Klajā nācis Māra Runguļa garstāsts "Nekrietnais Alfrēds"

Māris Rungulis, Reinis Pētersons un „Liels un mazs” piedāvā jaunu stāstu bērniem „Nekrietnais Alfrēds”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Māra Runguļa garstāsts „Nekrietnais Alfrēds”, kas nāk klajā izdevniecībā „liels un mazs”, domāts vidējā skolas vecuma bērniem. Tā varoņi ir nejaukais večuks Alfrēds, viņa konkurents – palaidnīgais puika Eduards, romantiskā kaza Grieta un virkne citu personāžu, ko lieliskās ilustrācijās atveidojis Reinis Pētersons, grāmatu mākslas konkursa „Zelta ābele” Gada mākslinieka titula ieguvējs un divu Lielā Kristapa balvu laureāts.   

Upmaļos, lauku mājā pie upes, nav neviena bērna. Vienīgais, kurš rāmajos Upmaļos ienes nemieru un nekārtību, ir nekrietnais Alfrēds – bārdas rugājiem apaudzis dzērājvīrs, kas dzīvo mājas otrajā stāvā kopā ar kaķeni Murku. Nez vai pat negantākie puikas spētu palaidnībās mēroties ar Alfrēdu: viņš sabradā gliemežus, apmētā makšķerniekus ar akmeņiem, bendē kaimiņu kāpostus, ber upē atkritumus, pārkniebj pastnieces ritenim bremžu trosīti, un turklāt it nemaz nerūpējas par savu kazu Grietu – vārdu sakot, Alfrēds ir tiešām nekrietns! Taču mājā tikmēr ir parādījies kāds zēns... Eduardam, kas vasaras brīvdienās atsūtīts pie vectēva, lai Rīgas kaimiņiem ātrāk aizmirstos viņa nedarbi, laukos ir garlaicīgi. Kad viņš pamana Alfrēdu, sākas slepena cīņa, un vasara uzreiz kļūst interesanta...

Māris Rungulis (1950) ir lasītāju iemīļots pusaudžu rakstnieks, dabai veltītā bērnu žurnāla “Zīlīte” galvenais redaktors, skaitāmpantu un šausmu stāstu vācējs un izdevējs. Viņš daudzkārt guvis “Bērnu žūrijas” atzinību un ir pats pirmais Jāņa Baltvilka balvas laureāts.

„Nekrietnajā Alfrēdā” autors savus vērojumus dabā un lauku ikdienā pasniedz ar grotesku krāsu sabiezinājumu – un tie patiesībā izrādās ļoti tuvi realitātei, kurā lauku vecīši ne vienmēr ir viedi, baltbārdaini dabas pazinēji un zemes kopēji, kas nodod mazdēliem savu amatu un darba tikumu. Bet visvairāk laukos trūkst tieši mazdēlu…

 „Tiem, kas izvairās ar bērniem runāt par dzīves pretrunīgajām un negatīvajām norisēm, atkal būs par ko uztraukties. Izglītības ministrijas „pedagoģiskās cenzūras” eksperti, „Tautas balss” un „Bez tabu” var jau sākt gatavoties kārtējai diskusijai par to, ko drīkst un ko nedrīkst lasīt bērni,” atzīst grāmatas redaktore Inese Zandere.

Izdevniecības “Liels un mazs” grāmatas par zemāku cenu iespējams iegādāties izdevniecības mājas lapā www.lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos, galerijā “Istaba” Rīgā, Kr. Barona ielā 31A, specializētajā bērnu grāmatu veikalā “Grāmatu karuselis” T/C Spice, bērnu preču veikalā muki.lv, Lāčplēša ielā 10, interneta veikalā www.gramatas24.lv un citur.

Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālajā tīklā twitter.com -

https://twitter.com/lielsunmazs

Ieskaties: www.lielsmazs.lv

 

Reklāma
Reklāma