"Austriņu" grupas bērni uzliek pauzi plastmasai. Konkursa darbi

Lai veicinātu izpratni par plastmasas un mikroplastmasas kaitīgo ietekmi uz vidi un cilvēkiem, bērnudārzi aicināti piedalīties radošo darbu konkursā “Uzliec pauzi plastmasai!”. Rīgas 275. pirmsskolas izglītības iestādes "Austriņa" 11. grupas bērni ir iesūtījuši pieteikumu konkursam. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērnu pārdomas pēc pasakas “Plastmasas lietus”
Evija – pauda viedokli, ka pasaulei nav vajadzīga plastmasa, jo tā bojā dabu. Un ilgi pārstrādājas dabā, tā rada tikai sliktu.
Agnese – Ja lītu tikai plastmasas lietus, kokiem nebūtu lapu, neaugtu ne puķes, ne zāle. Bet ja līst parasts lietus, visi ir priecīgi, un aug viss.
Elards – Kokiem nepatīk plastmasas lietus, līdz ar to, ja cilvēkiem rūp daba, tad nevajadzētu lietot tik daudz plastmasu.
Andris – šī pasaka māca par to, ka plastmasa dara ļaunu pasaulei, un tā māca lai mazāk to izmantojam, un tad pasaule būtu tīrāka.
Katrīna – Plastmasa ir slikta dabai, tā nepatīk arī kokiem. Vajadzētu mazāk lietot plastmasas maisiņus, pudeles, tad daba būs priecīga.
Gabriels – Kokiem un pasaulei ļoti sāp ja līst plastmasas lietus.


Kārlis – Nevajag mest plastmasu āra, viņš domā, ka to nevajaga izmantot vispār. To vajadzētu izmantot otrreiz, izveidojot jaunas lietas no tām. Un viņš saprot, ka mākoņi ir pa īsto, un no debesīm nelīst plastmasas lietus.  Un ja mēs nemētāsim plēves, plastmasu tad lietus tiks cauri, nevis uz tiem paliks, bet iesūksies zemē, tad arī nemirs koki un zāle. No plastmasas var izveidot kastes, kur glabāt, kādas citas lietas, logus un daudzas citas lietas, tad arī uz pasaules nebūtu tik daudz plastmasas. Un plastmasas vietā mēs vispār varam izmantot papīru, audumu, stiklu.
Jeļizaveta – Bez lietus neziedēs puķītes. Un arī putni nelidos.
Mikaela – Ļoti labi, ka putniņš palīdzēja mākonim iepriecināt koku un palīdzēja rūpēties par to. Nebija labi ka putniņš nesa mākonim sliktas lietas, atkritumus, par ko arī kociņš bija ļoti bēdīgs. Ir slikti darīt pāri kādam. Vajadzētu visu laiku savākt aiz sevis netīrumus, lai tie nemētājas apkārt, jo no plastmasas varēja arī ciest arī putniņš, un dzīvnieki.
Alekss – Plastmasa dara sliktu dabai. Putniņš gribēja iepriecināt draugu. Bet kokam labāk patika parastais lietus, jo ar ūdens palīdzību koks uzņem ēdienu, lai varētu augt liels, bet plastmasa paliek uz zemes.
Evelina – Plastmasa ir ļoti kaitīga dabai. Tā piesārņo zemi un ūdeņus. Un no tās var iet bojā dzīvnieki un daba. Jāsargā daba.
Undīne – Mākonis dāvināja kokam plastmasas lietu, bet tas nejutās labi. Koks kļuva laimīgs, kad mākonītis deva ūdeni. Plastmasas lietus rodas tad, kas cilvēks izmet kādu mantu uz ielas. Vējš to aiznesa mākonītim. Nevajaga mētāt atkritumus uz ielas! 
Patrīcija – Koki jūtas slikti! Jo mākonis uzdāvināja plastmasas lietu! Tas kokam nepatika, arī plastmasas krelles ne. Kokiem nepatīk plastmasa, tāpēc ka ar to var sagriezties, tā ir asa un dabā nesadalās. Kokiem patīk parasts lietus, jo tas palīdz augšanai, un nedara pāri kokiem.
Kirills – Koks slikti jūtas, kas līst plastmasas lietus. Koks jūtas labi, kad līst lietus.
Mareks – Kas patīk labāk? Kokiem labāk patīk kad līst lietus, jo tad viņš ir vesels! Ja līst plastmasas lietus, koks izskatītos pēc miskastes, jo plastmasa paliktu zaros, un tas jūtas slikti.

 

Reklāma
Reklāma

KONKURSA NOTEIKUMI
* Izlasi bērniem pasaku “Plastmasas lietus”. Pasaku meklē ŠEIT!
* Iesūti bērnudārzā zīmētu, līmētu vai citādi veidotu darbu par pasakā “Plastmasas lietus” pausto aktualitāti. 
* Darbiem ieteicams pievienot nelielas pārdomas, kas bērniem radušās pēc pasakas noklausīšanās.
* Ja ideja iesūtīta elektroniski, atsevišķi jāiesūta teksts .doc formātā un bildes .jpg formātā. 
* Konkursa darbus sūtiet līdz 8. novembrim (ieskaitot) uz e-pastu audra@mammam.lv vai pa pastu ar norādi “Konkursam”. Adrese: SIA Mammām un Tētiem, Brīvības iela 40-16, LV-1050. (pasta zīmogs 8. novembris).
Pieteikumā norādi pirmsskolas izglītības iestādi, grupiņu, bērnu skaitu, kontaktinformāciju.
* Uzvarētājus noteiksim 20. novembrī.
* Uzvarētāju noteiks nodibinājuma "Fonds Mammām un Tētiem” pārstāvju veidota žūrija.

BALVAS

Pārsteiguma balvas no “Annahouse.lv”