Debitē jauna latviešu stāstniece. Ramonas Indriksones stāstu krājums "Pāris metru zem ūdens"

Stāstu krājumi joprojām šķiet teju vai populārākais prozas paveids jaunākajā latviešu oriģinālliteratūrā – īsprozas žanrā sevi piesaka gan jau pazīstami rakstnieki, gan prozas debitanti. Tos, kuri labprāt lasa stāstus, iepriecinās nupat klajā laistais rakstnieces Ramonas Indriksones īsprozas krājums “Pāris metru zem ūdens”. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pāris metru zem ūdens

2017. gadā absolvējusi Literāro akadēmiju, Ramona Indriksone jau vairākus gadus aktīvi publicē stāstus gan drukātās preses, gan interneta izdevumos, taču “Pāris metru zem ūdens” ir rakstnieces pirmā izdotā grāmata.  


Grāmatas nosaukums labi raksturo autores pieeju aprakstāmajām dzīves situācijām: zem mānīgi gludas, mierīgi sadzīviskas virskārtas slēpjas bezdibeņi, kuros mutuļo neparedzami likteņa pavērsieni. Krājuma stāsti turpina īsprozas tradīciju, kuru jaunākajā latviešu literatūrā šobrīd pārstāv tādas autores kā Jana Egle un Dace Vīgante. Šiem stāstiem raksturīgi psiholoģiski precīzi un niansēti portreti, bieži vien ar līdzjūtību un izpratni pievēršoties “dzīves pabērniem”. Tomēr, lai cik skarba situācija arī nebūtu aprakstīta, autore prot raksturot savus varoņus kā daudzdimensionālus tēlus, neļaujot skatīt situācijas viennozīmīgā upuris-vajātājs-glābējs trīsstūrī. Darbu sižeti bieži ir atvērti, notikumi – pieklusināti, vēl vairāk: tie nereti risinās tikai varoņa apziņā. Daudzviet autorei izdodas stāsta kulmināciju izvērst šķietami ikdienišķā vērojumā, kas prasa no lasītāja iejūtību un sirdsgudrību, lai izprastu notiekošo. Šī pieeja ne vien liecina par rakstnieces prasmi veidot stāstījumu, bet arī piešķir viņas darbiem reālismu. 

Ramona Indriksone

Foto: Grāmatas autore Ramona Indriksone.

Reklāma
Reklāma


Autorei piemīt savdabīgs izteiksmes veids, kas apvieno vienkāršu, saprotamu valodas plūdumu ar niansētiem noskaņu zīmējumiem. Izkoptā valoda un stilistiskā precizitāte sagādā lasīšanas baudu un piešķir dziļumu vispārcilvēciskām un atpazīstamām tēmām. Ar šo grāmatu latviešu literatūrā ienāk drosmīga autore, kura nevairās runāt par dzīves tumšajām pusēm atklāti, bez pārspīlējumiem, bet ar dziļu izpratni par sarežģītām situācijām un raksturiem. 
Pieejama arī e-grāmata.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv