Iznākusi jau ceturtā bērnu dzejas gadagrāmata "Garā pupa"

Dzejas dienu ietvaros svinīgi atvērta ceturtā bērnu dzejas gadagrāmata "Garā pupa", kuru šogad sastādījusi dzejniece Inese Zandere. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jaunajā dzejas krājumā atrodami gan bērnu dzejas jaunumi, gan līdz šim nepublicēti Ulda Ausekļa, Andra Akmentiņa, Valta Ernštreita, Ingas Gailes, Kārļa Vērdiņa un citu - kopā 33 - autoru darbi. Gadagrāmatā apkopoti dzejoļi bērniem, kas atrasti Alberta Kronberga, Vitauta Ļūdēna un Vizmas Belšvicas arhīvos, kā arī publicēta apjomīga tautasdziesmu kopa.


ieskaties grāmatas atklāšanas pasākumā, kas notika Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Šķūnī

Reklāma
Reklāma

 

Grāmatas nodaļā "Atgādinājums" iekļauti Jāzepa Osmaņa, Andra Vējāna, Valda Grenkova, Artura Gobas un vēl pulka autoru dzejoļi. Tāpat grāmatā atrodama Vladimira Novikova pasaka "Lauku pele un pilsētas pele" Zanderes atdzejojumā, kā arī Kārļa Vērdiņa poēmas "Dilles tante" fragments.

Kā ieskats citu valodu dzejas tradīcijās šī gada grāmatā atdzejotas rumāņu doinas, kā arī igauņu dzejnieka Contras, kā arī igauņu, poļu, žemaišu un kastīliešu dzejnieku darbi. Savukārt nodaļā "Sākums" publicēti bērnu radošie darbi - izsludinātā bērnu dzejas konkursa 42 dalībnieku veiksmīgākie dzejoļi.

Dzejas krājumu "Garā pupa" kā dāvanu saņems 1000 Latvijas publiskās bibliotēkas un skolas. Turpretim pārdoto grāmatu ieņēmumi tiks izmantoti bērnu kultūras projektam ar tādu pašu nosaukumu, kas rūpējas lai kultūras procesos būtu iesaistīti arī Latvijas reģionu bērni, kuriem reģionālās un sociālās nevienlīdzības vai vecāku kūtruma dēļ nav bijusi iespēja apmeklēt kultūras pasākumus.

"Garās pupas" izdošanu 2014.gadā pēc ilgāka pārtraukuma atjaunoja biedrība "Ascendum" un Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome. Gadagrāmatas veidolu un dizainu radījuši Rūta Briede un Artis Briedis. Šī gada izdevumu ilustrējis mākslinieks Edmunds Jansons.