Covid-19 gaita nav paredzama, ja saslimst uzreiz pēc potes; aicina būt uzmanīgiem

Slimnīcā nonāk arī pret Covid-19 vakcinēti saslimušie. Lai gan rodas sajūta, ka pote no saslimšanas sargā mazāk nekā cerēts, ārsti pamato, ka pēc vakcinēšanās ir jāpaiet vismaz divām nedēļām, lai organismā izveidotos ātrās antivielas. Bet vislielāko drošību dod tikai pabeigts vakcinācijas kurss.
Covid-19 gaita nav paredzama, ja saslimst uzreiz pēc potes; aicina būt uzmanīgiem

FOTO: Shutterstock.com

Latvijas Infektoloģijas centra 4. nodaļā ierīkotas 20 Covid-19 gultas. Visi 20 tajās ievietotie atkarīgi no skābekļa, pacientu stāvoklis – vidēji smags vai smags.

"Un no šiem 20 pacientiem mums ir tikai viens, kas vakcinēts. Un tas nav smagā stāvoklī," norādīja nodaļas vadītāja, infektoloģe Ieva Tolmane.

Tomēr nesen saņemta vakcīna negarantē vieglāku slimības gaitu, ja gadās inficēties uzreiz pēc potes. Antivielas veidojas, bet ne tik ātri.

"Var būt situācija, kad tas var atvieglot, bet var arī tā nebūt.

Jo pēc pirmās potes vajag diezgan ilgu laiku, kamēr izveidojas. Un mums ir pacienti, kas saslimst starp pirmo un otro poti. Bet tas nekādā gadījumā nav no potes. No potes saslimt nevar! Jo tur neievada slimības antigēnu, tur ievada tikai ziņu, ka jāražo antivielas. No potes saslimt nevar, bet var inficēties starp potēm, jo saslimstība ir augsta," stāstīja Tolmane.

 

 

Reklāma
Reklāma

Ārsti iesaka divas nedēļas pēc pirmās vakcīnas devas maksimāli izvairīties no jebkādiem kontaktiem. 

 

Arī centra virsārste Baiba Rozentāle piekrita: "Ja, protams, ir pagājis 14, 10 dienas, pēc pirmās potes, tad antivielas jeb imūnglobulīni, jau ir izveidojušies, nepietiekami, bet ir. Un tā gaita varētu būt vieglāka. Bet, ja ir tā, ka vakar izvakcinējās un rīt saslimst, tad diemžēl nē."

Savukārt pēdējā laikā ārstiem radies iespaids, ka daži vakcinējas, jau būdami slimi ar Covid-19. Bet jau slimam potēties nav labi.

 

Visu rakstu lasi sabiedrisko mediju portālā LSM.lv