Zīdaiņu vecāki varētu saņemt vēl vienu atbalsta veidu no valsts

Jau drīzumā plānots sākt fokusgrupu diskusijas par jaundzimušā pūriņa ieviešanu. Pūriņš plānots kā papildu atbalsts ģimenēm, ļaujot to saņemt kopā ar bērna piedzimšanas pabalstu.
Līdz vasarai vajadzētu būt skaidrībai par pūriņa sastāvdaļām

FOTO: Shutterstock.com

Līdz vasarai vajadzētu būt skaidrībai par pūriņa sastāvdaļām

Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes lietu departamenta direktores vietniece Linda Liepa portālam Jauns.lv pavēstīja, ka, uzsākot darbu pie jaundzimušā pūriņa ieviešanas, ministrija drīzumā plāno organizēt fokusgrupu diskusijas ģimeņu ar bērniem vecākiem, ģimeņu un bērnu intereses pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām un darbā ar ģimenēm iesaistīto institūciju pārstāvjiem.

Fokusgrupu diskusijās paredzēts pārrunāt vēlamo pūriņa sastāvu, bērna vecumposmu, uz kuru attiecināt pūriņā iekļaujamās preces, viedokli par sezonalitātes ietekmi uz pūriņa sastāva veidošanu, vēlamo pūriņa saņemšanas, izsniegšanai veidu u.c. jautājumus.
 

Kāda varētu būt pūriņa vērtība?

Fokusgrupu diskusiju rezultātā plānots izveidot pūriņa sastāvu, pēc kā varētu veikt aprēķinus par tā izmaksām. Tā kā zīdaiņu pūriņa ieviešanai ir nepieciešami papildu finanšu resursi, šis jautājums virzāms kā viens no Labklājības ministrijas prioritārajiem pasākumiem 2023. gada budžetam. Valdībai un Saeimai atbalstot finansējuma piešķiršanu, veicamas attiecīgas izmaiņas tiesību aktos, nosakot zīdaiņu pūriņa saturu, piešķiršanas kārtību, iepirkumu organizēšanas u.c. jautājumus.


 

Papildus bērna piedzimšanas pabalstam

Liepa uzsvēra, ka jaundzimušā pūriņa ieviešana plānota kā papildu atbalsts ģimenēm, ļaujot to saņemt pie esošā valsts izmaksātā bērna piedzimšanas pabalsta (421,17 eiro).

Salīdzinājumam, piemēram, Somijā, vecākiem ir iespēja izvēlēties tikai vienu atbalsta variantu, proti, saņemt zīdaiņa pūriņu mantiskā izteiksmē vai bērna piedzimšanas pabalstu 170 eiro apmērā.
 

Līdz vasarai jābūt skaidrībai

Reklāma
Reklāma

Savukārt ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš portālam Jauns.lv sacīja, ka patlaban nav zināms konkrēts datums, kad sāksies fokusgrupu diskusijas. Tās plānotas pavasarī – martā un aprīlī.

Bet līdz vasarai vajadzētu būt skaidrībai par pūriņa sastāvdaļām, nepieciešamo finansējumu un citiem būtiskiem jautājumiem, lai par šo jautājumu var lemt, pieņemot nākamā gada valsts budžetu.
 

Demogrāfs atbalsta ideju par pūriņu

Demogrāfs Ilmārs Mežs sarunā ar portālu Jauns.lv iepriekš pozitīvi vērtēja ideju par jaundzimušā pūriņa ieviešanu. Viņš norādīja, ka, bērniņam piedzimstot, ģimenei ir lieli izdevumi un vajadzīgi bērnu ratiņi, gultiņa, mašīnas krēsliņš un citas lietas.
 

Vairākas pašvaldības palielina pabalstus par bērniem

Portāls Jauns.lv jau ziņoja, ka pēdējā laikā vairākas pašvaldības palielinājušas vienreizējo pabalstu par bērna piedzimšanu.

Piemēram, gada sākumā Ādažos pieauga vienreizējais pabalsts par bērna piedzimšanu – tagad tas ir 200 eiro. Arī Jelgavā nolemts no 1. marta palielināt bērna piedzimšanas pabalstu līdz 100 eiro. Savukārt no šā gada sākuma Siguldas novadā pabalsts par bērna piedzimšanu ir 350 eiro.

Demogrāfs Mežs atzinīgi vērtēja pabalsta palielinājumu, bet uzsvēra, ka būtu muļķīgi un nepareizi to uzskatīt par demogrāfijas rādītāju kāpināšanas līdzekli.