Kam mēs uzticam savas finanses?

Ziņu aģentūrā “Bloomberg” ir veikti aprēķini, ka pandēmijas laikā cilvēki ietaupījuši 2.9 triljoni dolāru. Eiro zonā uzkrājumi palielinājušies par 386 miljardiem eiro, kas saistās ar saprotamu tā laika tendenci - ierastā ceļošana un izklaide ir liela daļa iedzīvotāju tēriņu izdevumos, kas pandēmijas laikā netika realizēti. Uzkrājumu veidošana pēdējā laikā ir saistīta arī ar neziņas sajūtu un bažām par nākotni.
Kam mēs uzticam savas finanses?

FOTO: Publicitātes foto

Noguldījumi Latvijas bankās

Krāt naudu zeķē un noguldīt dziļākajā atvilktnē vairs nav nedz populāri, nedz aktuāli 21. gadsimtā. Ikviens savas finanses var droši uzglabāt bankās. Latvijā ir 13 komercbankas, tomēr lielākā daļa iedzīvotāju izmanto tikai četras bankas. 

 

Pēc LETA pasūtījuma kompānijas SKDS pētījuma, pēdējā gada laikā kā savu banku Latvijā ir minējuši “Swedbank” - 65.3 %, “SEB banku” - 23.6 %, banku “Citadele” - 15.7 %, bet “Luminor Bank” - 15.7 %. 

 

Ilgtermiņā esot vienas bankas klientam ir vieglāk un ērtāk saņemt arī citus pakalpojumus, piemēram, dzīvības apdrošināšanu, atvērt krājkontu, kā arī noformēt hipotekāro vai patēriņa kredītu

 

Noguldījumi nebanku finanšu iestādēs

Aktuālāki ir palikuši arī nebanku finanšu iestāžu pakalpojumi, kuros uzglabāt naudu, piemēram, Revolut, PayPal, Priority card u.c. Vai nauda šeit ir drošībā?

Ņemsim par piemēru Revolut - to kontrolē elektroniskās naudas institūcija (EMI) un pārvalda, piemēram, Barclays. Gadījumā, ja EMI bankrotētu, klientam nebūtu jāsatraucas, jo tā noguldītā nauda vienmēr stāv nodalīta jeb paliek turētājbankas kontā līdz darījums tiek finalizēts. Īsāk sakot, cik kontā būs noguldīts, tik arī klients saņems atpakaļ. 

 

Kur saņemt algu?

Darba likums nosaka, ka darba samaksu ir atļauts izmaksāt skaidrā naudā, tomēr mūsdienās reti kurš šo iespēju izmanto. Mūsdienu pasaulē ikviens var ērti atvērt bankas kontu un šo kontu ar debetkarti vai kredītkarti izmantot savām ikdienas vajadzībām, tai skaitā darba algas saņemšanai. Izvēloties banku, kurā atvērt kontu, ir vērts papētīt un savstarpēji salīdzināt arī banku karšu piedāvājumu, piemēram, kādi katrai kartei ir bonusi, gada vai ikmēneša maksas, iespējas izņemt skaidru naudu bankomātos vai ārzemēs. Lai izprastu labākās iespējas, var apmeklēt katras bankas mājas lapu vai arī www.sortter.com/lv-lv, kur ir pieejams katras kartes apraksts, izmaksas, priekšrocības un trūkumi. 

 

Cik droši ir glabāt naudu bankā?

Padomju laikos ierasta algas saņemšanas sistēma bija pie kases lodziņa, bet naudas uzglabāšana - krājkasē vai kādā slepenā kambarī. Mūsdienās cilvēki naudu uzglabā bankās vai nebanku finanšu uzņēmumos, kas var ar to operēt un uzglabāt. Izvēlētos sev piemērotāko pakalpojuma sniedzēju, nākas izburties reklāmu un labāko finanšu iestāžu priekšrocību džungļiem. Katrs piedāvā savus bonusus - zemāki procenti par pārskaitījumiem, bezmaksas naudas izņemšana, mazāka komisija izņemot naudu ārzemēs u.c. 

 

Plusi naudas uzglabāšanai bankā: 

  • Banku darbību uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kas maksātnespējas gadījumā garantē atmaksu līdz 100 000 eiro;
  • Klienta konts veido arī šī klienta profilu un aizdevuma vajadzības gadījumā bankai kopaina ir uzreiz skaidra;
  • Esot bankas klientam, ir papildus pakalpojumu iespējas, piemēram, krājkonts, iespēja rēķinus apmaksāt ar automātisko apmaksu, dzīvības vai auto apdrošināšana vienuviet u.c. Ar vienu kontu var ātri un ērti atrisināt vairākus ikdienišķus jautājumus;
  • Nokļūstot krāpnieku nagos, banka var palīdzēt pazaudētos līdzekļus atgūt.