Turpmāk pusaudži un grūtnieces varēs saņemt vairākas valsts apmaksātas vakcīnas

Valdība otrdien, 19.decembrī, atbalstīja izmaiņas vakcinācijas noteikumos, lai turpmāk pastāvīgi par valsts budžeta līdzekļiem nodrošinātu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju 12 līdz 17 gadus (ieskaitot) veciem zēniem un vakcināciju pret garo klepu 14 gadus veciem bērniem un grūtniecēm.
Vakcinācija ir efektīvākā aizsardzība pret iespējamu saslimšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Vakcinācija ir efektīvākā aizsardzība pret iespējamu saslimšanu.

Dzimumneitrāla cilvēka papilomas vīrusa vakcinācija ir ļoti efektīva, zinātniski pierādīta vēža profilakses iespēja gan sievietēm, gan vīriešiem, un vakcinācija tikai sieviešu vidū ir nepietiekama, lai nākotnē pasargātu arī zēnus no cilvēka papilomas vīrusa izraisītajiem vēžu veidiem vīriešiem. 

 

Iekļaujot vakcinācijas kalendārā dzimumneitrālu cilvēka papilomas vīrusa vakcināciju, ir iespējams ātrāk nodrošināt pūļa imunitāti un samazināt saslimstību un mirstību ar augsta riska cilvēka papilomas vīrusa izraisītiem vēžiem ne tikai sievietēm, bet arī vīriešiem.
 

Savukārt grūtnieču vakcinācija pret garo klepu ir būtiska zīdaiņu saslimstības un mirstības mazināšanai zīdaiņiem raksturīgās grūtas slimības norises un letālo iznākumu dēļ. 

Reklāma
Reklāma

 

Papildu vakcīna pusaudžu vecumā pret garo klepu nepieciešama, jo ir novērojams garā klepus gadījumu skaita pieaugums. 

 

Šāda balstvakcinācija pret garo klepu vecuma grupās no 8-17 gadiem tiek veikta lielākajā daļā Eiropas valstu.

Saistītie raksti