Dzīve pēc 15. novembra - kādi ir ekspertu un Veselības ministrijas ierosinājumi?

Otrdien Ministru kabineta sēdē tika prezentēta Operatīvās vadības grupas (OVG) un Veselības ministrijas sagatavotā iespējamā rīcība pēc 15. novembra, kas paredz mīkstināt ierobežojumus, tos joprojām stingrākus saglabājot pret Covid-19 nevakcinētajiem iedzīvotājiem.
Dzīve pēc 15. novembra - kādi ir ekspertu un Veselības ministrijas ierosinājumi?

FOTO: Shutterstock.com

VM sagatavotie priekšlikumi ir konceptuāli un vēl tiks diskutēti starp ministrijām. Konkrēts regulējums gaidāms nākamajā Ministru kabineta sēdē 9. novembrī.

Veselības ministrija ir atjaunojusi epidemioloģisko modeli, jo mācības klātienē atsāks 1. līdz 3. klašu skolēni. Kā norādīja VM pārstāvis Kaspars Bērziņš, šī iemesla dēļ nevar cerēt uz strauju saslimstības kritumu. 
 

"Jebkurā gadījumā mēs esam "nolauzuši" ļoti straujo pieaugumu, mums paliks stabila situācija, bet diemžēl ar riskiem, tāpēc mēs nevaram atļauties plaši atvērt sabiedrību," sacīja Bērziņš. Pēc 15. novembra ierobežojumi būs brīvāki, tomēr ne pavisam brīvi. 

Eksperti prognozē, ka palielināsies sabiedriskā transporta piepildījums, iespējams, vecāki vairāk strādās klātienē, kā arī iespējama vīrusa transmisija caur skolām.

Pēc 15. novembra plašāk tiks ieviesta "zaļā vide" - vairums pasākumu, pakalpojumu tiks sniegti tikai pret Covid-19 pilnībā vakcinētām vai pārslimojušām personām.
 

Darbs

OVG piedāvā pēc 15. novembra darbu klātienē saglabāt tikai vakcinētām un pārslimojušām personām ar Covid-19 sertifikātu.

 

No 15.novembra obligāti Covid-19 sertifikātam jābūt publiskā sektora darbiniekiem, valsts un sociālās aprūpes darbiniekiem, kā arī tiem, kuri ir tiešā saskarsmē ar klientiem, lielu cilvēku skaitu.

Savukārt no 15.decembra Covid-19 sertifikātiem jābūt visiem klātienē strādājošajiem.

Maksimāli nepieciešams turpināt darbu attālināti, klātienē lietot sejas maskas un nepulcēties.

 

Darba vietās pakāpeniski plāno ieviest skrīningu ar paštestiem, tostarp vakcinētajiem darbiniekiem.
 

Pakalpojumi, pasākumi

Pēc 15. novembra visi pasākumi un pakalpojumi tiks sniegti "zaļajā vidē".

Paredzēts atcelt pāris izņēmumus, kas iepriekš bija paredzēti, attiecībā uz nevakcinētiem cilvēkiem. Piemēram, tiks atcelts iepriekšējais priekšlikums vakcinētam pakalpojuma sniedzējam atļaut sniegt pakalpojumu nevakcinētam klientam.

Nevakcinētas personas varēs saņemt pirmās nepieciešamības pakalpojumus, piemēram, pasta, sabiedriskā transporta, remonta, avāriju novēršanas un apkopes pakalpojumus. 

Tāpat arī nevakcinēti cilvēki joprojām varēs saņemt ēdienus līdzņemšanai.

Kultūras pasākumi noritēs tikai ar sēdvietām. Pasākumi, kurās paredzētas stāvvietas, nenotiks, jo starp pasākuma apmeklētājiem ir grūti nodrošināt distanci.

OVG vēl diskutē, vai dievkalpojumus klātienē atļaut tikai drošajā vidē.
 

Tirdzniecība

Paredzēts, ka visa tirdzniecība noritēs tikai "zaļajā vidē".

Reklāma
Reklāma

Līdzīgi kā iepriekš, "sarkanajā vidē" atļauts nodrošināt pirmās nepieciešamības preču pārdošanu, ja veikalā tiek nodrošināta atsevišķa ieeja.

"Sarkanajā vidē" atļauts darboties:

  • pārtikas veikaliem,
  • higiēnas preču veikaliem,
  • medicīnas preču veikaliem, aptiekām,
  • optikas veikaliem,
  • degvielas uzpildes stacijām,
  • dzīvnieku barības veikaliem,
  • preses tirdzniecības vietām.
     

Izglītība

No novembra vidus izglītības jomā varētu atjaunot līdz tam noteiktos drošības pasākumus, sacīja Bērziņš.

 

Paredzēts, ka izglītības process notiks tikai klašu "burbuļos". Izglītības process "rotācijas veidā" varēs notikt arī attālināti.

Interešu izglītība varēs notikt skolās, klasēs vai grupas "burbuļa" ietvaros, kā arī būs iespējamas individuālās nodarbības. Ārpus telpām būs pieejamas nodarbības grupās līdz 20 bērniem.

Vakcinētiem bērniem būs plašākas iespējas apgūt interešu izglītību, skaidroja Bērziņš. Proti, viņiem interešu izglītība un profesionālās ievirzes nodarbības būs pieejamas arī telpās.

OVG piedāvā skolēniem, tostarp vakcinētajiem, veikt Covid-19 testus divas reizes nedēļā.

Tiktu strādāts arī pie tā, lai izglītības iestādēs vēl stingrāk kontrolētu drošības pasākumus, tostarp svarīga ir "burbuļu" un plūsmu ievērošana, telpu vēdināšana un sejas aizsargmasku lietošana.

Tāpat vairāk jāpievērš uzmanība iespējamiem saslimšanas simptomiem, jo līdz šim 60% līdz 65% no visiem skolās atklātajiem Covid-19 gadījumiem bija bērniem, kuri uz skolu bija ieradušies jau ar simptomiem.

Augstākās un pieaugušo izglītības apguve, amatieru kolektīvu un sporta klubu darbs, kā arī treniņi amatieriem varēs notikt tikai epidemioloģiski drošajā jeb "zaļajā" režīmā.

 

Diskutē par izņēmumiem pašvaldībās

OVG vēl diskutē par iespējām sniegt pašvaldībām vieglāku ierobežojumu regulējumu, ja tajā ir stabilāka epidemioloģiskā situācija - augsta riska grupu un kopējā vakcinācijas aptvere.

Šādās pašvaldībās varētu noteikt zemākas drošības prasības, kas ietekmētu lokālo dzīvi, piemēram, interešu izglītībai vai pakalpojumu sniegšanā (mazāku distanci vai klientam paredzēto platību).

 

Starp atvieglojumiem noteikti netiktu ietveri pasākumi, kas veicinātu cilvēku braukāšanu starp pašvaldībām. 

 

Saglabā vairākus pašreizējos noteikumus

OVG paredz saglabāt virkni ierobežojumu, kas noteikti jau šobrīd - pulcēšanās ierobežojumus (privātā pulcēšanās būs ierobežota līdz desmit cilvēkiem iekštelpās un 20 - ārā), darba laika ierobežojumus (no plkst.6 līdz 21), tirdzniecības centru slēgšanu brīvdienās un svētku dienās, aizliegtas izklaides un atrakcijas iekštelpās.

Mājsēde pēc 15. novembra tiktu atcelta