Oktobris veltīts sarunām par dabu un tās saudzēšanu. Konkursa darbs

Lai veicinātu izpratni par plastmasas un mikroplastmasas kaitīgo ietekmi uz vidi un cilvēkiem, bērnudārzi aicināti piedalīties radošo darbu konkursā “Uzliec pauzi plastmasai!”. PII “Mzais Princis” Sarkanās planētas bērni ir iesūtījusi savu pieteikumu konkursam.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Oktobra mēnesis Sarkanās planētas bērniem bija par dabu mums apkārt un par pārvērtībām dabā. Mēneša sākumā mēs daudz runājām par to, kas notiek dabā rudenī, kā arī par dabas saudzēšanu. Bērnudārzā mēs jau vairākus gadus šķirojam atkritumus un pavasaros piedalāmies talkās, tādēļ bērniem šī tēma nav sveša. Gatavojoties pārgājienam uz mežu, es izlasīju bērniem pasaku „Plastmas lietus”. 
Sarkanās planētas bērni klausoties pasaku, mani pārtrauca jau pusē ar jautājumu – kādēļ Mākonītis krāj plastmasu, ja tas var kaitēt Kokam? Kad izrunājām, ka Mākonītis neizprot plastmas „ļaunumu”, bet noteikti to sapratīs, mēs varējām turpināt pasaku. Pēc pasakas noklausīšanās  bērni acīmredzot atviegloti uzelpoja, jo tagad bija pārliecināti, ka Vēja Putns un Mākonītis vairs nekrās plastmasu un nedos to Kokam ūdens vietā. Jautāju bērniem, ko mēs varētu darīt, lai kādam citam Vēja Putnam nebūtu vēlēšanās vākt visus skaistos, krāsainos un spīdīgos plastmasa gabaliņus? Šeit , bērniem bija gatavas atbildes – nedrīkst mest zemē plastmasu! Bet ja nu ir kāds, kas nav dzirdējis šo pasaku un viņš ir nometis plastmas lietu zemē, ko tad? Šis jautājums bērnus nedaudz pārsteidza, bet jau pēc pavisam neilga brīža mēs vienojāmies, ka šādā gadījumā varam palīdzēt tieši mēs – ja redzam mežā, pļavā, vai citur dabā kādu plastmasas gabaliņu, mēs to paceļam un aiznesam līdz atkritumu tvertnei. Pašā labākajā gadījumā dzeltenai atkritumu tvertnei, kas ir speciāli novietota plastmasas izmešanai.

Sarkanā planēta mežā
Kad pārgājiens uz mežu tuvojās, bērni izteica vēlmi paņemt līdzi arī miskastes maisiņu, lai savāktu iespējamos atkritumus mežā, ko atstājuši citi cilvēki un tā mēs arī izdarijām, mēs gatavojāmies palīdzēt dabai. Mežā bērniem atgādināju par pasaku un mēs kopā nolēmām atrast koku, kas varētu būt tas Koks no pasakas. Sarkanās planētas bērni kā savējo atrada vienu no meža priedēm, mēs to samīļojām un kopā nofotografējāmies. Pēc pārgājiena uzdevu bērniem aplicēt mūsu koku, un tam blakus bērni uzzīmēja plastmas atkritumu tvertni, lai šis Koks vienmēr ir atbrīvots no plastmasas sev apkārt.
Es ticu, ka „mani” Sarkanās planētas bērni būs tie cilvēki, kas pret dabu izturēsies ar īpašu sajūtu un rūpēm!

 

Reklāma
Reklāma

KONKURSA NOTEIKUMI
* Izlasi bērniem pasaku “Plastmasas lietus”. Pasaku meklē ŠEIT!
* Iesūti bērnudārzā zīmētu, līmētu vai citādi veidotu darbu par pasakā “Plastmasas lietus” pausto aktualitāti. 
* Darbiem ieteicams pievienot nelielas pārdomas, kas bērniem radušās pēc pasakas noklausīšanās.
* Ja ideja iesūtīta elektroniski, atsevišķi jāiesūta teksts .doc formātā un bildes .jpg formātā. 
* Konkursa darbus sūtiet līdz 8. novembrim (ieskaitot) uz e-pastu audra@mammam.lv vai pa pastu ar norādi “Konkursam”. Adrese: SIA Mammām un Tētiem, Brīvības iela 40-16, LV-1050. (pasta zīmogs 8. novembris).
Pieteikumā norādi pirmsskolas izglītības iestādi, grupiņu, bērnu skaitu, kontaktinformāciju.
* Uzvarētājus noteiksim 20. novembrī.
* Uzvarētāju noteiks nodibinājuma "Fonds Mammām un Tētiem” pārstāvju veidota žūrija.

BALVAS
Atbalstītāji

Pārsteiguma balvas no “Annahouse.lv”

Organizators un atbalstītājs