Pēc ierašanās no Lielbritānijas vairs nebūs jāievēro pašizolācija

Turpmāk nebūs jāievēro pašizolācija pēc iebraukšanas Latvijā no Lielbritānijas, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegtā informācija.
Saraksts un pašizolācijas prasības stājas spēkā no sestdienas, 24. aprīļa.

FOTO: Shutterstock.com

Saraksts un pašizolācijas prasības stājas spēkā no sestdienas, 24. aprīļa.

SPKC veidotajā "drošo valstu" sarakstā ilgstoši atradās tikai Vatikāns un Islande, bet pēc atgriešanās Latvijā no pārējām Eiropas valstīm ir jāievēro pašizolācija. Tagad SPKC veidotajā "drošo valstu" sarakstā ir atgriezusies arī Lielbritānija, kurā līdz šim ir bijusi Eiropā labākā vakcīnu pret Covid-19 pieejamība un līdz ar to ir bijusi sekmīgākā vakcinēšanas kampaņa.

Saraksts un pašizolācijas prasības stājas spēkā no sestdienas, 24. aprīļa.

 

Pašizolācijas slieksnis Latvijā patlaban ir noteikts 50 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Šis rādītājs Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstu vidū zemāks ir tikai Vatikānā un Islandē.

Tāpat pēc ilgāka laika šis rādītājs zemāks par 50 ir Lielbritānijā, sasniedzot 41,8 uz 100 000 iedzīvotāju.

Pašizolācija Latvijā jāievēro, atgriežoties no Igaunijas, Monako, Andoras, Čehijas, Slovēnijas, Spānijas, Slovākijas, Francijas, Zviedrijas, Maltas, Luksemburgas, Nīderlandes, Lietuvas, Itālijas, Beļģijas, Austrijas, Šveices, Polijas, Kipras, Rumānijas, Bulgārijas, Grieķijas, Vācijas, Horvātijas, Lihtenšteinas, Ungārijas, Dānijas, Somijas, Portugāles, Īrijas, Sanmarīno un Norvēģijas.

 

Reklāma
Reklāma

Attiecībā uz valstīm, kas ir ārpus ES un EEZ, pašizolācija nav jāievēro, ceļojot no Ruandas, Dienvidkorejas, Taizemes, Singapūras, Jaunzēlandes un Austrālijas. Šīs valstis ir to vidū, no kurām ir atļauts šķērsot ES ārējo robežu.

Iebraucot Latvijā no citām sarakstos neminētām pasaules valstīm, ir jāievēro pašizolācija.

SPKC joprojām nerekomendē doties ārvalstu ceļojumos, jo citu valstu apmeklējums ir uzskatāms kā paaugstināta riska faktors - atsevišķās valstīs novērojams ne tikai saslimstības pieaugums, bet arī cirkulē citi vīrusa paveidi, kas šobrīd Latvijā vēl nav reģistrēti.

 

Savukārt, ja nepieciešams doties uz ārvalstīm, tad atgriežoties desmit dienas jāievēro stingri pašizolācijas pasākumi un jānovēro veselība. Ja parādās saslimšanas simptomi, jāveic Covid-19 tests un jāsazinās ar ģimenes ārstu, lai lemtu par turpmāko rīcību.