Covid-19 pandēmija sagrauj ziedu tirgu

Pavasaris, kad Nīderlandes lauki uzplaukst košās krāsās, ir puķkopju peļņas laiks. Nu miljoniem tikko plaukušu ziedu tiek izgāzti mēslainē. Daudzi audzētāji tuvākajās nedēļās var bankrotēt. Audzētājiem nelīdz pat tas, ka Eiropas valstīs sāk atzīmēt Mātes dienu, kad tradicionāli ir liels pieprasījums pēc ziediem.

Nīderlandē daļa zemnieku, lai izlolotās tulpes nebūtu jāizmet, tās nogādā mediķiem kā pateicību par pašaizliedzību.

FOTO: Shutterstock.com

Nīderlandē daļa zemnieku, lai izlolotās tulpes nebūtu jāizmet, tās nogādā mediķiem kā pateicību par pašaizliedzību.

Nīderlandē slēgts arī slavenais Keukenhofas ziedu parks, kuru ik pavasari apmeklē miljoniem tūristu. Daudzas valstis, cīnoties ar jauno sērgu, ieviesušas drakoniskus pasākumus un slēgušas robežas. Tas izkropļojis ziedu tirdzniecību. Nav, kas pērk, jo atcelti svētku pasākumi, koncerti, kāzas, ballītes.

Šis laiks ir milzīgs trieciens Nīderlandes ziedu industrijai, kas nodrošina 35% no kopējā pasaules ziedu eksporta. Pērn Nīderlande eksportēja ziedus vairāk nekā 6 miljardu eiro vērtībā. Zaudējumus cieš puķkopji un fermeri ne tikai Eiropā, bet arī Āfrikā, kur izaudzētie ziedi arī nonākt Eiropas veikalos.

Daži griež rozes, lai tās uzreiz aizvestu uz komposta kaudzi. Katru dienu te nonāk 230 - 250 tūkstoši ziedu.

Maridadi ziedu fermā Nairobi puķu šķirošanas zālē parasti strādā 120 strādnieki, tagad tā ir tukša. Vien daži griež rozes, lai tās uzreiz aizvestu uz komposta kaudzi. Katru dienu te nonāk 230 - 250 tūkstoši ziedu. Fermas uzturēšana īpašniekam mēnesī izmaksā pusmiljonu dolāru.

 

Vienā no Nīderlandes lielākajiem ziedu izsoļu namiem Alsmērā netālu no Amsterdamas vairumtirgotāji iepērk ziedu kravas savu valstu veikaliem. Milzīgā noliktava parasti ir piepildīta ar ziedu kastēm. Tagad tiek apkalpota neliela daļa pasūtījumu. No šejienes ziedi plūst arī uz Latviju.

 

Reklāma
Reklāma

“Mēs saņemam divas reizes nedēļā un turpinām to darīt nedaudz mazākos apjomos. Jo esam piesardzīgi. Gaidām kādus valdības lēmumus, kā attīstīsies situācija,” atzina vairumtirdzniecības bāzes “Ziedu ekspresis” iepirkumu daļas vadītājs Edgars Siliņš.

 

Arī Latvijā šobrīd ziedus pērk mazāk. Nīderlandē daļa zemnieku, lai izlolotās tulpes nebūtu jāizmet, tās nogādā mediķiem kā pateicību par pašaizliedzību.

 

Avots: www.lsm.lv