Iznākusi jauna Alesandro Bariko grāmata

Alesandro Bariko vārds latviešu lasītājam saistās ar brīnumskaistu, izcilu prozu – “Misters Gvins”, “Jaunā Līgava”, “Zīds” un daudzi citi romāni definējuši šī autora nozīmīgumu mūsdienu literatūras pasaulē. Taču tikko iznākusī A. Bariko grāmata “Spēle” (“The Game”) ir populārzinātnisks apcerējums par to, kā mainoties tehnoloģijām ir mainījusies mūsdienu pasaule. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Iedomājieties ikonu, kas gadsimtiem ilgi ir iemiesojusi mūsu civilizācijas būtību: cilvēks-zobens-zirgs. Salīdziniet to ar citu: cilvēks-taustiņi-ekrāns. Un jums acu priekšā būs pašlaik notiekošā mutācija, kas iespaidīgi ir pārveidojusi mūsu, cilvēku, pamatpozu. “Šajā grāmatā A. Bariko ir iejuties historiogrāfa, antropologa un pat kartogrāfa lomā, uzņemdamies pētniecības un rekonstrukcijas darbu, kura apjoms ir patiešām neaptverams. Uzrakstīta kā atšifrēšanas liecība, kas lielā mērā adresēta nākamajām paaudzēm, nevis laikabiedriem, “The Game” piedāvā – arī grafiski! – hronoloģisku, hierarhisku un ģeogrāfisku struktūru digitālajiem izgudrojumiem, kuri pēdējo trīsdesmit gadu laikā pārvērtuši mūsu dzīvi,” raksta Paolo Armelli no ietekmīgā Kalifornijas žurnāla  “Wired”.

Spēle
“Visticamāk, mēs nebūt neesam kļuvuši par lieciniekiem barbaru invāzijai, kas aizslaucīs prom mūsu rafinēto civilizāciju, bet drīzāk pieredzam pārvērtības, kas tā vai citādi skar ikvienu un jau tuvākajā laikā radīs jaunu kultūru,” krājuma “Spēle” ievadā raksta A. Bariko.


Mēs šobrīd piedzīvojam nevis vienkāršu tehnoloģisko revolūciju, ko veido jauni priekšmeti, bet gan pieredzam garīgas sacelšanās rezultātus. Tiem, kuri šo sacelšanos aizsāka – no interneta pionieriem līdz iPhone izgudrotājam –, nebija skaidra un konkrēta plāna, toties bija aizraujoša un neprātīga iecere: panākt, lai vairs nekad neatkārtotos tādas traģēdijas kā 20. gadsimtā. Nost ar robežām, nost ar visādām politisko un intelektuālo priesteru kastām! Un patiesība – cilvēkam viens no analogās pasaules dārgākajiem jēdzieniem – piepeši kļūst izplūdusi, mainīga, nepastāvīga. Problēmu risināšana tiek padarīta par partijām spēlē, kas paredzēta pieaugušajiem, kuri vienlaikus ir bērni. Jo šī ir Spēle, The Game.

Reklāma
Reklāma


Alesandro Bariko ir viens no mūsdienu itāļu daudzpusīgākajiem rakstniekiem un sabiedrības intelektuāļiem, daudzu literāro balvu laureāts. Viņš raksta esejas, lugas, romānus un populārzinātniskos darbus.
Pieejama arī e-grāmata.
No itāļu valodas tulkojusi Dace Meiere.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv