Sāk darboties elektroniskā datu apmaiņa starp NMPD un Bērnu slimnīcu

Lai visa svarīgā informācija par pacientu ārstu rīcībā nonāktu nekavējoties, no 1.jūnija darboties sākusi elektroniskā datu apmaiņas sistēma starp Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu.
Kvalitatīvi dati un informācijas apmaiņa starp visā ārstniecības procesā iesaistītajiem ir ļoti nozīmīga, lai palīdzētu pacientiem iespējami labākajā veidā.

FOTO: Publicitātes foto

Kvalitatīvi dati un informācijas apmaiņa starp visā ārstniecības procesā iesaistītajiem ir ļoti nozīmīga, lai palīdzētu pacientiem iespējami labākajā veidā.

Ziņas par mazo pacientu veselības stāvokli, traumas mehānismu un smagumu, brigādes mediķu pielietotajiem medikamentiem un sniegto palīdzību NMPD turpmāk varēs nodot Bērnu slimnīcas speciālistiem daudz operatīvāk. Proti, jau tajā brīdī, kad pacients vēl atrodas NMPD automašīnā un ir ceļā uz slimnīcu.
 

Ik dienu NMPD brigādes Bērnu slimnīcā nogādā ap 30 mazo pacientu no visas Latvijas – tie ir gan nesen dzimuši mazuļi, gan bērni un jaunieši ar pēkšņām saslimšanām vai gūtām nopietnām traumām. Līdz šim informāciju par pacientu Bērnu slimnīca, līdzīgi kā citas ārstniecības iestādes, saņēma papīra veidlapā reizē ar cietušā nodošanu slimnīcas kolēģiem. Bet, ja pacienta stāvoklis ir kritisks, NMPD dispečeri, brigādei vēl esot ceļā, sazinās ar slimnīcu un telefoniski ziņo.


Tagad, ieviešot elektronisku datu apmaiņu starp NMPD un Bērnu slimnīcu,  informāciju par jebkuru mazo pacientu brigādes mediķi slimnīcai varēs nodot ātrāk un ērtāk.  Proti, katrai brigādei automašīnā ir planšete, kur elektroniskajā izsaukumu kartē var ievadīt visu ar izsaukumu un pacientu saistīto informāciju. Jau līdz šim brigādes savā darbā izmantoja planšetes, taču nu ir nodrošināts risinājums, kas izsaukumu kartē ievadīto informāciju ļaus operatīvi dažu minūšu laikā nodot arī slimnīcai.
 

Informācijas apmaiņa elektroniskā veidā nodrošinās ne vien operatīvāku palīdzības saņemšanu pacientiem, bet ļaus uzlabot arī NMPD darbu. Datu apmaiņas rezultātā NMPD no Bērnu slimnīcas daudz ātrāk saņems atgriezenisko saiti par pacientam apstiprināto diagnozi pēc izmeklējumu veikšanas un ārstēšanās stacionārā. Līdz ar to NMPD operatīvāk un pilnvērtīgāk varēs izvērtēt brigāžu mediķu sniegto palīdzību pacientiem un stāvokļa izvērtējumu.
 

Reklāma
Reklāma

NMPD direktora vietniece NMP jautājumos Māra Dīriņa: „Dienestā jau līdz šim gandrīz visu izsaukumu procesu nodrošinām elektroniski – uz ārkārtas tālruni 113 ienākošo zvanu apstrādi, brigāžu vadību izsaukumos un medicīniskās dokumentācijas noformēšanu. Arī izsaukumos pielietoto medikamentu un citu resursu uzskaite un pārvaldība ir elektronizēta. Informācijas sistēma veiksmīgi darbojas jau vairākus gadus, tajā par katru izsaukumu fiksētas ziņas līdz vissīkākajai niansei. Tā mēs būtiski atvieglojam savu darbu, informāciju var apkopot, analizēt, labāk uzskaitīt un tā ir visiem saprotama. Esam gandarīti, ka šobrīd ir izdevies salāgot arī mūsu un Bērnu slimnīcas informācijas sistēmas, lai pakāpeniski ieviestu elektronisku datu apmaiņu ar slimnīcām. Šis ir vēl viens ļoti nozīmīgs solis uz priekšu, lai tehnoloģiskie risinājumi mums kopīgi ļautu uzlabot pacientiem sniegto palīdzību.”
 

“Kvalitatīvi dati un informācijas apmaiņa starp visā ārstniecības procesā iesaistītajiem ir ļoti nozīmīga, lai palīdzētu pacientiem iespējami labākajā veidā. Attīstot tehnoloģijas, mēs visā procesā sekojam, lai nodrošinātu ne tikai datu integritāti un ērtu pieejamību, bet arī konfidencialitāti. Bērnu slimnīcas informācijas sistēmas līdz šim ļāva kvalitatīvi uzkrāt un apmainīties ar datiem mūsu slimnīcas speciālistu vidū un jau ilgstoši meklējam risinājumus drošai informācijas apmaiņai ar citiem ārstniecības procesā iesaistītajiem. Esam gandarīti, ka šāda iespēja tagad ir tieši ar NMPD, jo ārkārtas situācijās tūlītēja un precīza informācijas apmaiņa ir īpaši nozīmīga,” stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Iluta Riekstiņa.
 

Elektroniskā datu apmaiņa starp NMPD un Bērnu slimnīcu notiek NMPD realizētā Eiropas reģionālā attīstības fonda projekta „Vienotās neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas vadības informācijas sistēmas attīstība” ietvaros. Tāpat paredzēts, ka šī projekta ietvaros tiks nodrošināta NMPD datu apmaiņa arī starp Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu un P.Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu.