Pašizolācija nebūs jāievēro pēc atgriešanās no vēl divām Eiropas valstīm

Covid-19 drošo Eiropas valstu saraksts ir pieaudzis līdz piecām valstīm un no nākamās nedēļas pašizolācija nebūs jāievēro pēc iebraukšanas Latvijā no Lielbritānijas, Islandes, Vatikāna, Portugāles un Sanmarīno, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegtā informācija.
Pašizolācija nebūs jāievēro pēc atgriešanās no vēl divām Eiropas valstīm

FOTO: Shutterstock.com

SPKC veidotajā "drošo valstu" sarakstā ilgstoši atradās tikai Vatikāns un Islande, bet pēc atgriešanās Latvijā no pārējām Eiropas valstīm ir jāievēro pašizolācija. Aprīļa izskaņā sarakstā nonāca arī Lielbritānija, kurā bijusi sekmīgākā vakcinēšanas kampaņa, bet tagad tajā iekļautas arī Portugāle un Sanmarīno.

Pašizolācijas slieksnis Latvijā patlaban ir noteikts 50 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Šis rādītājs Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstu vidū zemāks ir tikai Portugālē, Sanmarīno, Vatikānā un Islandē. Šis rādītājs zemāks par 50 ir arī Lielbritānijā, sasniedzot 44 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

 

Pašizolācija Latvijā joprojām jāievēro, atgriežoties no Igaunijas, Monako, Andoras, Čehijas, Slovēnijas, Spānijas, Slovākijas, Francijas, Zviedrijas, Maltas, Luksemburgas, Nīderlandes, Lietuvas, Itālijas, Beļģijas, Austrijas, Šveices, Polijas, Kipras, Rumānijas, Bulgārijas, Grieķijas, Vācijas, Horvātijas, Lihtenšteinas, Ungārijas, Dānijas, Somijas, Īrijas un Norvēģijas.

Attiecībā uz valstīm, kas ir ārpus ES un EEZ, pašizolācija nav jāievēro, ceļojot no Ruandas, Dienvidkorejas, Taizemes, Singapūras, Jaunzēlandes un Austrālijas. Šīs valstis ir to vidū, no kurām ir atļauts šķērsot ES ārējo robežu.

Iebraucot Latvijā no citām sarakstos neminētām pasaules valstīm, ir jāievēro pašizolācija.

Reklāma
Reklāma

 

SPKC joprojām nerekomendē doties ārvalstu ceļojumos, jo citu valstu apmeklējums ir uzskatāms kā paaugstināta riska faktors - atsevišķās valstīs novērojams ne tikai saslimstības pieaugums, bet arī cirkulē citi vīrusa paveidi, kas šobrīd Latvijā vēl nav reģistrēti.

Savukārt, ja nepieciešams doties uz ārvalstīm, tad atgriežoties desmit dienas jāievēro stingri pašizolācijas pasākumi un jānovēro veselība. Ja parādās saslimšanas simptomi, jāveic Covid-19 tests un jāsazinās ar ģimenes ārstu, lai lemtu par turpmāko rīcību.