Vai caur lietotni "Apturi Covid" iespējams izsekot un kā tā darbojas?

Latvijā kļuvusi pieejama mobilā lietotne Apturi Covid, kura ar Bluetooth tehnoloģiju palīdzību brīdinās lietotājus, ja viņi būs saskārušies ar personu, kura ir inficējusies ar koronavīrusu. Kamēr daļa lietotni steidzās lejupielādēt, citi nerimstas apgalvot, ka tā ir valdības spiegošanas rīks.

Ja Apturi Covid lietos tikai 15–20% Latvijas iedzīvotāju, tās atbalsts riska identificēšanā un vīrusa izplatības ierobežošanā būs nozīmīgs

FOTO: Shutterstock.com

Ja Apturi Covid lietos tikai 15–20% Latvijas iedzīvotāju, tās atbalsts riska identificēšanā un vīrusa izplatības ierobežošanā būs nozīmīgs

Kāda Ilze Facebook pat aizsāka ķēdes vēstuli, paziņojot: “Visiem maniem kontaktiem, kuri plāno instalēt lietotni Apturi Covid savos viedtālruņos, lūdzu dzēst mani no savu tālruņu, e-pastu, Facebook un citu sociālo, komunikācijas platformu un aplikāciju kontaktu sarakstiem PIRMS! šīs lietotnes instalēšanas savos viedtālruņos!”

Satraukuma pilns uzsaukums
“Jums nav manas piekrišanas izmantot manu tālruņa numuru, e-pastu, vārdu vai jebkuru citu personisku informāciju saistībā ar lietotni Apturi Covid, lai ar šīs lietotnes palīdzību tās īpašnieki identificētu, izsekotu vai iegūtu manus, manas ģimenes, manu draugu un paziņu kontaktus. Saprotu, ka visi Jūsu kontakti, kā arī Jūsu kontaktu kontakti kļūs zināmi Apturi Covid lietotnes īpašniekiem uzreiz pēc tās instalēšanas Jūsu viedtālruņos.

Redzot, kas notiek Ķīnā ar līdzīgas lietotnes izmantošanu, es atsakos kļūt par Apturi Covid lietotnes tiešu vai netiešu lietotāju. Es nevēlos, lai valdība vai kāda cita organizācija jebkādu iemeslu dēļ izseko mani. Tas ir pretrunā ar manām cilvēktiesībām.

Patiesībā gan Ilze un viņas domubiedri, lietojot sociālos tīklus, nodod par sevi patiesībā daudz vairāk informācijas, nekā spēj jaunā lietotne.

Es neizmantošu lietotni Apturi Covid un aizsargāšu savus kontaktus. Nevienam nav tiesību izsekot mani bez manas piekrišanas,” norāda Ilze.

Šo vēstījumu pārpublicēja arī mūziķis Aigars Grāvers. Šāda sapīšanās aplamībās vēl novedusi pie tā, ka sazvērestību teoriju vietne mainampasauli.news pasniegusi Ilzes uzsaukumu kā Grāvera sacerējumu, ko viņš pats publiski gan noliedzis.

Patiesībā gan Ilze un viņas domubiedri, lietojot sociālos tīklus, nodod par sevi patiesībā daudz vairāk informācijas, nekā spēj jaunā lietotne.

Paradoksāli, ka šāda reakcija parādījusies dažus mēnešus pēc tam, kad sabiedrībā gana plaši izplatīti bija pārmetumi mediķiem par pārlieku stingru nostāju privātuma aizsardzības jautājumā, proti, kad Slimību profilakses un kontroles centrs nesteidzās publicēt informāciju par teritorijām, kurās konstatēti saslimšanas gadījumi.

Slimību profilakses un kontroles centrs pat neapsvēra domu publicēt inficēto vārdus un adreses, ko, starp citu, darīja Melnkalnes valdība – NATO dalībvalsts un Eiropas Savienības kandidātvalsts.

Lietotne anonīmi ar Bluetooth tehnoloģiju piefiksē tuvumā esošos viedtālruņus – tikai tos, kuros darbojas Apturi Covid, un tikai tad, ja lietotāji uzturas vismaz divu metru tuvumā un ilgāk par 15 minūtēm.

Izstrādājuši mūsējie

Apturi Covid, pasaulē pirmo šāda šāda veida universālo lietotni ar globālu izmantojumu, izstrādājuši Latvijas datoriķi. SIA MakIT valdes priekšsēdētājs Arvis Zeile norāda, ka izstrādē piedalījās vairāk nekā 90 cilvēku komanda, tostarp no Latvijas Mobilā telefona, SIA TestDevLab, Zippy Vision, IT Centrs, palīdzību sniedza arī Slimību profilakses un kontroles centrs, Valsts prezidenta kanceleja, Veselības ministrija, Datu valsts inspekcija un citi.

Reklāma
Reklāma

Latvijas Mobilā telefona prezidents Juris Binde piebilst, ka būtisku lomu izstrādē spēlējusi sadarbība ar ASV tehnoloģiju milžiem Google un Apple – lai lietotni varētu savietot ar Android un iPhone.

Kā darbojas lietotne
Lietotne anonīmi ar Bluetooth tehnoloģiju piefiksē tuvumā esošos viedtālruņus – tikai tos, kuros darbojas Apturi Covid, un tikai tad, ja lietotāji uzturas vismaz divu metru tuvumā un ilgāk par 15 minūtēm.

Lietotnes darbību iespējamu padara Bluetooth, kas ļauj telefoniem apmainīties ar signāliem jeb digitāliem rokasspiedieniem, nonākot noteiktā attālumā citam no cita. Šīs lietotnes gadījumā – aptuveni divi metri.

Ja kādam no viņiem vēlāk atklājas inficēšanās ar koronavīrusu, Slimību profilakses un kontroles centrs nosūta speciālu kodu. To ievadot lietotnē, aktivizē anonīma paziņojuma nosūtīšanu iepriekš fiksētajiem kontaktiem par iespējamo risku. Inficētā persona un arī kontakta vieta lietotājam paliek nezināma.

Saņemot šo paziņojumu, lai būtu drošs, ka nepastāv risks inficēt citus, Slimību profilakses un kontroles centrs iesaka ievērot pašizolāciju. Nepieciešams arī vērot, vai neparādās kādi no Covid-19 simptomiem. Par turpmāko rīcību konkrētā gadījumā vairāk uzzināsiet, vēršoties Slimību profilakses un kontroles centrā.

Fiksētā kontakta informācija tālrunī saglabājas 14 dienas, kas ir mediķu pieņemtais koronavīrusa inkubācijas periods. Pēc tam to automātiski dzēš. Lietotnes lejupielāde un izmantošana ir bez maksas un pilnībā brīvprātīga.

Un kā ar izsekošanu?
Tieši GPS tehnoloģija dod iespēju izsekot ierīču nēsātājus, bet Apturi Covid to nemaz neizmanto un ir atzīta kā Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasībām atbilstoša.

Ar dažādiem nozares pārstāvjiem ir parakstīts memorands, kurā noteikti lietotnes pamatprincipi – anonimitāte un brīvprātība.

SIA MaKIT valdes priekšsēdētājs Zeile norāda, ka vēlāk brīvi būs pieejams arī lietotnes pirmkods (no angļu valodas source code), lai ar to varētu iepazīties. Programmatūru izstrādē pirmkods ir veicamo funkciju un iespēju kopums, kas izklāstīts un strukturēts saprotamā veidā. Tā atklāšanu parasti izmanto, lai kliedētu lietotāju šaubas par lietotņu patieso darbību.

Ja Apturi Covid lietos tikai 15–20% Latvijas iedzīvotāju, tās atbalsts riska identificēšanā un vīrusa izplatības ierobežošanā būs nozīmīgs

Kāda ir jēga?
Gan epidemiologi, gan izstrādātāji informējuši, ka, spriežot pēc statistikas modeļiem, pat ja Apturi Covid lietos tikai 15–20% Latvijas iedzīvotāju, tās atbalsts riska identificēšanā un vīrusa izplatības ierobežošanā būs nozīmīgs. Jo vairāk aktīvu lietotāju, jo, protams, efektīvāka būs cīņa ar Covid-19.

„Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem”. “Par "Viņi melo - Pieķerts melos!" saturu atbild SIA "Izdevniecība "Rīgas Viļņi""