Izdots neticami spraigs spriedzes romāns "Neatrodamā"

Nu reiz ir iznācis absolūti netipisks, pavisam neiedomājams spriedzes romāns – Gilianas Flinnas “Neatrodamā” (Gone Girl). Atšķirot pirmās lapas, maldīgi šķiet, ka triviāls sižets papildināts ar dažām rozīnītēm un beigas ir prognozējamas, bet, līdzko romāns “uzņem apgriezienus”, lasītājs ir savaldzināts pilnīgi un galīgi, turklāt ar katru lappusi arvien vairāk un vairāk, brīžiem pat tīri vai apmaldoties sižeta sarežģītajos līkločos. Noziegums un tā atšifrēšana – ne velti jau no seniem laikiem cilvēci nodarbina šie jautājumi.

Publicitātes attēls

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes attēls

 

Giliana Flinna ir atšķīrusi jaunu lappusi sarežģītajā kriminālromānu vēsturē, radot darbu, kuram – vismaz pagaidām – līdzīga nav! Neapšaubāms ir arī tas, ka viņai noteikti radīsies sekotāji, taču šobrīd jums ir unikāla iespēja iepazīt jaunu kriminālžanra daiļrades virsotni, izbaudot autores spēju pārsteigt un satriekt tā, kā tas līdz šim nav izdevies nevienam.
 

Piektajā kāzu gadadienā Niks atklāj, ka viņa sieva Eimija ir pazudusi. Pazudusi bez pēdām. Tiek iesaistīta policija, kaimiņi, pilsētiņa – bet vienlaikus atklātībā nāk dažādi sīki notikumi, kuri tieši un netieši apliecina: vainīgs varētu būt vīrs. Pienāk brīdis, kad Niks varētu tikt apsūdzēts slepkavībā, turklāt slepkavībā ar iepriekšēju nodomu. Vai jaunais vīrietis tiešām nodarījis pāri Eimijai?
 

Paralēli lasot Nika pārdomas pēc Eimijas pazušanas un Eimijas dienasgrāmatu, kura rakstīta pēdējos gados, lasītājs svārstās no neticības līdz šausmām, vienlaikus apzinoties: laulības dzīve tiešām var būt dziļumdziļš akacis. Eimijas pazušana ir kā katalizators, kurš ļauj uz lietām paskatīties no cita skatpunkta, šerminoši klaji rādot cilvēka dabu – tomēr vienlaikus jautājums “Kur ir palikusi Eimija?” paliek atklāts, un pazušanas vietā atstātās pēdas rosina domāt visļaunāko: Eimiju vairs dzīvu ieraudzīt neizdosies. Lasītājam atliek tikai cerēt, ka patiess ir vecais izteiciens: perfektu noziegumu nav, agri vai vēlu slepkava pieļauj kļūdu un tiek atmaskots...
 

Reklāma
Reklāma

Giliana Flinna ir amerikāņu rakstniece, un “Neatrodamā” ir viņas trešais romāns. Tas ticis arī ekranizēts, un filma šobrīd skatāma Latvijas kinoteātros. Nika lomā – talantīgais Bens Afleks. No angļu valodas tulkojusi Māra Poļakova.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv