Rosina 1.maiju izņemt no svētku dienu saraksta

1.maijā Latvijā tradicionāli atzīmē gan Darba svētkus, gan Satversmes sapulces sasaukšanas dienu. Taču, iespējams, šogad 1. maijs pēdējo reizi Latvijā ir oficiāla svētku dienu. 

1. maijs ir brīvdiena 80 pasaules valstīs, un datumam ir īpaša nozīme Eiropas demokrātijā. Foto: Pexels.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

1. maijs ir brīvdiena 80 pasaules valstīs, un datumam ir īpaša nozīme Eiropas demokrātijā. Foto: Pexels.com

Saeimā iesniegti priekšlikumi, kas 1. maiju izņemtu no svētku dienu saraksta, lai atbrīvotu vietu Lāčplēša dienai. Latvijā šobrīd jau ir 15 tā sauktie sarkanie datumi, un, lai kopējo skaitu nepalielinātu, vairāki deputāti uzskata, ka tieši 1. maiju no svētku dienu saraksta var izsvītrot.

Saeimas debatēs viens no galvenajiem argumentiem pret Lāčplēša dienas noteikšanu par svētku dienu ir tas, ka Latvijā jau ir 15 oficiālas svētku dienas. Finanšu ministrija aprēķinājusi, ka papildu brīvdiena nākamgad samazinātu nodokļu ieņēmumus par 8,6 miljoniem eiro. Tādēļ par risinājumu vairāki deputāti uzskata 1.maija izņemšanu no svētku dienu saraksta. Tādā veidā kopējais brīvdienu skaits nemainītos.

Finanšu ministrija aprēķinājusi, ka papildu brīvdiena nākamgad samazinātu nodokļu ieņēmumus par 8,6 miljoniem eiro. Tādēļ par risinājumu vairāki deputāti uzskata 1.maija izņemšanu no svētku dienu saraksta.

Šādu priekšlikumu uz likuma grozījumu otro lasījumu gan iesnieguši nevis koalīcijas pārstāvji, bet gan divi pie frakcijām nepiederošie deputāti – Ilmārs Latkovskis un Artuss Kaimiņš. Kā skaidro Kaimiņš, Latvija 16 svētku dienas atļauties nevar, un 1. maijs ir vienīgais datums, ko ir iespējams no svētku saraksta svītrot.

Ilmārs Latkovskis piedāvājis no svinamo dienu saraksta izņemt ne tikai 1.maiju, bet arī 4.maiju, kas ir Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena. Tā vietā Latkovskis rosina par Latvijas valsts atjaunošanas dienu noteikt 21. augustu. Deputāts stāsta, ka apzinās – priekšlikumi ir provokatīvi. Taču tā Latkovskis mēģinot parādīt, ka šobrīd ar sarkanajiem datumiem Latvijā esot haoss.

Reklāma
Reklāma

Tikmēr Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība Saeimai nosūtījusi vēstuli, kurā lūgts Darba svētkus saglabāt kā svētku dienu.
Savienība norāda, ka 1. maijs ir brīvdiena 80 pasaules valstīs, un datumam ir īpaša nozīme Eiropas demokrātijā. Latvijas Radio aptaujāto cilvēku viedokļi ir dažādi, taču lielākā daļa brīvu vēlētos tieši 1. maiju.
Izmaiņas svētku kalendārā Saeimā skatīs Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Tās priekšsēdētāja Inese Laizāne no Nacionālās Apvienības stāsta, ka priekšlikumus par Lāčplēša dienas iekļaušanu svinamo dienu sarakstā komisija varētu skatīt 16.maijā.

 

Avots: www.lsm.lv