Rosinās pagaidām aizliegt ārpusģimenes aprūpē esošo bērnu adopciju uz ārvalstīm

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vairākums šodien konceptuāli atbalstīja aizlieguma jeb moratorija noteikšanu ārpusģimenes aprūpē esošo bērnu adopcijai uz ārvalstīm līdz jauna regulējuma izstrādei.

Kopš 2003. gada uz ārvalstīm no Latvijas kopumā adoptēti 1925 bērni

FOTO: Shutterstock.com

Kopš 2003. gada uz ārvalstīm no Latvijas kopumā adoptēti 1925 bērni

Atbildīgajām institūcijām jāsagatavo attiecīgie grozījumi, kas jāiesniedz izskatīšanai komisijā 9.martā. Komisija 10.martā varētu lemt par to virzīšanu izskatīšanai Saeimā, izriet no komisijas priekšsēdētāja Artusa Kaimiņa paustā.

Tiesībsargs Juris Jansons vēstulē Saeimai uzsvēra, ka jautājums par bērnu adopciju uz ārvalstīm ir valsts sociālās politikas joma, kurai jābūt ilgtspējīgai un paredzamai. 

Komisijas sēdē arī iezīmējās iespēja izstrādāt stingrāku pastāvīgo regulējumu adopcijai uz ārzemēm, kas vai nu paredzētu pilnīgu aizliegumu vai arī ļoti striktu procedūru izņēmuma gadījumiem. Diskusijās iezīmējās, ka par šādiem izņēmumiem varētu lemt Ministru kabinets vai valdības līmenī izveidota komisija.

Kā ziņots, saskaņā ar Labklājības ministrijas apkopoto statistiku kopš 2003.gada uz ārvalstīm no Latvijas kopumā adoptēti 1925 bērni, no kuriem puse nonākusi ASV.

Pērn uz ārvalstīm kopumā adoptēti 42 bērni, kas ir mazākais bērnu skaits kopš 2003.gada.

Reklāma
Reklāma

Tiesībsargs Juris Jansons vēstulē Saeimai uzsvēra, ka jautājums par bērnu adopciju uz ārvalstīm ir valsts sociālās politikas joma, kurai jābūt ilgtspējīgai un paredzamai. Tāpēc Saeimai būtu jāizdara izšķiršanās, vai bērni no Latvijas tiek nodoti adopcijai uz ārvalstīm, vienlaikus tam paredzot skaidrus un nepārprotamus kritērijus.

Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācijas ieskatā ir atbalstāma ārpusģimenes aprūpē esošo bērnu adopcijas uz ārvalstīm atcelšana, vienlaikus gan norādot, ka ir nepieciešams stiprināt Latvijas ārpusģimenes aprūpes sistēmu ģimeniskā vidē. Aizliegumu minētos bērnus adoptēt uz ārzemēm atbalsta arī Alternatīvās bērnu aprūpes alianse.

No portāla jauns.lv.