Jaunas rokasgrāmatas "Matemātika īsumā" un "Filosofija īsumā" – ātri un saprotami par būtiskāko

“Jāņa Rozes apgādā” iznākušas divas jaunas rokasgrāmatas “Matemātika īsumā” un “Filosofija īsumā”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Rokasgrāmata “Matemātika īsumā” – iespējami ātrākais veids, kā izprast visu, sākot no pirmskaitļiem un beidzot ar polinomu vienādojumiem. Šajā ilustrētajā izdevumā īsi, saprotami un uzskatāmi izskaidroti 200 galvenie matemātikas pamatjēdzieni.

 

Katra ideja ir neticami ātri apgūstama un viegli saprotama, jo ikviens skaidrojums nav garāks par divsimt vārdiem un ir papildināts ar vienkāršu zīmējumu. Aplūkotie priekšstati caurvij visas galvenās matemātikas nozares, starp tiem ir Eiklīda algoritms, Hilberta hotelis, izvēles aksioma, varbūtība, virknes un rindas, Zēnona paradokss, Penrouza pārklājumi, vektori un matricas, grupas, gredzeni un lauki, haosa teorija, metriskās telpas, fraktāļi, topoloģija un Fermā pēdējā teorēma.

 

Izdevuma autors, lietišķās matemātikas profesors Pauls Glendinings ir dibinājis matemātikas augstskolu Apvienotajā Mančestras universitātē, publicējis vairāk nekā piecdesmit zinātnisku rakstu, kā arī uzrakstījis mācību grāmatu haosa teorijā. Rokasgrāmatas  “Matemātika īsumā” ievadā viņš vēsta: “Matemātikai ne velti ir bagāta vēsture. Tā ir gan pārsteidzoši lietderīga kā zinātnes, tehnoloģijas, arhitektūras un ekonomikas valoda, gan dod dziļu gandarījumu, ja prāta sasprindzinājumā beidzot ir iegūta patiesība. (..) Šajā grāmatā ir mēģināts aprakstīt dažus matemātikas sasniegumus gan senlaikos, gan jaunākos laikos un izskaidrot, kādēļ tie ir tik aizraujoši. Lai dažas idejas atklātu izvērsti, šķiet tikai dabiski vispirms aplūkot matemātikas pamatjēdzienus un priekšstatus. (..) Tādejādi šī grāmata ir četrus tūkstošus gadu ilgušu cilvēces centienu saprātīgs izvilkums. Es ceru, ka tas ir tikai sākums un tramplīns tālākai lasīšanai un dziļākai domāšanai.”

 

Grāmata “Matemātika īsumā” pieejama Latvijas lielākajās grāmatnīcās, kā arī interneta grāmatnīcā “Jānis Roze”. No angļu valodas to tulkojis Jānis Smotrovs.

 

 

Reklāma
Reklāma

Rokasgrāmata “Filosofija īsumā” vienkāršā, viegli uztveramā un kodolīgā veidā palīdz izprast 200 būtiskākos jautājumus cilvēces vēsturē. Šajā kompaktajā, ilustrētajā izdevumā apkopotas svarīgākās filosofijas idejas, kas ietekmējušas mūsu domāšanu, sākot ar Platona alu un beidzot ar medicīnas ētiku.

 

Grāmatā ietvertas visu laiku ietekmīgāko domātāju galvenās idejas, kuru būtība izskaidrota īsās, viegli saprotamās esejās. Markuss Vīkss, kurš sarakstījis dažādām tēmām veltītas grāmatas un piedalījies vairāku enciklopēdiju tapšanā, šajā izdevumā “Filosofija īsumā” pievērsies gan Austrumu, gan Rietumu tradīcijai – aplūkojis tādus jēdzienus kā ētika, ļaunais, brīvība, tiesības, patiesība un cēlonība un ar tiem saistīto jautājumu loku no dažādu domātāju, tostarp sofistu, kiniķu, stoiķu un epikūriešu, redzespunkta. Tiek skaidrotas tādas idejas kā prāta un ķermeņa duālisms, konfūcisms un eksistenciālisms. Šī ir lieliska rokasgrāmata visiem, kurus interesē intriģējošā un rosinošā filosofijas pasaule no Dekarta līdz Darvinam un no Budas līdz Bentamam.

 

Kāpēc ir vērts iedziļināties filosofijas idejās un pamatjēdzienos? Kā vēstīts grāmatas ievadā, “(..) Gandrīz katrs no mums reizēm aizdomājas par tiem pašiem jautājumiem, kas nodarbinājuši dižo filosofu prātus, diskutē par tiem draugu lokā, pie bāra letes vai pusdienu galda. Bieži vien domas dalās un tikpat bieži pietrūkst atbildes – arī filosofiem ir ļoti atķirīgi uzskati, turklāt jautājumu ir daudz vairāk nekā atbilžu. Taču laika gaitā filosofi ir atklājuši mums dažnedažādus rakursus, kādos šos jautājumus varam aplūkot, un, zinot viņu domu gaitu, arī mēs varam mācīties, kā sakārtot savas domas un argumentāciju.”

 

Grāmata “Filosofija īsumā” pieejama Latvijas lielākajās grāmatnīcās, kā arī interneta grāmatnīcā “Jānis Roze”. No angļu valodas to tulkojusi Anda Dzenīte.

 

Ieskaties: www.jr.lv