Grāmata par Latvijas kultūras ersonībām: Dzimuši teātrī

Žurnāliste un rakstniece Inga Jēruma latviešu lasītājiem jau ilgstoši pazīstama no diviem, pavisam atšķirīgiem, aspektiem. Vienus valdzina viņas asprātīgie, ironiskie detektīvromāni, kurus autore paraksta ar pseidonīmu Margarita Grietēna, savukārt citus vairāk intriģē biogrāfiskā žanra grāmatas, kurās rakstniece portretē spilgtas Latvijas kultūras personības.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Teātra bērniLielu popularitāti izpelnījušies darbi “No Zentas līdz Zentai” par Valmieras teātra aktrisi Regīnu Devīti un “Saldā katorga” par Dailes teātra aktrisi Ilzi Vazdiku, bet tagad Inga Jēruma lasītājiem piedāvā kādu gluži neparastu stāstījumu.


Ideja grāmatai “Teātra bērni”, kurā vēstīts par ievērojamu latviešu aktieru un aktrišu atvasēm, kā atzīst pati autore, dzimusi jau sen, jo arī pati Inga Jēruma ir “teātra bērns” – ievērojamās Dailes teātra aktrises Veltas Krūzes meita. Līdz ar to rakstniecei labi pazīstama daudziem “teātra bērniem” kopīgā bērnības vide – aizkulises, pirmizrādes, īpašā ģērbtuvju, grima un dekorāciju smarža, iespēja atrasties uz skatuves un pat nospēlēt mazas lomiņas, iespēja uzturēties ievērojamu skatuves dižgaru sabiedrībā.... Tā – medaļas viena puse. Tomēr ne mazāk labi pazīstama arī otra, krietni skaudrāka šādas bērnības puse – vecāku allažīgā aizņemtība, prombūtne izrāžu vakaros un viesizrādēs, nereti – ģimenes komforta ziedošana uz mākslas altāra. Kā šādā atmosfērā jutušies, ko domājuši un par ko izauguši “teātra bērni” – uz šiem jautājumiem Jēruma meklē atbildes jaunajā grāmatā. 


“Teātra bērni” ietver divdesmit septiņu personību portretējumus, kuru vidū ir Lūcijas Baumanes un Luija Šmita meita, Zigurda Neimaņa meitas, Harija Liepiņa dēls un Ģirta Jakovļeva meita, Edgara Liepiņa un Ulda Dumpja bērni, bet, protams, ne tikai viņi. Ar fotomateriāliem bagātīgi ilustrētais stāstījums atsedz intriģējošu, personisku skatījumu uz teātra aizkulisēm bērna vērīgajā, īpatnējā loģikā un neviltotajā patiesumā. 


Grāmatas veidošanā autore izvēlējusies savdabīgu koncepciju – intervēt un raksturot tikai tos “teātra bērnus”, kuru profesijas un dzīves ceļa izvēle nav turpinājusi vecāku iesākto. Tomēr, kā grāmatas varoņi atklāja “Teātra bērnu” atvēršanas pasākumā Ķīpsalas grāmatu svētkos 2. martā, daudzi no aktieru pēctečiem tomēr teātra gēnu nes sevī un tas izpaužas visdažādāko profesiju ietvaros: gan pedagogam, gan politiķiem, gan ekskursiju vadītājam un alpīnisma instruktoram, kā izrādās, ikdienas darbā nepieciešamas aktiera dotības. Līdz ar to grāmatu ar interesi varēs lasīt gan kaislīgi skatuves mākslas cienītāji, gan gluži vienkārši tie, kas novērtē kvalitatīvo biogrāfisko literatūru.
Pieejama arī e-grāmata.

Reklāma
Reklāma

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv