Rīgā, stacijas laukumā bez maksas varēs utilizēt nederīgās elektroiekārtas, saņemot atlaižu kuponu

Šodien SIA "Zaļā josta" sadarbībā ar AS "BAO" un tirdzniecības centru "Origo" Stacijas laukumā 4, Rīgā, rīko kampaņu "Elektrosestdiena", kurā bez maksas varēs utilizēt nederīgās elektroiekārtas, saņemot atlaižu kuponu, informēja "Zaļās jostas" mārketinga vadītāja Laima Kubliņa.
Septembra sestdienās tiks piedāvātas ērtas elektroiekārtu nodošanas iespējas apmaiņā pret atlaižu kuponiem jaunu elektroiekārtu iegādei.

FOTO: Shutterstock.com

Septembra sestdienās tiks piedāvātas ērtas elektroiekārtu nodošanas iespējas apmaiņā pret atlaižu kuponiem jaunu elektroiekārtu iegādei.

Tā būs iespēja gan autobraucējiem atvest lielizmēra tehniku, gan Rīgas centra iedzīvotājiem nodot mazāka izmēra elektroiekārtas, ērti atvedot tās ar sabiedrisko transportu.

 

Septembra sestdienās tiks piedāvātas ērtas elektroiekārtu nodošanas iespējas apmaiņā pret atlaižu kuponiem jaunu elektroiekārtu iegādei.

 

Kā stāstīja Kubliņa, lai radītu iedzīvotājiem ērtu iespēju atbrīvoties no nederīgām vai salauztām elektroiekārtām, "Zaļā josta" sadarbībā ar AS "BAO" sāk plašu kampaņu "Elektrosestdiena". Tās laikā septembra sestdienās tiks piedāvātas ērtas elektroiekārtu nodošanas iespējas apmaiņā pret atlaižu kuponiem jaunu elektroiekārtu iegādei.


Savukārt 11.septembrī nederīgās elektroiekārtas varēs nodot Rīgā, Rēzeknes ielā 3, 18.septembrī - Brīvības gatvē 301, Salaspilī, Zviedru ielā 6 un tirdzniecības centrā "A7" Mežmalas ielā 2, Ķekavas pagastā.

 

"Zaļās jostas" pārstāve Kubliņa skaidroja, ka gadījumā, ja nolietotas elektroiekārtas tiek izmestas kopā ar sadzīves atkritumiem vai atstātas ceļmalā, apkārtējās vides iedarbībā to korpuss sāk rūsēt un iekārtās esošie metāli, ķīmiskie savienojumi un citas vielas sāk savstarpēji ķīmiski reaģēt, veidojot kaitīgus savienojumus.

Reklāma
Reklāma

 

Tie kopā ar lietus ūdeni var izgarot gaisā, piesārņojot to, vai nonākt dzeramā ūdenī un tālāk cilvēka organismā. Tikai pareiza nolietotu elektroiekārtu apsaimniekošana pasargā vidi un cilvēkus no šo kaitīgo atkritumu potenciālajiem draudiem, kā arī palīdz taupīt resursus un atgūt vērtīgas otrreizējās izejvielas, uzsver Kubliņa.

 

"Zaļā josta" un AS "BAO" ikdienā nodrošina plašu elektroiekārtu un citu videi kaitīgu preču nodošanas punktu tīklu visā Latvijā, tomēr iedzīvotāju aktivitāte nolietoto elektroiekārtu šķirošanā ir nepietiekoša, lai to varētu uzskatīt par atbilstošu ilgtspējīgai saimniekošanai un Eiropas zaļā kursa vīzijai.

 

Pēc statistikas datiem otrreizējai pārstrādei tiek nodoti vidēji 75% nolietoto elektroiekārtu - pārējās tiek vai nu gadu garumā glabātas, vai arī utilizētas neatbilstoši. Turklāt joprojām ir sabiedrības daļa, kas neizprot, ka nolietotas elektroiekārtas ir videi kaitīgi atkritumi, kuru utilizācija jāveic īpašā veidā - tos nedrīkst izmest kopā ar sadzīves atkritumiem.