Dziesmu un deju svētkus varētu pārcelt uz vēlāku laiku šajā vasarā, vai - uz nākamo gadu

Gaidāmos XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus varētu pārcelt uz vēlāku laiku šajā vasarā, vai sliktākajā gadījumā - uz nākamo gadu, liecina paziņojums svētku mājaslapā "nacgavilet.lv".

Svētku rīkotāji pieņems lēmumus, vadoties tikai un vienīgi no sabiedrības drošības viedokļa.

FOTO: Shutterstock.com

Svētku rīkotāji pieņems lēmumus, vadoties tikai un vienīgi no sabiedrības drošības viedokļa.

Svētku komunikācijas vadītāja Inga Vasiļjeva atklāja, ka šobrīd tiek izstrādāti trīs atšķirīgi scenāriji, kuru īstenošana atkarīga no situācijas attīstības. Pēc viņas paustā, svētku rīkotāji pieņems lēmumus, vadoties tikai un vienīgi no sabiedrības drošības viedokļa.

 

Tāpat kā visas mācību iestādes, arī Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku sagatavošanas process šobrīd ir pārtraukts un līdz 14.aprīlim skates nenotiek. Vasiļjeva skaidroja, ka šobrīd aktīvajā fāzē ir darbs, plānošana un situāciju modelēšana - kas notiek, ja epidemioloģiskā situācija strauji progresē, kas notiek, ja tā uzlabojas, un kas notiek tad, ja kļūst "pavisam" slikti.

"Kā jebkurš pasākuma rīkotājs, arī dziesmu svētku organizētāji šobrīd modelē šīs situācijas - lai tad, kad būs pienācis brīdis "x", būtu pilnībā skaidrs, kuru lēmumu pieņemt," uzsvēra Vasiļjeva.

 

Pašlaik svētku rīkotāji strādā pie trim modeļiem. Ja situācija attīstīsies ļoti pozitīvi - Ministru kabineta apstiprinātajos datumos no 6.jūlija līdz 12.jūlijam varēs notikt pilnīgi viss. Ja situācija par kādu zināmu laika periodu pavirzīsies uz priekšu, svētkus varētu pārcelt uz augustu. "Bet, ja situācija tomēr ieilgs, svētki šovasar nenotiks - tie būs jāpārceļ uz tālāku nākotni," atklāja Vasiļjeva.

 

Viņa norādīja, ka skatēs un modelēšanas koncertos pavisam nesen jau tika novērtos, ka dalībnieki ir ļoti labi sagatavojušies, tāpēc svētku rīkotāji ir pārliecināti, ka šie koncerti, kas paredzēti vasarā, "būtu vai būs" emocionāli, skaisti un mākslinieciski augstvērtīgi.

 

Svētku komunikācijas vadītāja informēja, ka ir kolektīvi, piemēram, kokļu ansambļi, kuri arī šobrīd nepadodas un cenšas atrast dažādus veidus, kā mēģināt attālināti.

 

Vienlaikus tika uzsvērts, ka svētku rīkotāji pieņems lēmumus, tikai un vienīgi vadoties no sabiedrības drošības viedokļa, jo iecerēts, ka šogad svētkos piedalītos vairāk nekā 35 000 dalībnieku.

Reklāma
Reklāma

 

Līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī tika pārtrauktas arī šovasar jūlija sākumā plānoto skolēnu dziesmu un deju svētku dalībnieku skates, konkursi, kopmēģinājumi un citi pasākumi. Precīzu informāciju par tālāko rīcību un pārcelto skašu norisi rīkotāji sola pēc Lieldienām.

Kā vēstīts, no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

 

Tika nolemts skolās un augstskolās mācības organizēt attālināti, savukārt visu interešu izglītību, tostarp deju un koru pulciņus apturēt līdz 14.aprīlim.

 

Tāpat tika nolemts, ka neatkarīgi no to apmeklētāju skaita ir aizliegti visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšanas pulcējoties. 

 

Tāpat valdība lēma ierobežot neorganizētu pulcēšanos kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās līdz vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus, kā arī lēma par citiem ierobežojumiem.

 

No Jauns.lv