Kas jāzina, ja vēlies nakšņot mežā?

Pienācis vasaras saulgriežu laiks, kad daba ir pašā pilnbriedā un ikvienu aicina smelties tās īpašo spēku.
LVM ir izveidojusi un regulāri uztur vairāk nekā 300 tūrisma vietas visā Latvijā, kur baudīt dabas skaistumu un izstaigāt ierīkotās takas.

FOTO: Shutterstock.com

LVM ir izveidojusi un regulāri uztur vairāk nekā 300 tūrisma vietas visā Latvijā, kur baudīt dabas skaistumu un izstaigāt ierīkotās takas.

LVM ir izveidojusi un regulāri uztur vairāk nekā 300 tūrisma vietas visā Latvijā, kur baudīt dabas skaistumu un izstaigāt ierīkotās takas

 

Lai izvēlētos tīkamāko atpūtas vietu un teltsvietu, kā arī droši orientētos dabā un neapmaldītos, ikviens līgotājs un dabā gājējs aicināts izmantot LVM GEO lietotni.

 

Nakšņojot mežā, jāņem vērā, ka kāpās, dabas liegumos un ūdeņu aizsargjoslās apmetni drīkst celt tikai īpaši norādītās vietās, bet telšu celšana ārpus aizsargājamām teritorijām ir atļauta jebkurā meža vietā un laikā. 

Apmetni vislabāk izveidot pirms tumsas un noteikti jāturas tālāk no zvēru takām.

 

Reklāma
Reklāma

Izvēloties piemērotu apmetnes vietu, svarīgākais ir atstāt pēc iespējas mazāku negatīvo ietekmi uz dabu.

  • Atceries — labas apmetņu vietas ir nevis jāizveido, bet jāatrod!
  • Parūpējies par savu drošību, neatstāj meža dzīvniekiem pieejamus pārtikas krājumus.
  • Mežā ugunskura vietā labāk lieto kompakto un praktisko gāzes degli – primusu.
  • Ja pie nakšņošanas vietām nav ierīkota tualete, dabiskās vajadzības nenokārto tiešā apmetnes tuvumā, blakus dzeramā ūdens ieguves vietai vai uz takām! Visu, kas noslēpjams, apber ar zemi vai paslēp zem sūnām.
  • Aizliegta nakšņošana mežā vai tūrisma vietā ar treileriem/kemperiem ilgāk par 3 naktīm. Ilgāka nakšņošana atļauta tikai motorizēta transporta stāvēšanai speciāli ierīkotās vietās.
  • Uzturēšanās laikā aizliegts dabā izliet treileru/kemperu tehniskos un kanalizācijas ūdeņus.

 

Lai arī šonedēļ daudzviet ir lijis, mežos un purvos arvien saglabājas augsta ugunsbīstamība. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) atgādina, ka visā valsts teritorijā ir izsludināts meža ugunsnedrošais laikposms un aicina, atbilstoši Valsts meža dienesta informācijai, dabā gājējiem 

nekurt svētku ugunskurus mežā pat tam atļautajās vietās. 

Pamanot meža ugunsgrēku, nekavējoties jāzvana 112.

Saistītie raksti