Vai Covid-19 slimnieku kontaktpersonas var saņemt slimības lapu

Pieaugot saslimstībai ar Covid-19, pieaug arī kontaktpersonu skaits. Mammamuntetiem.lv lasītājs jautā – vai Covid-19 slimnieka kontaktpersonai pienākas slimības lapa, pat ja simptomu nav?
Arī kontaktpersonas, kurām ir jāatrodas mājas karantīnā, par darbnespējas periodu var saņemt slimības lapu un pabalstu.

FOTO: Shutterstock.com

Arī kontaktpersonas, kurām ir jāatrodas mājas karantīnā, par darbnespējas periodu var saņemt slimības lapu un pabalstu.

Jau ziņots, ka ārkārtējās situācijas laikā mājas karantīna būs jāievēro arī kontaktpersonām, kam nav Covid-19 infekcijas simptomu un ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. 

 

Mammamuntetiem.lv situāciju skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseboga.

 

Kā norāda eksperte, vēl nav pieņemti grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", kas paredzēs, ka personām, kurām ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, vai medicīnisks atzinums par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid-19, sakarā ar saslimšanu ar Covid-19 no pirmās saslimšanas dienas izsniegs slimības lapu B. Tāpēc paliek spēkā iepriekšējā kārtība: no 1.-10. darba nespējas dienai izsniedz A lapu un no 11.dienas izsniedz B lapu. 

 

Reklāma
Reklāma

Tas nozīmē, ka arī kontaktpersonas, kurām ir jāatrodas mājas karantīnā (gan vakcinētas, gan nekavcinētas) par darbnespējas periodu var saņemt slimības lapu un pabalstu.

 

Veselības inspekcija nesen jau ir uzsvērusi, ka, turpinoties Covid-19 izplatībai, manāmi turpina pieaugt iesniegumu skaits sakarā ar darbnespējas lapu pamatotību. Veselības inspekcija uzsver, ka iesnieguma izskatīšanas laiks var aizņemt vairāk nekā mēnesi un aicina darba devējus informēt, ja iesnieguma izskatīšanas periodā darbinieka darba nespējas lapas pamatotības izskatīšana vairs nav aktuāla un darbinieks jau ir atsācis pildīt savus darba pienākumus.

 

Pēc šī gada ārkārtējās situācijas izsludināšanas no 11. oktobra inspekcijā manāmi pieauga darba devēju iesniegumi ar lūgumu izskatīt darbnespējas lapas izsniegšanas pamatotību vienlaicīgi vairākiem darbiniekiem, uz doto brīdi pat 85 darbiniekiem no vienas iestādes. Paši darba devēji to saista ar darbiniekam izteiktu brīdinājumu par vakcinācijas nepieciešamību.