Tas nu ir noticis – Amerikā aizliedz sociālo tīklu “TikTok”

ASV Pārstāvju palāta trešdien, 13. martā, ar 352 balsīm “par” un 65 “pret” pieņēmusi likumprojektu, kas paredz izspiest no ASV tirgus Ķīnai piederošo sociālo tīklu “TikTok”.
Valdības mērķis ir nevis aizliegt “TikTok”, bet gan mazināt Ķīnas ietekmi Amerikā.

FOTO: Shutterstock.com

Valdības mērķis ir nevis aizliegt “TikTok”, bet gan mazināt Ķīnas ietekmi Amerikā.

Šis lēmums platformas īpašnieku “ByteDance” nostādījis fakta priekšā – viņam 6 mēnešu laikā uzņēmums jāpārdod, pretējā gadījumā “TikTok” lietošana ASV teritorijā tiks aizliegta.

 

Medijs “Fox News” norādījis, ka interesi par sociālā tīkla pārņemšanu jau izrādījis “Microsoft”, kas uzsācis sarunas ar "TikTok" īpašnieku. Darījuma vērtība varētu būt vairāki desmiti miljardi dolāru.

 

Sociālo mediju ASV izmanto aptuveni 170 miljoni iedzīvotāju, un valsts amatpersonas jau atkārtoti izteikušās, ka uzņēmums darbojās Ķīnas valdības interesēs un ievāc no lietotājiem sensitīvu informāciju.

 

Šobrīd, pēc lēmuma pieņemšanas likumprojekts tiks virzīts apstiprināšanai ASV Senātā. Senāta līderis Čaks Šūmers medijiem apstiprinājis, ka "Senāts ir gatavs šajā jautājumā pārskatīt tiesību aktus”.

 

Reklāma
Reklāma

 

“TikTok” liktenis ir kļuvis par samilzušu problēmu Vašingtonā. Likumdevēji vēsta, ka viņu biroji ik dienas saņem tūkstošiem sūdzību no pusaudžiem un viņu vecākiem, kas lūdz sociālo mediju valstī saglabāt.

 

"Tas ir kritisks nacionālās drošības jautājums. Senātam tas ir jāuzņemas un jāpieņem," mikroblogošanas vietnē "X" vēstīja Pārstāvju palātas republikānis Stīvs Skalise.

 

ASV prezidents Džo Baidens jau aizvadītajā nedēļā apstiprināja, ka ir gatavs minēto likumprojektu parakstīt. Savukārt, Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans otrdien medijiem vēstīja, ka valdības mērķis ir nevis aizliegt “TikTok”, bet gan mazināt Ķīnas ietekmi Amerikā.

Saistītie raksti