Populāri vīrieši piedalīsies prostatas vēža apkarošanas kustības Movember kampaņas noslēguma pasākumā

Šo piektdien 30.novembrī pl.19:00 Kasparam Daugaviņam piederošajā sporta bārā “Arena 29” sabiedrībā zināmi vīrieši piedalīsies prostatas vēža apkarošanas kustības Movember ikgadējās kampaņas noslēguma pasākumā, pievēršot sabiedrības uzmanību savlaicīgai veselības pārbaudei un vēža diagnostikai. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Arī šogad organizācija Movember Latvija savas aktivitātes noslēgs ar nu jau tradicionālo Movember Triatlonu. Šoreiz sacentīsies jau trīs komandas, vienkopus pulcējot zināmu kungu izlasi, kam pretī stāsies kustības atbalstītāji. Movember Latvija komandu pārstāvēs TV seja Aivis Ceriņš, radio personības Jānis Romanovskis un Toms Grēviņš, pasaules mēroga spēka vīri Dainis Zāģeris un Aivars Šmaukstelis, mūziķis Horens Stalbe, vīriešu filosofs un psihoterapeits Vents Sīlis, dīdžejs un nakts kluba Kaļķu vārti ballīšu meistars Emil Deo. 

Vairāk par pasākumu Facebook vietnē

„Vīrieša ikdienas prioritāšu sarakstā medicīna un veselība diemžēl nav augšgalā, tādēļ ir tikai saprotami, ka mēs baidāmies un kaunamies no nezināmā, izvairamies no pārbaudēm un neesam lietas kursā par slimību profilaksi, tādēļ esmu pateicīga, ja manis dibinātā kustība Movember Latvija un organizācijas rīkotās informatīvās aktivitātes šajā jautājumā var ko mainīt vīrieša uztverē un – galvenokārt, tieši rīcībā.” Saka nodibinājuma Movember Latvija vadītājs Helmuts Bēķis. „Večiem kopā būšana un runāšana par aktuālo ir ļoti atbalstāma, tādēļ ir liela nozīme šāda veida aktivitātēm.” piebilst psihoterapeits Vents Sīlis. 

 

Večiem kopā būšana un runāšana par aktuālo ir ļoti atbalstāma, tādēļ ir liela nozīme šāda veida aktivitātēm

 

Šogad kustība “Movember Latvija” savas aktivitātes iesāka Arēna Rīga, kur pasaules čempions spēkavīrs Dainis Zāģeris iespējams pirmo reizi vēsturē vilka hokeja laukuma ledus tīrāmo automašīnu pa ledu. Savukārt visa novembra mēneša garumā roku rokā ar medicīnas nozares speciālistiem sabiedrība tika informēta par tik aktuālo tēmu – vīriešu veselību, tās nozīmību un svarīgumu iet uz pārbaudēm, atklājot slimības savlaicīgi, tādējādi arī ārstēšanu padarot daudz efektīvāku. Pirmo reizi vēsturē pa Rīgas ielām stundas braucienā tika izbrauktas ūsu siluets – Movember akcijas simbols visā pasaulē, turklāt šis brauciens jau solās kļūt par tradīciju. 24. novembrī notika pirmais gājiens vīriešu veselībai un tika rīkots Barber Samits jeb vīriešu frizieru sacensība starp Latvijas labākajiem Barber shop’iem jeb kungu frizētavām. Papildus tam Movember Latvija ir viesojies Latvijas reģionos, stāstot par saviem mērķiem,
izglītojot un informējot vīriešus.

 

Kampaņa notiek roku rokā ar Siguldas slimnīcu, Latvijas Uroloģijas Asociāciju, Slimību Profilakses Centru, O Fondu u.c. atbisltošajām institūcijām. Kustības “Movember Latvija” dibinātājs Helmuts Bēķis akcentē, organizācija turpinās panākt, ka arī vīrieši, sasniedzot noteiktu vecumu, reizi gadā saņem valsts aicinājumu bez maksas veikt prostatas izmeklēšanu.  “Latvijas vērtība ir stipri un veseli vīrieši - dēli, tēvi, vectēvi un brāļi. Mēs nevaram palīdzēt visiem, bet, ja palīdzēsim vismaz vienam, tas jau būs liels sasniegums, jo šīs kampaņas centrā ir cilvēks kā ir lielākā vērtība!” uzsver Helmuts Bēķis. “Mēs aicinām vīriešus ne tikai pārbaudīties, bet arī pārlieku nesatraukties, ja vēzis tiek atklāts – stāstot par to, kā šos slimību ārstēt un viens otru atbalstot. Uzzinot diagnozi prostatas vēzis, ikviens vīrietis vēlas tikt pilnībā izārstēts; rast risinājumu uzreiz, nevis gaidīt, kad audzējs progresēs; saņemt tādu ārstēšanu, kas ļauj saglabāt esošo dzīves kvalitāti, potenci un vīrieša pašlepnumu; un turpināt dzīvot, kā līdz šim.”

Reklāma
Reklāma

 

Ar prostatas vēzi un citām vīriešu saslimšanām var saskarties visi vīrieši, it īpaši vecāki par 40 gadiem. Daudzi pat nenojauš, ka viņiem ir attīstījies vēzis tā pirmajās stadijās, jo sākotnēji sūdzību nav, pašsajūta ir laba, tādējādi šķietami nav iemesla apmeklēt ārstu. 


Latvijā 2016. gadā reģistrēti 7943 stiprā dzimuma pārstāvji, kas atrodas uzskaitē ar šo slimību. Ik gadu mūsu valstī tiek diagnosticēti vairāk kā 1000 jauni prostatas vēža gadījumi, pagājušajā 2016. gadā 1065 taču pēdējo 10 gadu laikā no prostatas vēža miruši jau gandrīz 4000 vīrieši, no kuriem lielākā daļa ir tieši lauku reģionos, kur ir ierobežota pieeja ārstiem un arī finansiālie resursi, iespējams, neatļauj uzsākt sekmīgu ārstēšanās kursu.

Ik gadu Latvijā un visā pasaulē novembrī tiek pievērsta īpaša uzmanība vīriešu veselībai. Novembrī norisinās vīriešu veselības kampaņa “Movembris” (no angļu vārda “mustache” – ūsas un “November – novembris). Visa mēneša laikā tiek aktualizētas ar vīriešu veselību saistītas problēmas, tiek informēts par ārstēšanās iespējām, un vīrieši tiek aicināti savlaicīgi veikt veselības pārbaudes. Simboliski “Movembra” jeb “Ūsu mēneša” laikā, vīrieši visa mēneša garumā audzē ūsas, lai tādējādi pastiprināti pievērstu vīriešu uzmanību savai veselībai.