Bez maksas pieejamas vairāk kā 500 e-grāmatas latviešu valodā

Lai nodrošinātu pasaules un pašmāju literatūras pieejamību, Kultūras informācijas sistēmu centrs un informācijas tehnoloģiju uzņēmums “TietoEVRY” aicina izmantot iespēju lasīt elektroniskās grāmatas 3td e-GRĀMATU bibliotēkas vietnē 3td.lv. Turklāt e-grāmatu skaits septembrī ir pieaudzis līdz 490 darbiem, kas latviešu valodā lasāmi tiešsaistē jebkurā laikā un vietā.
Rudens ir īstais laiks lasīšanai!

FOTO: Shutterstock.com

Rudens ir īstais laiks lasīšanai!

Visas vietnē 3td.lv ievietotās e-grāmatas tiešsaistē bez maksas var lasīt jebkurš interesents, autorizējoties ar kādā no Latvijas pašvaldību publiskajām bibliotēkām izsniegtiem datiem. Arī latvieši ārzemēs attālināti var kļūt par pašvaldību publisko bibliotēku lietotājiem un saņemt pieejas datus 3td.lv. Saturu vietnē veido izdevniecību “Zvaigzne ABC”, “Apgāds Mansards”, “Prometejs” un kopš 2021. gada septembra arī apgāda “Jumava” e-grāmatas.

 

Būtiska e-bibliotēkas priekšrocība ir tā, ka tajā nav rindu – visas grāmatas, kas pieejamas 3td.lv, vienlaicīgi var lasīt neierobežots skaits lasītāju. 

 

3td.lv saturs izkārtots 19 pārskatāmās e-grāmatu kategorijās; pieejams meklēšanas logs, kurā, ierakstot nosaukumu vai tikai atsevišķu vārdu nosaukumā, autoru vai, piemēram, tulkotāju, tiek atlasītas atbilstošās e-grāmatas. No 490 e-grāmatām lielākais īpatsvars ir lasītāju iecienītie kriminālromāni. Izvēlei tādi pieejami gandrīz simts, starp kuriem populārākie ir Sāras Pinboro “Viņai nemanot”, kas nepilnu trīs gadu laikā, kopš pieejama 3td.lv e-grāmatu bibliotēka, izsniegts gandrīz divus tūkstošus reižu, kā arī Karolīnas Dž. Tjūdoras romāns “Krīta vīrs” un iemīļotās latviešu rakstnieces Monikas Zīles romāns “Ar tādām neprecas”, ko lasījuši vairāk nekā tūkstotis lasītāju. Savukārt 3td e-GRĀMATU bibliotēkas jaunpienācējs – apgāds “Jumava” – sākotnēji piedāvā populāru latviešu autoru darbus, kas jau iecienīti lasītāju auditorijā, kā, piemēram, Regīnas Ezeras nemirstīgais romāns “Aka”. Noteikti tiks lasīti arī darbi, kas aicina dzīvot veselīgi un rūpēties par savas dzīves kvalitāti, piemēram, tautā iemīļotā, mūžam priecīgā daktera Anatolija Danilāna un enerģiskās Ineses Ziņģītes “Speķītim nav ne vainas”, kā arī daktera Visvalda Bebriša “Esi pats un jūties labi”. Un pavisam jauns izdevums – latviešu literatūras humorīgā nemiera gara Arnolda Auziņa romāns “Čau, vecās miesas”.

 

3td.lv veido legāls, ar izdevējiem un autoriem saskaņots saturs. Foto: publicitātes.

 

Būtiska e-bibliotēkas priekšrocība ir tā, ka tajā nav rindu – visas grāmatas, kas pieejamas 3td.lv, vienlaicīgi var lasīt neierobežots skaits lasītāju. Vienam lasītājam vienlaicīgi  var tikt izsniegtas divas e-grāmatas. Virtuāli nododot atpakaļ paņemtās e-grāmatas, mēneša laikā kopā pieejamo e-grāmatu skaits vienam lietotājam ir 18 e-grāmatas. Šis draudzīgais piedāvājums tiešā veidā saistīts ar Covid-19 izplatību un drošas lasīšanas veicināšanu.

Reklāma
Reklāma

 

3td.lv veido legāls, ar izdevējiem un autoriem saskaņots saturs – platformā tiek piedāvātas tikai tās e-grāmatas, kuru ievietošana straumēšanas pakalpojumos, kā 3td.lv, ir saskaņota ar visām iesaistītajām pusēm un vienlaicīgi ir spēkā katras konkrētās grāmatas licences līguma termiņš šīs grāmatas izplatīšanai elektroniski. Šo iemeslu dēļ, lai arī Latvijas bibliotēkās lasīšanai un līdzi ņemšanai pieejamo drukāto grāmatu skaits nereti ir mērāms vairākos tūkstošos vai desmitos tūkstošu grāmatu, lielākajās bibliotēkās – arī vairāk nekā simts tūkstoši grāmatu, 3td.lv 490 e-grāmatu piedāvājums vērtējams kā unikāls, ērti pieejams bezmaksas pakalpojums visiem Latvijas publisko bibliotēku lietotājiem viņu viedtālruņos, planšetēs un datoros. 3td.lv ir bibliotēku vidū augsti novērtēts e-pakalpojums, ko paši bibliotekāri atzinuši par 2019. gada notikumu Latvijas bibliotēkās, bet projekta vēstnesei Olgai Kronbergai, Valmieras bibliotēkas Pieaugušo apkalpošanas nodaļas vadītājai, piešķirta Latvijas Bibliotekāru biedrības balva “Gada bibliotekārs 2020”.

 

2021. gada septembra sākumā 3td.lv reģistrējušies gandrīz 15 000 lietotāju, kopējais grāmatu izsniegums tuvojas 90 000, bet pāršķirto lappušu apjoms pārsniedz 45 miljonus. Atskatoties uz 3td.lv izmantojumu šī gada vasaras mēnešos, visās nedēļas dienās aktīvākā lasīšana notikusi tieši vakara stundās. Līdzšinējie lietotāju paradumi liecina, ka viens no iemesliem pievērsties e-grāmatu lasīšanai ir arī rudenīgāki laikapstākļi. Projekta realizētāji aicina sagaidīt rudeni, aktīvi lasot grāmatas!

 

Projekta īstenotājs ir Kultūras informācijas sistēmu centrs, cieši sadarbojoties ar IT uzņēmumu “TietoEVRY in Latvia” un izdevniecībām: “Zvaigzne ABC”, “Mansards”, “Prometejs”, “Latvijas Mediji”, “Jumava”, kā arī  Latvijas publiskajām bibliotēkām.