Spriež par salūta ierobežošanu ukraiņu pēctraumatiskā stresa dēļ

Kopš kara sākuma Ukrainā Latvijā ieradušies jau vairāki tūkstoši Ukrainas iedzīvotāju, precīzs to skaits nav zināms. Bēgļi no Ukrainas vairākkārt atzinuši, ka šeit jūtas drošībā, taču pēc pieredzētā dzimtenē, piemēram, salūta šaušanas trokšņi, viņiem atgādina kara šausmas. Šī iemesla dēļ sociālajos tīklos manāmas diskusijas par uguņošanas ierobežošanu.
Jau iepriekš iniciatīvu platformā manabalss.lv iedzīvotāji vāca parakstus, lai aizliegtu salūtu. Tad kā būtiskāko iemeslu uzsvēra dabas piesārņojumu un mājdzīvnieku bailes no trokšņa.

FOTO: Shutterstock.com

Jau iepriekš iniciatīvu platformā manabalss.lv iedzīvotāji vāca parakstus, lai aizliegtu salūtu. Tad kā būtiskāko iemeslu uzsvēra dabas piesārņojumu un mājdzīvnieku bailes no trokšņa.

Pēctraumatiskais stresa sindroms ir ilgstošas psihiska rakstura problēmas, kas daļai cilvēku attīstās pēc tam, kad pārdzīvots traumatisks notikums – situācija, kurā pārņēmušas bailes par savu vai tuvinieku dzīvību vai veselību. To skaidro Nacionālo bruņoto spēku vecākā psiholoģe, majore Sandra Landratova.

 

"Ja ir bijusi traumatiska pieredze un apdraudējums dzīvībai, tad patiešām pēc kāda laika, redzot līdzīgus skatus vai redzot līdzīgus tēlus, vai sajūtot līdzīgas smaržas, vai dzirdot līdzīgas skaņas, var uzplaiksnīt traumatiskā pieredze, kas ir piedzīvota, piemēram, kara laikā," norāda Landratova.

 

No šīm situācijām ir grūti izvairīties, jo atmiņu uzplaiksnījumi var parādīties ikdienišķās situācijās. Ukraiņi salūtu var asociēt ar raķešu apšaudi, skaidro NBS psiholoģe. Tas notiek neapzināti.

 

Diskusijas par salūta ierobežošanu nav bijušas ne Iekšlietu ministrijā, ne arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, stāsta Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Šteins no „Attīstībai/Par!”. Viņš norāda, ka par šo jautājumu runājusi Rīgas pašvaldība.

 

Reklāma
Reklāma

"Ja likumdevējs nāks ar šo iniciatīvu, mēs noteikti tai neiebildīsim, bet to noteikti vajag izvērtēt. Es cilvēcīgi ļoti labi saprotu, ka šajā situācijā būtu tikai normāli ierobežot [salūta šaušanu]. Es ceru, ka Rīgas pašvaldībai atsauksies arī citas pašvaldības. Es domāju, ka būtu tikai loģiski, ja mēs atteiktos no šādām aktivitātēm," uzsver Šteins.

Deputāts norāda, ka frakcijā šo vēl izvērtēs.

 

Jau iepriekš iniciatīvu platformā manabalss.lv iedzīvotāji vāca parakstus, lai aizliegtu salūtu. Tad kā būtiskāko iemeslu uzsvēra dabas piesārņojumu un mājdzīvnieku bailes no trokšņa. Kaut arī tika savākts pietiekošs balsu skaits, priekšlikums bija nesekmīgs, jo likumdevējs neierobežoja uguņošanu.

 

Pilnu ziņu lasi Lsm.lv.

Autore: Linda Spundiņa (Latvijas Radio Ziņu dienesta žurnāliste)

Saistītie raksti