Vērtīgā Simona Genzihena grāmata pusaudžiem, vecākiem un citiem pieaugušajiem "Signāls"

AS “Valters un Rapa” sadarbībā ar centru “Dardedze” un “Ziedot.lv” ir tulkojusi un izdevusi grāmatu “Signāls” par seksuālu vardarbību pret jauniešiem. Grāmata domāta pusaudžiem, to vecākiem, skolotājiem, izglītības darbiniekiem, treneriem, mediķiem, kā arī jebkuram iesaistītajam. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Grāmata sākas ar stāstu par jauniešiem. Viegli uztveramā formā, risinās stāsts par deviņus gadus veco Oleku, kas nesen ir pievienojies futbola komandai. Trenerim ļoti patīk jūtīgais zēns, un Oleks labprāt izbauda pieaugušā uzmanību, lai arī jūt komandas biedru greizsirdību. Tomēr kādu dienu Oleks neierodas skolā. Viņa skolasbiedram Janam rodas aizdomas…   


Tālāk grāmatā sniegta informācija par to, kā laikus pazīt un novērst seksuālus uzbrukumus, kā pieaugušajiem aizsargāt bērnus, kas jāzina par seksuālu vardarbību, kā tikt galā ar tās radītajām sekām, un beigu daļa papildināta ar informāciju, kas aktuāla Latvijas auditorijai: nepieciešamie kontakti, mājaslapas, adreses un tālruņu numuri ar iespējām palīdzēt.  


 
“Bērni un jaunieši ir drošībā, ja viņiem līdzās ir gudri pieaugušie, kas

• apzinās seksuālas izmantošanas risku kā reālu ikvienam bērnam; 

• spēj veidot emocionāli tuvas attiecības ar bērniem, lai pazītu un saprastu signālus, kas liecina par to, ka bērna dzīvē kaut kas ir mainījies vai jau noticis; 

• zina, kā attiecīgā situācijā rīkoties, nevainojot bērnu, bet atbalstot un vēršoties pēc palīdzības;

Reklāma
Reklāma

• laikus runā ar bērnu par dažādām dzīves situācijām, mācot, kā tajās rīkoties.  


“Centrs Dardedze” ir palīdzības centrs bērniem un ģimenēm, tas savas darbības laikā ir ieguvis nenovērtējamu pieredzi darbā ar bērniem, kuri cietuši no seksuālas izmantošanas, emocionālas un fiziskas vardarbības un citiem, bērna vai jaunieša turpmāko dzīvi negatīvi ietekmējošiem pāridarījumiem. Ir svarīgi apzināties – lai samazinātu seksuālas vardarbības gadījumus pret bērniem un jauniešiem, jāizglīto ne tikai viņi paši, bet arī viņu vecāki un sabiedrība kopumā. Grāmata palīdzēs gan jauniešiem, gan pieaugušajiem rast atbildi uz jautājumiem: kas ir seksuāla izmantošana un kā rīkoties gadījumos, kad pašam vai kādam tuviniekam ir bijis tas jāpārdzīvo.” 
Agnese Sladzevska, “Centra Dardedze” prevences daļas vadītāja 


 
“Latvijai ir svarīgs katrs bērns. Un mūsu kā pieaugušo pienākums ir radīt drošu vidi laimīgai bērnībai un sargāt no apdraudējumiem. Zinoši un droši bērni ir daudz pasargātāki no seksuālās vardarbības. Tāpēc labdarības organizācija ir pagodināta palīdzēt izdot Simona Genzihena grāmatu “Signāls””. 
Rūta Dimanta, “Ziedot.lv” vadītāja

 

Ieskaties: www.valtersunrapa.lv