Kādēļ tiek apgalvots, ka jaunais Covid-19 vīrusa variants ir lipīgāks? Skaidro speciālists

Pagājušās nedēļas izskaņā Latvijā atklātais Covid-19 saslimšanu izraisošā koronavīrusa jaunais variants pagaidām nepieprasa izmainīt inficēto pacientu ārstēšanas pieeju, taču, kā apgalvo Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (LBPSC) Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš, par lipīgāku to dēvē vienas mutācijas vīrusa gēnā dēļ.

Šobrīd tiek uzskatīts, ka jaunais vīrusa variants ir kļuvis lipīgāks, pateicoties vienai mutācijai konkrētā vīrusa gēnā.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Šobrīd tiek uzskatīts, ka jaunais vīrusa variants ir kļuvis lipīgāks, pateicoties vienai mutācijai konkrētā vīrusa gēnā.

Centra pārstāvis gan norāda, ka pilnvērtīga jaunā vīrusa varianta izpēte vēl nav veikta, līdz ar to šobrīd tā dēvēšana par lipīgāku salīdzinājumā ar līdz šim pamatā izplatījušos vīrusu, nav simtprocentīgi pamatojama.

Kloviņš gan skaidro, kādēļ šobrīd tiek pieļauts, ka tas tik tiešām ir ievērojami lipīgāks, kā arī prognozē, ka jaunā vīrusa varianta pastiprināta izplatīšanās Latvijā varētu daudz ko atklāt par līdz šim ieviestajiem Covid-19 ierobežošanas pasākumiem un to, cik būtiski ir tos ievērot.

Kā vīruss varēja kļūt lipīgāks?

Centra pārstāvis Jānis Kloviņš vienkāršā valodā cilvēkiem, kuriem nav padziļinātu zināšanu medicīnā un infektoloģijā, piekrīt paskaidrot, kā tieši jaunais vīrusa variants ir pamanījies kļūt lipīgāks.

Izrādās, ka vārds “lipīgs” šajā gadījumā ir visnotaļ precīzs apzīmējums: “Šobrīd tiek uzskatīts, ka jaunais vīrusa variants ir kļuvis lipīgāks, pateicoties vienai mutācijai konkrētā vīrusa gēnā. Tas nedaudz izmaina tā dēvēto pīķa proteīnu – tā ir tā pumpiņa uz tā vīrusa, par kuru visi, kuri daudzmaz cenšas iedziļināties, mēdz runāt. Šī mutācija izmaina viņu tādā veidā un tieši tajā vietā, kur vīruss mijiedarbojas ar cilvēka šūnas receptoriem. Vienkāršāk sakot – šis vīrusa variants daudz efektīvāk spēj pielipt šai cilvēka šūnai un līdz ar to arī iekļūt iekšā.”

Kloviņš arī pauda, ka šādam vīrusa variantam izplatoties, lai inficētu, ir nepieciešams mazāk tā daļiņu, nekā līdz šim konstatētajam vīrusa variantam.

Komentāra beigās speciālists gan piebilst, ka pētījumi joprojām notiek un pilnīga skaidrība par vīrusa izmaiņām vēl nav iegūta.

Kloviņš arī iepriekšējā telefonsarunā apgalvoja, ka pagaidām neesot arī pamata uzskatīt, ka tiem, kuri inficējušies ar jauno vīrusa variantu, būtu garantēta salīdzinoši smagāka slimības gaita.

Jaunais vīrusa variants kā mēraukla līdzšinējiem ierobežojumiem

LBPSC pārstāvis Kloviņš gan norāda, ka pandēmijas apkarošanā būtiskākais joprojām ir ievērot drošības noteikumus un ikdienā uzvesties atbildīgi pret sevi un citiem.

“Ja parādītos indikācijas, ka šis vīrusa variants netipiski strauji sāk izplatīties, tad, pēc būtības, tas būtu labs veids, kā saprast mūsu līdz šim ieviesto Covid-19 ierobežojumu efektivitāti. Ja mēs redzēsim, ka pēc divām nedēļām šis vīrusa variants parādās aizvien vairāk, es domāju tas varētu kļūt par iemeslu diskusijai par papildu ierobežojumu ieviešanas nepieciešamību.”

Kloviņš gan piebilda, ka atsevišķs un ne mazāk būtisks ir jautājums par to, cik godprātīgi sabiedrībā ir tikuši ievēroti minētie Covid-19 ierobežošanai ieviestie noteikumi.

Uzsvaram joprojām jābūt uz drošības noteikumu ievērošanu
Runājot par jauno vīrusa variantu, Kloviņš aicina vairāk pievērsties tieši diskusijai par jau esošo Covid-19 ierobežošanai ieviesto pasākumu ievērošanai.

Reklāma
Reklāma

“Šobrīd ir zināms, ka jaunais vīrusa variants ir noteikts, analizējot paraugus no pacienta, kurš ir atgriezies no Anglijas. Ja visi nosacījumi saistībā ar ieceļošanu un pārvietošanos tiktu ievēroti, ir pilnīgi iespējams efektīvi ierobežot šī te jaunā varianta izplatīšanos,” pauda Kloviņš.

Speciālists, atsaucoties uz centra rīcībā esošajiem datiem, apgalvo, ka līdz šim ieviestie ierobežojumi saistībā ar Covid-19 izplatību, ir pilnīgi pietiekami, lai veiksmīgi kontrolētu situāciju.

Jautājums esot – vai pietiekami liela sabiedrības daļa godprātīgi ievēro noteikumus.

Kas zināms par jauno koronavīrusa variantu?

Svētdien mediji ziņoja, ka Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs pirmo reizi atklājis jauno Covid-19 variantu Latvijā.

Īpaši lipīgais vīrusa variants atklāts vienā paraugā. Kā pauda centra zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš, turpinot veikt vīrusa analīzi, no kārtējiem 15 paraugiem, kas tika analizēti pagājušajā nedēļā, vienam atklāts jaunais vīrusa variants.

Kloviņam sākotnēji nebija informācijas par to, no kura reģiona Covid-19 pacienta šis pozitīvais paraugs ņemts, taču pēcāk noskaidrojās, ka atklāts variants, kurš izplatījies Lielbritānijā.

SPKC arī apstiprinājis, ka šis inficēšanās gadījums ir saistīts ar ceļojumu uz Apvienoto Karalisti.

SPKC atgādina, ka, iebraucot Latvijā no Apvienotās Karalistes, jāveic Covid-19 tests un ļoti rūpīgi jāievēro pašizolācijas prasības.

Kā norāda Veselības ministrijā, vairāku pētījumu rezultāti liecina, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja – līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem.

Tomēr pagaidām nekas neliecina, ka šis vīrusa variants var izraisīt smagāku slimības gaitu. Tāpat tiek uzskatīts, ka izstrādātās un Eiropas Savienībā reģistrētās vakcīnas pret Covid-19 ir efektīvas arī pret jauno Covid-19 variantu.

 

SPKC iepriekš vēstīja, ka atsevišķi gadījumi saistībā ar Covid-19 mutāciju atklāti arī Dānijā, Nīderlandē, Islandē un Austrālijā.

Ir pierādīts, ka jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā, iepriekš norādīja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja - līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem.

Avots: jauns.lv