VSAA 20 eiro pabalsta izmaksu vakcinētajiem senioriem sāks decembrī; daļai iedzīvotāju jāraksta iesniegums

Saskaņā ar grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā no 1. novembra līdz nākamā gada 31. martam seniori, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu, ir vakcinēti pret Covid-19 vai saņēmuši konsilija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju, saņems valsts atbalstu 20 eiro apmērā.
VSAA 20 eiro pabalsta izmaksu vakcinētajiem senioriem sāks decembrī; daļai iedzīvotāju jāraksta iesniegums

FOTO: Shutterstock.com

Pabalsta izmaksa tiks uzsākta decembrī. Tām personām, kas jau saņem kādu no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izmaksātajām pensijām, atlīdzībām vai pabalstiem, pabalstu izmaksās bez iesnieguma, bet pārējiem ir jāuzraksta iesniegums.

 

VSAA norāda, ka 20 eiro pabalstu mēnesī izmaksās Latvijā dzīvojošām personām, kuras līdz 2021. gada 31. decembrim ir sasniegušas 60 gadu vecumu un pabeigušas pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai saņēmušas medicīnisko atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19.

 

Pabalsta izmaksu VSAA uzsāks decembrī, izmaksājot 20 eiro par novembri un decembri, tātad 40 eiro, pēc tam 20 eiro izmaksās reizi mēnesī līdz 2022. gada martam (ieskaitot).

 

Pabalstu izmaksās bez iesnieguma, ja persona jau saņem kādu no VSAA izmaksātajām pensijām, atlīdzībām vai pabalstiem. Taču iesniegums VSAA pabalsta saņemšanai ir jāiesniedz, ja persona novembrī vai decembrī VSAA pakalpojumus nesaņem, tādējādi VSAA rīcībā nav informācijas par kontu, uz kuru pabalstu pārskaitīt.

 

Iesniegums vajadzīgs arī tad, ja persona saņēmusi klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai speciālistu konsilija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju vai ja sadarbspējīgs Covid-19 vakcinācijas sertifikāts (ES digitālais Covid-19 sertifikāts) saņemts citā Eiropas Savienības/Eiropas Ekonomikas zonas (ES/EEZ) dalībvalstī.

 

VSAA piešķirs pabalstu, ja no Nacionālā veselības dienesta (NVD) būs saņemta informācija par vakcinācijas kursa noslēgšanu vai persona pati kopā ar iesniegumu VSAA būs iesniegusi un tam pievienojusi ES digitālo Covid-19 sertifikātu, kas saņemts citā ES/EEZ dalībvalstī, vai tā kopiju, persona kopā ar iesniegumu VSAA būs iesniegusi un tam pievienojusi klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai speciālistu konsilija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju.

 

Reklāma
Reklāma

Ja personai, kas atbilst 20 eiro pabalsta piešķiršanas kritērijiem, nav izsniegts ES digitālais Covid-19 sertifikāts, jo vakcinācija ir veikta valstī, kas nav ES/EEZ dalībvalsts, jāvēršas NVD ar iesniegumu par ārvalstī veiktās vakcinācijas pret Covid-19 fakta atzīšanu. Plašāka informācija par to ir pieejama ŠEIT.

 

Personām, kuras VSAA pakalpojumu saņem dzīvesvietā, pabalstu piegādās bez maksas kopā ar ikmēneša pensiju, pabalstu vai atlīdzību.

 

Latvijas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontā ikmēneša 20 eiro pabalsta izmaksas datums var atšķirties.

 

Personām, kuras VSAA pakalpojumus nesaņem, VSAA adresētajā iesniegumā jānorāda vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs vai elektroniskā pasta adrese saziņai, Latvijas kredītiestādes vai PNS konta numurs.

 

Iesniegumu VSAA var iesniegt:

- elektroniski oficiālajā e-adresē (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu);

- elektroniski e-pastā Latgale@vsaa.gov.lv (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu);

- nosūtot pa pastu jebkurai nodaļai vai ievietojot VSAA klientu apkalpošanas centros izvietotajās pasta kastītēs iestādes darba laikā.

 

Iesnieguma paraugs ir pieejams ŠEIT.