Audžuģimenēm, adoptētājiem un aizbildņiem - jauns rīks dažādu pienākošos pabalstu aprēķināšanai

Vairāk nekā divas trešdaļas audžuģimeņu, aizbildņu un adoptētāju atzīst: ir visai grūti saprast, kādi valsts un pašvaldību pabalsti viņiem pienākas. Šobrīd  izstrādāts finanšu kalkulators, kas katrā konkrētā gadījumā palīdz noskaidrot ne tikai to, kādi pabalsti pienākas, bet arī aprēķināt to apjomu.

Finanses ir būtisks aspekts, lai izšķirtos par vēl kāda bērniņa uzņemšanu ģimenē.

FOTO: Shutterstock.com

Finanses ir būtisks aspekts, lai izšķirtos par vēl kāda bērniņa uzņemšanu ģimenē.

Aptuveni 30% jeb 204 000 ģimeņu Latvijā ir apsvērušas iespēju ģimenē uzņemt bez vecāku gādības palikušus bērnus. Tomēr šobrīd kopumā ir tikai aptuveni 8000 ģimeņu, kas to jau ir izdarījušas, un bērnunamos vēl mīt vairāki simti bērnu. Lai sniegtu atbalstu esošajām audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem un iedrošinātu arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju uzņemties rūpes par bērniem, kas palikuši bez vecāku aizgādnības, tiek nodrošināta finansiāla atbalsta sistēma – valsts un pašvaldību pabalsti un piemaksas bērnus uzņemošajām ģimenēm. 

Šī gada jūnijā veiktā aptauja, kurā savu viedokli izteikuši vairāk nekā simts audžuģimeņu, aizbildņu un adoptētāju, rāda, ka izpratne par valsts un pašvaldību pabalstiem joprojām nav pietiekama. Vēl vairāk – audžuģimeņu un adoptētāju pārstāvji atzīst, ka nereti, vēršoties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), saņem pretrunīgu informāciju. Turklāt kā liecina aptaujas, gan potenciālās, gan jau uzņemošās ģimenes nereti kautrējas jautāt par pabalstiem, jo baidās, ka apkārtējie padomās, ka viņi bērnu adoptē vai ņem aizbildnībā naudas dēļ. Lai gan ir tikai loģiski, ka finanses ir būtisks aspekts, lai ne tikai pieņemtu ģimenē bērniņu no bērnunama, bet arī radītu savējo.

 

Ievadot kalkulatorā savus ieņēmumus, jau esošo bērnu skaitu ģimenē, adopcijas plānus un citu informāciju, tiek automātiski aprēķināti gan konkrētajā situācijā pieejamie pabalsti, gan to maksāšanas kārtība. 

Reklāma
Reklāma



Lai audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem būtu vieglāk orientēties plašajā pabalstu un atlīdzību labirintā, Swedbank Finanšu institūts un atbalsta programma PLECS sadarbība ar Labklājības ministriju un VSAA izstrādājuši kalkulatoru, kas palīdzēs aprēķināt ar bērniem saistītos pabalstus tiem vecākiem, kuri apsver vai plāno adoptēt, ņemt aizbildnībā vai audzināšanā bērniņu. Rīks pieejams interneta vietnē un ar tā palīdzību ikvienam, kas apsver kļūšanu par aizbildni vai audžuģimeni vai ir to jau īstenojis, ir iespēja ātri, vienkārši un bez maksas noskaidrot saņemamos pabalstus, kā arī to apmērus. Ievadot kalkulatorā savus ieņēmumus, jau esošo bērnu skaitu ģimenē, adopcijas plānus un citu informāciju, tiek automātiski aprēķināti gan konkrētajā situācijā pieejamie pabalsti, gan to maksāšanas kārtība. 


Šim rīkam nav juridiska spēka, visas formalitātes, lai pabalstu saņemtu, jākārto VSAA, tomēr šis rīks skaidri parāda, kādi pabalsti un kādā apjomā topošajiem aizbildņiem, audžuvecākiem vai adoptētājiem pienāksies.