Perevoščikovs komentē ideju lietot sejas maskas skolās

Sejas masku lietošana cīņā pret Covid-19 izplatību izglītības iestādēs būtu efektīva tad, ja klasēs vai mācību grupās būtu neliels bērnu skaits, šādu viedokli pirmdien preses konferencē pauda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

 

Ārzemēs bērni skolās nēsā maskas, jo klasē ir mazāks audzēkņu skaits.

FOTO: Shutterstock.com

Ārzemēs bērni skolās nēsā maskas, jo klasē ir mazāks audzēkņu skaits.

Viņaprāt, galvenais riska faktors mācībām klātienē nav saistīts ar sejas masku lietošanu vai nelietošanu, bet ar bērnu skaitu telpā. Ja bērnu skaits būtu mazāks nekā šobrīd, piemēram, 10 līdz 15 bērni, tad varētu arī ievērot nepieciešamo distanci, sekmīgāk cīnoties pret slimības izplatību.

Kā atzīmēja speciālists, ja klasēs būtu mazāks bērnu skaits, tad masku lietošana būtu attaisnojama, pretējā gadījumā sejas maskas varētu arī nepalīdzēt.

"Maskas palīdz, ja kontakts nav ilgstošs, turklāt svarīgāka ir distancēšanās. Pie distances ievērošanas sejas maska dotu papildefektu," teica SPKC slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors.

Viņš norādīja, ka ārzemēs bieži mācību process tiek organizēts ar nelielu bērnu skaitu.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī Latvijā atklāti 132 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi, bet trīs sasirgušie miruši, liecina SPKC apkopotie dati.

Reklāma
Reklāma

Divi mirušie bijuši 70-75 gadus veci, viens - vecuma grupā no 60 līdz 65 gadiem.

Aizvadītajā diennaktī veikti 2258 Covid-19 testi, savukārt pozitīvo gadījumu īpatsvars bijis 5,8%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Līdz šim saslimšana ar Covid-19 ir apstiprināta kopumā 6268 personām, kamēr 1406 personas ir izveseļojušās, liecina centra dati.