Kāds ir nederīgs Covid-19 sertifikāts, ar kuru turpmāk nelaidīs iekšā pasākumos?

Turpmāk pret Covid-19 vakcinētie, slimību izslimojušie un negatīvus testus saņēmušie var plašāk apmeklēt publiskus pasākumus. Ņemot vērā brīvdienu pieredzi, ka vairāki pasākuma apmeklētāji bija ieradušies ar nederīgu Covid-19 sertifikātu, amatpersonas uzsver: lai pasākumu apmeklētu, ir jābūt derīgam sertifikātam.
Iedzīvotājiem ir ieteicams sekot līdzi sertifikāta statusam, pārbaudot to pirms došanās uz pasākumu, ārpus Latvijas robežas u.c.

FOTO: Pexels.com

Iedzīvotājiem ir ieteicams sekot līdzi sertifikāta statusam, pārbaudot to pirms došanās uz pasākumu, ārpus Latvijas robežas u.c.

Vaicāta, ko nozīmē derīgs Covid-19 sertifikāts un kādus sertifikātus atzīst par nederīgiem, Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga portālam Jauns.lv skaidroja, ka ir iespējami vairāki paziņojumi pēc sertifikātu skenēšanas.

 

Derīgs vai nav derīgs?

Paziņojums "DERĪGS" nozīmē, ka sertifikāts ir derīgs un atbilst pielietošanas gadījuma aprakstam. Pielietošanas gadījumu aprakstus var apskatīt šajā saitē: https://covid19sertifikats.lv/verify

Paziņojums "NAV DERĪGS" nozīmē, ka sertifikāts nav derīgs, tas neatbilst pielietošanas gadījuma aprakstam.

Savukārt citos gadījumos var būt, ka, piemēram, nav pagājis noteiktais dienu skaits kopš vakcinācijas, līdz ar to sertifikāts uzrādās kā "NAV DERĪGS". Tas var notikt arī tad, ja ir pagājušas 180 vai vairāk dienas pēc Covid-19 pārslimošanas.

Bet paziņojums "Noskenētais QR kods neattiecas uz sertifikātu vai ir nepareizā formātā" nozīmē, ka  nav uzrādīts digitālā Covid-19 sertifikāta QR kods vai uzrādītais sertifikāts ir parakstīts ar nederīgu atslēgu.

Šādā gadījumā iedzīvotājam var tikt ieteikts, pirmkārt, pārbaudīt, vai tika uzrādīts pareizais QR koda attēls, bet, otrkārt, pieslēgties www.covid19sertifikats.lv un pārbaudīt, vai sertifikāts kāda iemesla dēļ nav atsaukts un līdz ar to ir nepieciešams izveidot jaunu sertifikātu.

 

Kā cilvēks var zināt, vai viņa sertifikāts ir derīgs vai nē?

Lai noskaidrotu sertifikāta derīgumu, iedzīvotājs var atvērt savā viedierīcē vai datorā (kurā ir kamera) vietni www.covid19sertifikats.lv un, spiežot pogu “Verificēt sertifikātus”, vērst sava sertifikāta QR kodu pret kameru.

Iedzīvotājiem ir ieteicams sekot līdzi sertifikāta statusam, pārbaudot to pirms došanās uz pasākumu, ārpus Latvijas robežas u.c.

 

Pasākumu apmeklēšana tikai ar derīgu kodu

Reklāma
Reklāma

Uz jautājumu, kas notiek, ja cilvēks ar nederīgu sertifikātu ierodas pasākumā un vai viņš drīkst to apmeklēt, Štālberga uzsvēra, ka pasākumu apmeklēšanai ir jābūt derīgam sertifikātam.

 

Ekrānšāviņš nederēs

Sertifikāts var tikt uzrādīts viedierīcē (pieslēdzoties www.covid19sertifikats.lv konkrētajā brīdī vai uzrādot viedierīcē saglabāt QR koda attēlu) vai papīra formātā.

Bet ekrānšāviņš nebūs derīgs QR koda skenēšanai.

Daži pasākuma apmeklētāji ieradās ar nederīgu Covid-19 sertifikātu

Jauns.lv jau ziņoja, ka pirms komēdijas-koncerta "Mēs jūs mīlam: Pilotprojekts" izrādīšanas kultūrvietā "Hanzas perons" svētdien Covid-19 sertifikāta pārbaude noritējusi raiti un veiksmīgi, tomēr ap desmit cilvēki nevarēja apmeklēt pasākumu, jo viņiem pēc potēšanās vēl nebija pagājis nepieciešamais dienu skaits, lai iegūtu vakcinētā statusu, iepriekš pastāstīja kultūrvietas pārstāve Ieva Irbina.

Kā skaidroja Irbina, daži cilvēki vēl mulst par to, kad viņi skaitās pilnībā vakcinēti. Tāpēc, viņasprāt, būtu noderīgi plašāk informēt sabiedrību par to, ka Covid-19 sertifikāts ir derīgs, ja ir pagājušas 14 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas vai trīs nedēļas pēc saņemtas pirmās ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas. Jāņem arī vērā, ka 14 dienu termiņa atskaite sākas nākamajā dienā pēc pēdējās potes.

Irbena norādīja, ka padoms apmeklētājiem ir pārliecināties, ka ir pagājis nepieciešamais laiks pēc vakcinēšanās. To ir iespējams izdarīt arī Covid-19 sertifikāta mājaslapā "covid19sertifikats.lv", konkrētajā dienā pārbaudot, vai sertifikāts ir derīgs.

Pret Covid-19 vakcinētie, to izslimojušie un testētie var plašāk apmeklēt publiskus pasākumus

Tāpat vēstīts, ka no otrdienas pret Covid-19 vakcinētie, slimību izslimojušie un negatīvus testus saņēmušie varēs plašāk apmeklēt publiskus pasākumus, savukārt bērniem līdz 12 gadu vecumam, lai apmeklētu pasākumus kopā ar vecākiem, tests nebūs jāveic, paredz valdības lemtais.

Pasākumus kopā ar vecākiem varēs apmeklēt bērni līdz 12 gadu vecumam, kas nav vakcinēti, pārslimojuši, un viņiem nebūs jāveic Covid-19 tests.

No otrdienas, uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu, publiskus pasākumus var apmeklēt cilvēki, kuri ir vakcinējušies pret Covid-19, ir pēdējā pusgada laikā pārslimojuši Covid-19, pēdējo 48 stundu laikā ir veikuši Covid-19 testu un tas ir negatīvs, pēdējo sešu stundu laikā ir veikuši Covid-19 ātro antigēna testu un tas ir negatīvs. Visus šos gadījumus reģistrē digitālajā Covid-19 sertifikātā, kas būs jāuzrāda pie ieejas pasākumā.

Pasākumus kopā ar vecākiem varēs apmeklēt bērni līdz 12 gadu vecumam, kas nav vakcinēti, pārslimojuši, un viņiem nebūs jāveic Covid-19 tests. Savukārt bērni no 12 gadu vecuma var vakcinēties, tāpēc viņiem jābūt vakcinētiem, pārslimojušiem vai jāveic Covid-19 tests.