Mazākajiem bērniem sasietas rokas, lielākajiem – sāpīgā vingrošana. PII "Mīlestības māja" skaidro, ka disciplinēšana nav vardarbība pret bērnu

Sasietas rociņas un sāpīgā vingrošana. Tāda ir privātās pirmsskolas izglītības iestādes “Mīlestības māja” audzināšanas un disciplinēšanas metodika, 7. februārī vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens". Atbildot uz raidījumā izskanējušo informāciju, "Mīlestības mājas" vadītāja Ina Grasmane "Mammamuntetiem.lv" teic, ka "disciplinēšana nav vardarbība pret bērnu". "Darbs ar bērnu agresiju un iekšēju vēlmi to izreaģēt uz citiem cilvēkiem nav vienkāršs un ne vienmēr tas no malas izskatās estētiski," skaidro "Mīlestības māja".
Mīlestības māja ir privāta izglītības iestāde Rīgā – vienlaikus gan bērnudārzs, gan skola. Raidījums Aizliegtais paņēmiens pēdējā laikā esot saņēmis satraukuma pilnas ziņas par neparastām bērnu audzināšanas metodēm konkrētajā iestādē.

FOTO: Kadrs no video

"Mīlestības māja" ir privāta izglītības iestāde Rīgā – vienlaikus gan bērnudārzs, gan skola. Raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pēdējā laikā esot saņēmis satraukuma pilnas ziņas par neparastām bērnu audzināšanas metodēm konkrētajā iestādē.

"Mīlestības māja" pirmsskolā īstenojot alternatīvu, Latvijas speciālistu radītu bērnu apmācības un audzināšanas metodi "Mīlestības pedagoģija". Metodes mērķis esot "nodrošināt katram bērnam tādu vidi, kurā viņš spētu augt un attīstīties saskaņā ar savu patieso iekšējo būtību, izprast un runāt par savu jūtu pasauli, atklāt un ikdienā attīstīt savus unikālos talantus un radošumu".

 

Mīlestības pedagoģijas autore ir latviete, psiholoģe, viena no “Mīlestības mājas” dibinātājām un vadītājām Ina Grasmane.

 

 

Raidījumā stāstīts: kāda mamma, kura audzina 3 un 5 gadus vecus bērnus, un kas pati kādu laiku ir strādājusi šajā iestādē, no darba aizgājusi, jo metodes, kas tika pielietotas bērnu disciplinēšanai, viņai neesot bijušas pieņemamas. Piemēram, gadījumos, ja bērni neklausa, viņi tiekot izvietoti miera mājiņās, kādas kopā ir trīs. Nereti šiem bērniem tiekot arī sasietas rokas vai kājas. 

Tāpat bērni var tikt pie pipariem uz mēles par nesavaldīgiem vārdiem. Citiem bērniem rokas tiek sasietas aiz muguras. 

Bērnudārza darbinieki šādu metodi pamato ar to, ka ir bērni, kuriem nepieciešamas ļoti stingras un pamatīgas disciplinēšanas metodes, jo citas nestrādā. 


Bērnu uzvedība mainījusies arī mājās – viņi sākuši rotaļās iesaistīt šalles, lakatus, kurus izmantojuši sasiešanai. 

Vecākiem skolas audzēkņiem disciplinēšanas metodes esot mazliet citas – sāpīgā vingrošana. Bērns sēž ar izstieptām kājām uz grīdas un turas pie potītēm, liecot ķermeņa augšdaļu pie kājām ar spēku.

 

Mīlestības mājas tehniskais direktors Normunds Grasmanis “Aizliegtajā paņēmienā” teic: “Tam bērnam tiek atņemtas rokas. Mēs ticam, ka tu ar savām rokām vari tikt galā.”

 

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Evija Rācene raidījumam sacīja, ka skolas vecuma bērniem mazāk tiekot sietas rokas.


"Bet praktiski visi kā viens teica, ka vairāk šīs metodes piekopj bērnudārza bērniem, un tas, ko mēs sapratām, ka dārziņā mācās arī viens bērniņš, kam ir pusotrs gadiņš, un ka viņš diezgan regulāri tiekot sasiets, izolēts. Nu, ārstēts," atzina Rācene.

 

Reklāma
Reklāma

Par sliktu vārdu runāšanu liek mazgāt mēli ar ziepjūdeni un liek apēst kaut ko asu – bērni nemācēja pateikt, kas tas ir.

 

“Mīlestības māja” sniedz skaidrojumu

Ģimenes portālam “Mammamuntetiem.lv” "Mīlestības mājas" vadītāja Ina Grasmane skaidro, ka izglītības iestādē mācās arī bērni, kuri nav spējuši adaptēties citās mācību iestādēs, mācās arī bērni, kuriem ir agresivitātes, uzvedības vai mācīšanās traucējumi.
Vienlaikus viņa apgalvo, ka "Mīlestības mājā" netiek "izdarīta cietsirdība, nežēlība, netiek veiktas darbības, kas rada kaitējumu bērna psihiskajai vai fiziskajai veselībai". Bērni arī netiekot pazemoti, atstumti, apsaukāti, negatīvā veidā verbāli apvainoti par to, kas viņi ir vai nav, un viņi netiekot pamesti. 

"Bērni, kuriem ir agresivitātes, uzvedības vai mācīšanās traucējumi, apmeklējot izglītības iestādi, piedzīvojot "Mīlestības pedagoģiju" un saņemot atbilstošu korekciju uzvedībai, piedzīvo sevi, iemācās sajust sevi un bērnu personības bieži līdzsvarojas, viņi atgūst motivāciju mācīties, atgūst ticību sev," apgalvo Grasmane.


Grasmane arī pauž, ka sižets raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" par "Mīlestības māju" ir balstīts "uz procesiem, kuri ir ļoti būtiski izrauti no konteksta". "Tās ir apsūdzības, kas neatbilst patiesībai," apgalvo iestādes vadītāja. Pēc viņas paustā, "Mīlestības mājā" bērni netiek sodīti. Pie atsevišķiem bērniem, vienojoties ar viņu vecākiem, tiekot izvesta šī īpaši izstrādātā disciplinēšanas sistēma.

 

Šī īpaši izstrādātā disciplinēšanas sistēma piemērota, ar vecākiem vienojoties

Publicējam nerediģētu fragmentu, ko “Mammamuntetiem.lv” saņēma no “Mīlestības mājas”, reaģējot uz “Aizliegtā paņēmiena” sižetu: "Sižets raidījumā “Aizliegtais paņēmiens” par skolu “Mīlestības Māja”, ir balstīts uz procesiem, kuri ir  ļoti būtiski izrauti no konteksta. Tās ir apsūdzības, kas neatbilst patiesībai. Mūsu metodes un vērtības vienmēr ir bijušas centrētas uz katru bērnu individuāli, ar mērķi vairot bērna fizisko, emocionālo un garīgo veselību.

 

Kā jebkurš vecāks, arī skolotājs var noteiktās situācijās kļūdīties, nepārstājot mīlēt bērnus. Mīlestības Mājā bērni netiek sodīti. Pie atsevišķiem bērniem, vienojoties ar viņu vecākiem, tiek izvesta šī īpaši izstrādātā disciplinēšanas sistēma. Ja skolotājs procesā pieļauj kļūdu, tad notiek sarunas ar vecākiem, ar bērnu un skolotājs var atvainoties, kas ir dabiska komunikācijas prakse Mīlestības Mājā.

Ja šāds sižets ir tapis, tas nozīmē, ka ir trūcis komunikācijas, izskaidrošanas par/ar vecākiem par šiem treniņu procesiem, kas konkrētiem bērniem tiek izvesti.  

Darbs ar bērnu agresiju un iekšēju vēlmi to izreaģēt uz citiem cilvēkiem nav vienkāršs un ne vienmēr tas no malas izskatās estētiski. Atvainojamies visas Mīlestības Mājas komandas vārdā, ja kāds no šī darba ar bērniem procesiem ir bijis kādam no vecākiem neizprasts un līdz galam nenokomunicēts atbilstošā veidā.

 

Vēlamies atkārtot, ka vecāki bērnam, kuram tiek izvesta šī intervence ir lietas kursā par to. Ir noslēgtas gan mutiskas, gan rakstiskas vienošanās ar ģimenēm.

 

Mīlestības Mājas komanda ir apņēmības pilna attīstīt šo emocionālo savaldīšanās treniņu metodoloģiju, meklējot jaunus veidus kā palīdzēt bērniem saslēgt sevi ar to ķermeņa daļu, kuru ir būtiski trenēties pārvaldīt."

 

Kā var savienot bērna roku sasiešanu ar mīlestību..?

Vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa teic, ka nespēj aptvert, kā ir savienojami jēdzieni “sasiet bērna rokas”, “pipari bērnam uz mēles” un “mīlestība”. “No “Mīlestības mājas” saņēmām informāciju, ka iestādē mācās arī bērni, “kuriem ir grūtības pārvaldīt savu agresivitāti un kuri ar savu agresīvo uzvedību apdraud citus bērnus". Tāpat tiek skaidrots, ka “komandā ir apmācīti un entuziastiski cilvēki, kuri meklē jaunus ceļus izglītībā”. Vai jaunais izglītības ceļš darbam ar maziem bērniem ir… sasiet viņu rokas un kājas? Sasiet pusotru gadu vecu bērnu?“ retoriski vaicā Inga Akmentiņa-Smildziņa. ”Mammamuntetiem.lv" pauž gatavību sekot līdzi šīs lietas atrisinājumam.

Saistītie raksti