Varam justies droši! Stradiņa slimnīcai augstākais novērtējums, reaģējot insulta gadījumos

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca saņēmusi augstāko novērtējumu - Dimanta statusu -  Eiropas Insulta biedrības veidotajā programmā “Angels Initiative”. Ar šādu statusu slimnīcas Insulta vienība pacientiem garantē augsti kvalificētu insulta slimnieku aprūpi, diagnostiku un ārstēšanu. Programma izveidota ar mērķi uzlabot palīdzības sniegšanu pacientiem ar insultu visā Eiropā, lai pēc iespējas ātrāk vairāk pacientu pēc pārciesta insulta veiksmīgi atveseļotos. 

Sabiedrībā valda mīts, ka insults skar tikai vecāka gadagājuma cilvēkus, taču tas var piemeklēt ikvienu, arī gados jaunus cilvēkus.

FOTO: Shutterstock.com

Sabiedrībā valda mīts, ka insults skar tikai vecāka gadagājuma cilvēkus, taču tas var piemeklēt ikvienu, arī gados jaunus cilvēkus.

Insults ir pēkšņs smadzeņu bojājums, kas rodas un attīstās asinsvada nosprostojuma vai asinsvada plīsuma dēļ, un tā sekas ir neatgriezenisks galvas smadzeņu bojājums. Pēc Pasaules Veselības organizācijas (World Health Organization) datiem insults ir otrs biežākais mirstības cēlonis pasaulē un pirmais biežākais ilgstošas invaliditātes cēlonis pasaulē. Insulta ārstēšanai nozīmīga ir katra sekunde un jo ātrāk tiek izsaukta neatliekamā medicīniskās palīdzības brigāde, jo ātrāk pacients saņems nepieciešamo palīdzību. Sabiedrībā valda mīts, ka insults skar tikai vecāka gadagājuma cilvēkus, taču tas var piemeklēt ikvienu, arī gados jaunus cilvēkus.

 

“Mums Latvijā ir 8 Insulta vienības, kuras var veikt gan tromba šķīdināšanu ar medikamentiem, gan mehānisku tromba evakuāciju no nosprostota asinsvada (trombektomiju), un šis procedūras prasa atbilstošas zināšanas un tehnoloģijas. Lai pacientu ārstēšana būtu sekmīga, vienību standartiem jābūt augstiem. Ja valstī ir Insulta vienība, tad ideālā gadījumā tā pieturas pie vienota ārstēšanas standarta un pacients jebkurā Latvijas vietā var saņemt mūsdienīgu un kvalitatīvu ārstēšanu un aprūpi. Svarīgākais ir rīkoties ātri - ātri nonākt insulta vienībā un ātri veikt asinsvada atbrīvošanu no tromba,” stāsta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Neiroloģijas klīnikas vadītājs profesors Andrejs Millers.

Insults ir otrs biežākais mirstības cēlonis pasaulē un pirmais biežākais ilgstošas invaliditātes cēlonis pasaulē.

Programmas “Angels Initiative” mērķis ir veidot vienoti standartizētu, augsti kvalificētu insulta slimnieku aprūpi, diagnostiku un ārstēšanu visā Eiropā, kā rezultātā pacients tiek ārstēts pēc algoritmiem, kas veicina labu insulta ārstēšanas iznākumu. Šādu programmu ir izveidojusi Eiropas Insulta biedrība un šobrīd tajā apvienojušās 1500 Insulta vienības no visas Eiropas. Insulta vienības tiek novērtētas pēc dažādiem kritērijiem, veicot simulācijas reāliem gadījumiem. Tiek vērtēts laiks no pacienta nokļūšanas slimnīcā līdz ārstēšanas nodrošināšanai, uzņemot precīzu laiku un analizējot situāciju. Izvērtējot rezultātu, Insulta vienībām tiek piešķirts Zelta, Platīna un Dimanta statusi. 

 

Reklāma
Reklāma

Paula Stradiņa slimnīcas Insulta vienība ir izpildījusi programmas kritērijus un saņēmusi augstāko iespējamo novērtējumu - Dimanta statusu. Šāds statuss pacientam garantē  kvalitatīvu un labu insulta ārstēšanas un aprūpes modeli. Ja pacients nonāk vietā, kur nav iespējams nodrošināt pietiekamu profesionālo aprūpi, tad tiek zaudēts dārgais laiks un iespēja viņam pilnvērtīgi palīdzēt. 2018. gada sākumā iegūto Zelta statusu esam uzlabojuši pusgada laikā, un, ierodoties kolēģiem, kas novērtē vienības, bijām gatavi parādīt augstāku sniegumu. Šāda pieredze ir noderīgai, jo tā mums ļauj arī apmācīt un dalīties pieredzē ar citām Insulta vienībām, veidojot kursus ārstiem, kas iesaistīti insulta aprūpē gan Latvijā, gan citās valstīs,” stāsta Andrejs Millers. Kopumā Paula Stradiņa slimnīca šogad saņēmusi trīs Dimanta un vienu Platīna statusu.

 

Latvija ieņem vienu no pirmajām vietām Eiropā saslimstībā ar insultu, veiktās aptaujas* rezultāti rāda, ka 66% iedzīvotāju tuvākajā lokā ir kāds, kuram ir bijis insults, 42% ģimenes lokā, 22% draugu lokā un 12% kolēģu vidū, kas nozīmē, ka šī slimība ir bieži sastopama. Insulta simptomi var būt dažādi: asimetriska seja, pēkšņs vājums vai kustību zudums vienā ķermeņa pusē, notirpums vienā ķermeņa pusē, nespēja runāt vai saprast teikto, redzes traucējumi ar dubultošanos un reibonis, galvas reibonis ar kustību koordinācijas traucējumiem, pēkšņas balss izmaiņas un grūtības norīt. Insulta pazīmes dažreiz ir īslaicīgas un pilnībā izzūd 24 stundu laikā, taču arī tad, ja simptomi mazinājušies, noteikti jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības. Nekādā gadījumā nevajadzētu gaidīt, kad simptomi pazudīs.


*ParSirdi.lv un Snapshots veiktā aptauja 2016. gada maijā, piedaloties 768 respondentiem visā Latvijā.