Covid-19 pandēmijas laikā bērnus vēl vairāk apdraud citas infekcijas

Cīnoties ar Covid-19, daudzās valstīs atstāta novārtā bērnu plānveida vakcinācija. Veselības centri bailēs no koronavīrusa neuzņem pacientus, vai vecāki paši nenāk, trūkst arī mediķu, un ir problēmas ar vakcīnu piegādi.

 

Māte Nepālā dodas pie mediķiem. Šajā valstī valdība tomēr izvērš bezmaksas vakcinācijas kampaņu bērniem. (Foto: EPA/Scanpix)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Māte Nepālā dodas pie mediķiem. Šajā valstī valdība tomēr izvērš bezmaksas vakcinācijas kampaņu bērniem. (Foto: EPA/Scanpix)

Rezultātā draud uzliesmot sērgas, kas šķita teju izskaustas, brīdina ANO Bērnu fonds, ASV Alberta Sabina vakcīnu institūts un starptautiskā labdarības organizācija GAVI, kura gādā par imunizāciju.

Miljoniem bērnu nesaņem vakcīnas
Pilnībā vai daļēji vakcināciju apturējušas 68 valstis, un vismaz 80 miljoni bērnu nesaņem potes noteiktajā laikā – tostarp 34,8 miljoni Dienvidaustrumāzijā un 22,9 miljoni Āfrikā.

“Aug saslimstība ar masalām, difteriju un holeru,” saka UNICEF izpilddirektore Henriete Fora. “Bija uzskatīts, ka globālā līmenī šīs slimības pamatā ir uzveiktas, bet tagad medicīnas iekarojumus var zaudēt.”

Džona Hopkinsa universitātes (ASV) pētnieku matemātiskais modelis paredz, ka bērnu mirstība pasaulē pieaugs par 6000 dienā. Īpaši asas problēmas ir attīstības valstīs.

Atgriežas masalas un poliomielīts
Nepālā un Kambodžā krasi pieaugusi bērnu saslimstība ar masalām, Etiopijā – ar holeru un dzelteno drudzi. Nigērā atgriežas poliomielīts jeb bērnu trieka, kas kopš 90. gadu beigām pasaulē bija samazinājies par 99 procentiem.

Poliomielīts reizēm nonāvē, bet biežāk sakropļo, laupot spēju staigāt. Kopš februāra Nigērā bijuši četri gadījumi.

Reklāma
Reklāma

“Mums ir pamats baidīties no šo slimību graujoša prettrieciena un bērnu mirstības pieauguma līdz mūsu atmiņās nepieredzētam līmenim,” saka Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vakcīnu un imunizācijas departamenta vadītāja Keita O’Braiena.

PVO Eiropas reģionālais birojs ieteicis turpināt plānveida vakcināciju, kamēr to ļauj Covid-19 ierobežojumi, taču izvairīties no masveida vakcinācijas, kamēr situācija neatrisināsies. Vienlaikus norādīts noteikti turpināt jaundzimušo vakcināciju dzemdību namos un nodaļās. Nosauktas arī prioritārās potes, bet pilnībā apturēt vakcināciju PVO neiesaka nekādā gadījumā.

Rietumos daļa riskēs ar bērnu dzīvību
Pēdējos gados un īpaši pandēmijas laikā uzplaukusī absurdā pretvakcinācijas kustība gūst panākumus. Nesen veiktā Kantar aptauja G7 valstīs liecina, ka 10% vāciešu nevakcinēsies pret jauno koronavīrusu, ja arī tāda iespēja būs. Tas ir augstākais rādītājs starp septiņām industriāli attīstītākajām valstīm.