Saeima tomēr noraida priekšlikumu liegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredz virkni izmaiņu, tomēr deputāti noraidīja ierosinājumu liegt nedzemdējušam sievietēm ziedot olšūnas.

FOTO: Shutterstock.com

Saeimas deputātiem par šo jautājumu bija debates gan šodien parlamenta sēdē, gan iepriekš Sociālo un darba lietu komisijas sēdēs. Šo likumprojektu Saeima iepriekš vairākas reizes izslēdza no sēdes darba kārtības, kā arī lēma pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.
 

Lasi arī:  "Ja es to būtu zinājusi, es to nebūtu darījusi...." Ar ko patiesībā riskē sievietes, ziedojot olšūnas
 

Tomēr šodien deputāti pretēji iepriekš Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā lemtajām neatbalstīja aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas. Tātad arī turpmāk par dzimumšūnu donoru varēs būt vesela persona - vīrietis vecumā no 18 līdz 45 gadiem un sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem. Likuma izmaiņas paredz arī to, ka Latvijā darbosies vienots dzimumšūnu donoru reģistrs.

 

Ir slimības, kuru ārstēšana ietekmē olšūnu kvalitāti. Olšūnu iesaldēšana pirms vēža ārstēšanas ir iespēja sievietei dzemdēt savu bērnu pēc izveseļošanās.

 

Reklāma
Reklāma

Iepriekš biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle publiski aicināja nenoteikt šādus ierobežojumus. "Kā viens no argumentiem, kas nav līdz šim izskanējis – ir slimības, kuru ārstēšana ietekmē olšūnu kvalitāti. Olšūnu iesaldēšana pirms vēža ārstēšanas ir iespēja sievietei dzemdēt savu bērnu pēc izveseļošanās. Jāsaprot, ka onkoloģiskas saslimšanas skar arvien vairāk gados jaunu un nedzemdējušu sieviešu, kuras ārstēšanas rezultātā pilnībā izveseļojas. Kāpēc jāatņem iespēja tikt pie sava bērna šīm sievietēm, kas ir jau pārdzīvojušas smagu saslimšanu, un jādod tām otrs trieciens, iespējams, atstājot viņas bez sava bērna?"


Tāpat likuma pantā par valsts un pašvaldību kompetenci seksuālās un reproduktīvās veselības jomā noteikts, ka grūtniecei, kura vēlas mākslīgi pārtraukt grūtniecību, valsts nodrošina iespēju saņemt konsultāciju pie ģimenes ārsta vai pie cita speciālista, kas apmācīts sniegt šādu konsultāciju. Ministru kabinets noteiks šīs apmācības programmas saturu un apmācības nodrošināšanas kārtību.

 

Informācija no portāla Jauns.lv