Mainītas rekomendācijas par Covid-19 balstvakcīnas saņemšanu

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) otrdien Ministru kabineta sēdē informēja, ka Imunizācijas valsts padome (IVP) koriģējusi rekomendācijas saistībā ar Covid-19 balstvakcinācijas saņemšanu.
Mainītas rekomendācijas par Covid-19 balstvakcīnas saņemšanu

FOTO: Shutterstock.com

Lēmums mainīt rekomendācijas pieņemts pirmdien, un tas saistāms ar jaunā vīrusa omikrona paveida izplatīšanos. Joprojām balstvakcīnu pēc noteikta perioda ir iespējams saņemt ikvienam vecuma grupā virs 18 gadiem. Pavļuts informēja, ka ir mainīts gadu slieksnis, virs kura tiek īpaši rekomendēta balstvakcīnas saņemšana. Papildus iepriekš noteiktajām vecuma grupām, balstvakcināciju iesaka saņemt visām personām vecumā no 40 gadiem.

Tāpat balstvakcīnu mudina doties saņemt tos, kuri saņēmuši "Janssen" vienas devas vakcīnu. Tas iespējams jau 8 nedēļas pēc potes saņemšanas.

"Viena deva vairs nav pietiekama," sacīja Pavļuts, piebilstot, ka šis IVP pieņemtais lēmums par 8 nedēļām būtiski atšķiras no Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām otro devu saņemt 6 mēnešus pēc pirmās "Janssen" vakcīnas devas saņemšanas.
 

IVP koriģējusi rekomendācijas arī attiecībā pret "AstraZeneca" radītās "Vaxzevria" potes saņēmējiem. Veselības ministrs minēja, ka vakcinācijas vietās ir radušies vairāki pārpratumi, kad cilvēki, kuri potējušies ar "Vaxzevria" vakcīnu, ierodas pēc balstvakcinācijas, pirms pagājuši 6 mēneši kopš vakcinācijas kursa pabeigšanas, un tiek atraidīti.

"Tas ir žēl, tā ir kļūda, ir jābūt saprātīgai elastībai," sacīja Pavļuts, norādot, ka ir pieņemts lēmums "Vaxzevria" saņēmējiem balstvakcīnu nodrošināt jau 5 mēnešus pēc otrās devas saņemšanas.

Reklāma
Reklāma

Pārējām divām Latvijā izmantotajām Covid-19 vakcīnām - "Pfizer-BioNTech" un "Moderna" - balstvakcīnu var saņemt 6 mēnešus pēc otrās devas saņemšanas.

 

Plašāks IVP skaidrojums par veiktajām rekomendāciju izmaiņām gaidāms šīs dienas laikā, sacīja Pavļuts.