Rīdzinieku vecāki satraukti: mainījušies nosacījumi skolēnu uzņemšanai Rīgas vidusskolās

"Lai sekmīgi nokārtotu centralizētos eksāmenus, valstī ir noteikts, ka nepieciešamais vērtējums ir vismaz 10%. Taču Rīgas vidusskolās ir jauna prasība – lai tajās iestātos, eksāmenos jābūt iegūtiem vismaz 35%. Kāpēc šāda prasība un kā tas saskan ar iekļaujošo izglītību?" ar šādiem un līdzīgiem jautājumiem vecāku organizācijā "Mammamuntetiem.lv" vērsušies vairāki Rīgas 9. klašu absolventu vecāki.
Katra pašvaldība pati var izlemt par iestāšanās nosacījumiem savās vidusskolās; Rīga prasības ir paaugstinājusi.

FOTO: Shutterstock.com

Katra pašvaldība pati var izlemt par iestāšanās nosacījumiem savās vidusskolās; Rīga prasības ir paaugstinājusi.

Rīgas domē vecāku organizācija uzzināja, ka iestāšanās nosacījumi Rīgas vidusskolās tiešām ir mainījušies, un 

jaunums ir tas, ka, lai iestātos kādā no Rīgas vidusskolām mācībām klātienē ir nepieciešams centralizētajos eksāmenos iegūt vērtējumu vismaz 35%. Tātad ar 10% nepietiek. Jautāti, kad šīs izmaiņas pieņemtas, Rīgas dome informēja, ka šā gada 1. martā. 

Kad “Mammamuntetiem.lv” tikās ar Izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu, viņa paskaidroja: katra pašvaldība pati var izlemt par iestāšanās nosacījumiem savās vidusskolās.

 

Zemāk Rīgas domes skaidrojums esošajai situācijai par skolēnu uzņemšanas nosacījumiem vidusskolās:

"Ņemot vērā vispārējās vidējā izglītībā valsts noteiktos sasniedzamos kvalitātes kritērijus, jau vairākus gadus Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments (RD IKSD) nosaka minimālās kvalitātes prasības skolēnu uzņemšanai 10. klasē Rīgas valstspilsētas pašvaldības skolās. Nosacījumi ir, ka, 

skolēniem beidzot 9.klasi, ir jābūt sekmīgiem vērtējumiem visos mācību priekšmetos, un latviešu valodā iegūtajam vērtējumam ir jābūt vismaz 5 ballēm.

(izņēmumi ir attiecināmi tikai uz pretendentiem, kuri mācās vai ieguvuši pamatizglītību ārpus Latvijas vai starptautiskās skolas īstenotā starptautiskā izglītības programmā Latvijā).

 

Rīgas dome uzsver izglītības kvalitātes nozīmi

Izglītības kvalitāte ir viena no galvenajām prioritātēm Rīgā, tādēļ padziļināti tiek vērtētas arī izglītojamo zināšanas un prasmes mācību priekšmetos, kuros izglītojamie kārtojuši centralizētos eksāmenus, nosakot, ka  izglītojamā mācību sasniegumu vērtējums, beidzot 9.klasi, katrā mācību priekšmetā pamatizglītības sertifikātā nav zemāks par 35 procentiem.

 

Reklāma
Reklāma

RD IKSD iekšējie noteikumi par procesu tika apstiprināti 01.03.2023. (RD IKSD 01.03.2023. iekšējie noteikumi Nr. 9-nts “Kombinētā iestājpārbaudījuma organizēšanas kārtība un vienotu kritēriju noteikšana izglītojamo uzņemšanai 10. klasē Rīgas valstspilsētas  pašvaldības izglītības iestādēs”), ņemot vērā Vispārējās izglītības likuma grozījumu gaitu.

 

Pamatojoties uz Vispārējās izglītības likuma grozījumiem šā gada aprīlī, pašvaldībai, kā izglītības iestāžu dibinātājam tiek dotas tiesības vispārējās vidējās izglītības iestādēm dot norādījumus, vienādojot prasības pasākumu īstenošanai, lai padziļināti izvērtētu izglītojamā zināšanas un prasmes mācību priekšmetos, kuros izglītojamie kārtojuši centralizētos eksāmenus.

 

Ņemot vērā minēto, samazināt izvirzītās izglītības kvalitātes prasības šobrīd nav pamata. Vienlaikus norādām, ka izglītības kvalitātes prasības (minimālie nosacījumi, lai pretendētu vispārējās izglītības programmas apguvei 10.klasēs) saistītas arī ar skolēna gatavību un arī motivāciju apgūt vispārējās vidējās izglītības programmu.

 

Prasības attiecas tikai uz mācībām klātienē 

Papildus norādām, ka  šīs prasības ir noteiktas mācību uzsākšanai tikai klātienes vidējās izglītības programmās (neklātienes un tālmācības vidējās izglītības programmās, kā arī speciālās vidējās izglītības programmās papildu prasības nav attiecināmas).

 

Ar aktuālo informāciju par šī gada uzņemšanas nosacījumiem skolas detalizēti tika informētas 2022./2023.m.g. 2.semestra sākumā, informācija, ko sagatavoja RD IKSD tika savlaicīgi ievietota gan departamenta, gan skolu tīmekļu vietnēs, skolas vecākus  par jaunajiem nosacījumiem papildus informēja jau šī gada sākumā.


Vēlamies informēt, ka saņemot informāciju no VISC par CE rezultātiem, analizēsim situāciju par CE rezultātiem. Korelāciju ar skolēnu gada vērtējumiem beidzot 9.klasi un CE rezultātiem izmantosim turpmāko lēmumu pieņemšanai RD IKSD.

 

Raksts sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

Saistītie raksti