Slimnīcā bija ievietots ar Covid-19 slims zīdainis

Ar Covid-19 slimojošo bērnu skaits, kam nepieciešama ārstēšana slimnīcā, ir stabili pieaugošs, portāls Jauns.lv uzzināja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Aprīlī ar akūtu Covid-19 stacionēts 21 bērns, no tiem jaunākais bija nedaudz vecāks par mēnesi.
Slimnīcā bija ievietots ar Covid-19 slims zīdainis

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītājas vietniece, profesore Jana Pavāre portālam Jauns.lv pavēstīja, ka ar Covid-19 slimojošo bērnu un jauniešu skaits, kam nepieciešama ārstēšana slimnīcā, kopš janvāra ir stabili pieaugošs.

Ar akūtu Covid-19 slimo visu vecumu bērni. Līdz šim ārstēšanu slimnīcā saņēmuši 68 bērni ar akūtu Covid-19. Tostarp intensīvā  terapijā ārstēti 8 bērni.

 

Gadījumu, kad bērns mirst no Covid-19, nav bijis. Plašāku informāciju par mēnesi veco zīdainīti un viņa veselības stāvokli slimnīcā neizpauda.
 

16 pacienti ar multisistēmu iekaisuma sindromu

Savukārt vidējais pacientu, kuri piedzīvo multisistēmu iekaisuma sindromu (multisystem inflammatory syndrome in children jeb MIS-C), vecums ir 10 gadi. Līdz šim Bērnu slimnīcā bija 16 šādu pacientu.

 

Šis sindroms skar bērnus, kas inficējušies ar Covid-19, sākotnēji infekcijai noritot viegli vai pat asimptomātiski un sekojot straujam veselības stāvokļa pasliktinājumam. Saslimšana skar vairākas bērnu orgānu sistēmas – elpceļus, bieži arī sirds, gremošanas orgānu un citas.

Reklāma
Reklāma

Bērni saslimst pēkšņi – ir ļoti augsta temperatūra, viņi kļūst apātiski, miegaini, noguruši, rodas vemšana, caureja, izsitumi uz ādas. Pētījumi liecina, ka reakcija atkarīga no bērna organisma īpatnībām.


 

Obligāti jāvēršas pie ārsta

Bērnu slimnīcas speciālisti uzsver – ja bērnam, kuram pirms 2-4 nedēļām, iespējams, bijis kontakts ar Covid-19 pacientu, pēkšņi parādās kādi no šiem simptomiem – drudzis, liels sagurums, izteikta miegainība, dažāda rakstura labi pamanāmi izsitumi uz ādas, vemšana, vēdersāpes, caureja vai galvassāpes –, obligāti jāvēršas pie ārsta.