzi, kur filozofiski jautājumi mijas ar trāpīgiem vērojumiem par sadzīvi un cilvēka dabu. Vai tā atšķiras dažādās valstīs? Vai paša vērotāja uztvere mainās, atrodoties nemitīgā ceļojumā?

Reklāma
Reklāma

 

Grāmatas vieglo, asprātīgo toni papildina mākslinieka Rupucinska karikatūras stilā ieturētās ilustrācijas. 

 

Pieejama arī e-grāmata.