Erebos – vairāk kā tikai spēle

Grāmatnīcās pārdošanā nonākusi vācu rakstnieces Urzulas Poznanski (Ursula Poznanski) bestsellers jauniešiem “Erebos” - aizraujošs stāsts par virtuālās pasaules spēju manipulēt ar realitāti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Par trilleri autore 2010. gadā ieguva Ulmer Unke balvu un 2011. gadā - Vācijas jaunatnes literatūras balvu. Jaunieši žūrijas balvas piešķiršanu pamatoja šādi: "Lasītājs pavada Niku Erebos pasaulē un līdz ar viņu piedzīvo, cik viegli spēle manipulē cilvēku un izmaina tā personību. Erebos apvij ļoti daudz noslēpumu, tāpēc lasītāji jūt spriedzi līdz pat pēdējai lappusei. Ir aizraujoši vērot grāmatas galvenā varoņa personības attīstību un kopā ar viņu minēt, kas slēpjas aiz katra spēles tēla un kāds ir patiesais spēles uzdevumu mērķis. "Erebos" sajūsmina ar detaļās izstrādāto vēstījumu un aktuālo tematiku. Grāmata it kā vaicā: "Un uz ko tu, lasītāj, būtu gatavs spēles dēļ?"


Romāns “Erebos” jau ir izdots vairāk nekā 15 valodās. Ir pārdotas tiesības gan uz filmu, gan uz teātra izrādes veidošanu.

Kas tad ir Erebos? Erebos ir mistiska un neparasta datorspēle, ko skolēni cits citam nodod no rokas rokā. Spēle ar nepārkāpjamiem noteikumiem: nevienam nedrīkst par to stāstīt, nevienam nedrīkst atklāt, ka tu to spēlē, neviens nedrīkst uzzināt tavu "niku" spēlē. Erebos ir inteliģenta spēle, kas par saviem spēlētājiem zina visu - no kā tie baidās, par ko priecājas un pēc kā alkst.
Kādudien spēlē iesaistās arī sešpadsmit gadus vecais Niks. Drīz izrādās, ka Erebos rada atkarību, ko vēl jo vairāk veicina fakts, ka pats pēc savas iniciatīvas spēlētājs spēli nemaz nevar pārtraukt. Spēle izlemj, vai un kad viņam piešķirt pārtraukumu... Erebos sāk valdīt pār spēlētāju reālajām dzīvēm, liekot tiem paveikt šķietami nevainīgus un savstarpēji nesaistītus uzdevumus.
Taču tad Erebos uzdod Nikam izdarīt krimināli sodāmu pārkāpumu. Nepakļaušanās draud ar izslēgšanu no spēles. Nikā mostas aizdomas, un viņš nolemj izpētīt, kas īsti aiz tā visa slēpjas. Puisim palīdz Emīlija, viņa klases biedrene... sāk notikt dīvainas lietas un robeža starp realitāti un virtuālo pasauli sāk izzust...

Grāmatas autore Urzula Poznanski ir dzimusi 1968. gadā Vīnē. Pēc ģimnāzijas beigšanas studējusi japāņu valodu, publicistiku, tieslietas un teātra zinātni Vīnes Universitātē. Kopš 1996.gada strādā par redaktori medicīnas žurnālu izdevniecībā. Urzulas Poznanski pirmā grāmata iznāca 2003. gadā, viņa raksta galvenokārt bērniem un jauniešiem.

Atsauksmes par trilleri “Erebos”:
“Datortrilleris ar atkarības potenciālu! Lasot grāmatu, viss apkārtējais man neeksistēja. Es nespēju pārtraukt lasīt, tāpat kā Niks – spēlēt.” Daniels Redlihs

“Neparasti fascinējošs trilleris ne tikai kaislīgiem datorspēļu faniem! Iesaku arī visiem vecākiem, kuri reizēm neizprot savu mīluļu aizrautību ar datoriem un datorspēlēm. Izlasiet šo grāmatu, un jums tas taps skaidrs.” Zuzanna Preislere

"Urzula Poznanski atspoguļo problemātisku tēmu, ievietojot to spriedzes pilnā darbībā. Grāmata ir nepārspējami sensacionāla un aktuāla." Railsliteraturcafe

"Izdevies trilleris, aizraujošs un bez pamācoši kratīta rādītājpirksta!" Neue Zürcher Zeitung

Romānu “Erebos” no vācu valodas tulkojusi Meldra Bērziņa, izdevis Apgāds Zvaigzne ABC

 

Vairāk par šo un citām izdevniecības Zvaigzne ABC izdotajām grāmatām lasi www.zvaigzne.lv

Reklāma
Reklāma