Nevakcinētos pašlaik nevar atlaist no darba, norāda Darba inspekcija

Latvijas Brīvo arodbiedrības savienībā (LBAS) norāda, ka jaunie Ministru kabineta noteikumi ir pretrunā ar Darba likumu. Ja darbinieks saņem darba uzteikumu, viņš var vērsties tiesā.
Privātajā sektorā pret Covid-19 nevakcinētajām personām darba devējs izvērtē katra nodarbinātā darba pienākumus, specifiku un apstākļus, nosakot inficēšanās un infekcijas izplatības risku

FOTO: Shutterstock.com

Privātajā sektorā pret Covid-19 nevakcinētajām personām darba devējs izvērtē katra nodarbinātā darba pienākumus, specifiku un apstākļus, nosakot inficēšanās un infekcijas izplatības risku

No pirmdienas, 11. oktobra, spēkā ir rīkojums par ārkārtas situāciju  valstī un jauni Ministru kabineta noteikumi par epidemioloģisko prasību ievērošanu. Taču tas nenozīmē, ka darbinieku var atlaist par nevakcinēšanos, lsm.lv norāda Valsts darba inspekcija (VDI).

"Nevienā no šiem dokumentiem nav paredzēts speciāls rīks darba attiecību pārtraukšanai ar darbiniekiem. Joprojām darbojas Darba likums, kur ir noteikta vispārīgā darba tiesisko attiecību pārtraukšanas kārtība, kas uz šo brīdi darba devējiem ir jāievēro," skaidroja VDI Klientu atbalsta nodaļas vadītāja Dace Stivriņa.

 

"Šobrīd pieņemtie Ministru kabineta noteikumi ir nopietnās pretrunās ar Darba likumu un Darba aizsardzības likumu un līdz ar to arī ar Satversmi," uzsvēra LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

 

Taču Ministru kabinetā pauž, ka lēmums ir pieņemts un tas ir spēkā. " Šis likuma grozījums nebija iespējams, bet mums šobrīd ir [Ministru] kabineta noteikumi un ārkārtas situācijas rīkojums, kas to nosaka," skaidroja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Reklāma
Reklāma

Jau ziņots, ka valsts un pašvaldību iestādēs visiem nodarbinātajiem jābūt vakcinētiem līdz 2021. gada 15. novembrim neatkarīgi no nodarbināto darba pienākumu pildīšanas veida – attālināti vai klātienē.

 

Privātajā sektorā pret Covid-19 nevakcinētajām personām darba devējs izvērtē katra nodarbinātā darba pienākumus, specifiku un apstākļus, nosakot inficēšanās un infekcijas izplatības risku. Personas, kuras atbilstoši izvērtējumam nav pakļautas inficēšanās riskam un to nerada citiem, var veikt darba uzdevumus bez derīga vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāta.

 

Ja atbilstoši izvērtējumam darba pienākumi jāveic klātienē, kur pastāv risks inficēties vai inficēt citus, darba devējs informē darbinieku par nosacījumu darba pienākumus veikt klātienē ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Nodarbinātais sāk vakcināciju septiņu dienu laikā pēc darba devēja izvērtējuma un pabeidz ne vēlāk kā septiņas dienas pēc konkrētās vakcīnas lietošanas instrukcijā norādītā īsākā termiņa vakcīnai ar divām devām. Ja nodarbinātais vakcināciju nav sācis vai pabeidzis līdz 15. novembrim, darba devējs nodarbināto atstādina no darba pienākumu veikšanas.